Ένας πραγματικά μικρός κόσμος


Τον όρο six degrees of separation, σίγουρα θα τον έχετε ακουστά. Πρόκειται για κάτι που από τότε που το πρωτοέμαθα, με είχε συνεπάρει.

Ο όρος αναφέρεται στην ιδέα ότι όλοι μας (κυριολεκτικά), απέχουμε μόλις έξι βήματα, μέσω γνωριμιών, από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη!

Υπάρχει δηλαδή μια νοητή αλυσίδα, αποτελούμενη από φίλους των φίλων, που κατά μέσο όρο μας συνδέει μέσω έξι ανθρώπων, με κάθε άλλον στη γη.

Και αυτό ισχύει και για τα έξι δισεκατομμύρια κατοίκων της.

Έτσι, αν εγώ έχω κάνει χειραψία με τον τάδε ποδοσφαιριστή, κι αυτός έκανε με  τον

τάδε ηθοποιό, ο οποίος έκανε με κάποιον υπουργό, ο οποίος γνώρισε σε κάποιο πάρτυ τον Al Pacino, ο οποίος γνώρισε τον Ομπάμα…, εγώ συνδέομαι με τον πλανητάρχη μέσω έξι μόλις προσώπων. Και ούτω καθ εξής.

Η ιδέα ξεκίνησε το 1929, με ένα διήγημα του  Ούγγρου Frigyes Karinthy, που είχε τίτλο Chains, και στη συνέχεια έγινε πιο γνωστή μέσω ενός θεατρικού έργου του John Guare το 1990, με τίτλο Six Degrees of Separation. Ενδιάμεσα είχε γράψει μια εργασία για αυτό και ο διάσημος ψυχολόγος Stanley Milgram, μιλώντας για «έναν πραγματικά μικρό κόσμο».

Σήμερα, οι ερευνητές έρχονται να μειώσουν τον αριθμό των κρίκων της αλυσίδας, και να τον κάνουν μόλις 4.74. Ή τουλάχιστον, όσον αφορά στους χρήστες του Facebook. Σύμφωνα λοιπόν με μια νέα μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αναλύσει τις σχέσεις μεταξύ των χρηστών, ο μέσος αριθμός κοινών γνωστών που χωρίζει δυο οποιουσδήποτε χρήστες, από τα 721 εκατομμύρια, του Facebook, είναι μόλις 4.74.

Πέραν τούτου, η μελέτη, που έγινε σε συνεργασία του Facebook  με το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, αποκάλυψε ότι μέσα σε μια χώρα, ο αριθμός αυτός μικραίνει και άλλο, φτάνοντας στους τρεις.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Facebook, «αν σκεφτείτε τον οποιονδήποτε απομακρυσμένο χρήστη στη σιβηρική τούνδρα, ή στα βροχοδάση του Περού, τότε ένας φίλος ενός φίλου σας, μάλλον είναι και φίλος ενός φίλου του».

Σύμφωνα με την εργασία αυτή, που τιτλοφορείται Four Degrees of Separation, ο  Milgram είχε καταλήξει σε μια αισιόδοξη ερμηνεία του φαινομένου του μικρού μας κόσμου, αλλά και σε μια απαισιόδοξη.

Από τη μια είναι εκπληκτικό το πώς κάποιος μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στη γη μέσω ελάχιστων μόνο ενδιάμεσων ανθρώπων.

Από την άλλη όμως, όπως είχε πει ο Milgram, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί και να αποδεικνύει την τεράστια ψυχολογική απόσταση μεταξύ μας. Ότι στη πραγματικότητα δηλαδή, απέχουμε πέντε κόσμους ο ένας από τον άλλο.

Το Facebook όμως, είναι αισιόδοξο. Σύμφωνα με τους ερευνητές του, «είναι πολύ καθησυχαστικό το ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, απέχουμε μόνο τέσσερις κόσμους και όχι πέντε, ο ένας από τον άλλο….».

S.A. –New York Times

http://www.nytimes.com/2011/11/22/technology/between-you-and-me-4-74-degrees.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

Keywords
Τυχαία Θέματα