Ευρωπαίοι νέο-ναζί καταφθάνουν στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότερο τραβούν την προσοχή στις ΗΠΑ τα κινήματα των νέο-ναζί στην Ευρώπη. Και ο αμερικανός πολιτικός Richard Brodsky, σε άρθρο του στην Huffington Post αναρωτιέται: Μήπως έρχονται οι ευρωπαίοι νέο-ναζί στις ΗΠΑ;  Το πρόσφατο άρθρο για την Χρυσή Αυγή στους New York Times,

όπως επισημαίνει, αποδεικνύει το ενδιαφέρον αυτό. «Η Χρυσή Αυγή επικεντρώνεται στην παράνομη μετανάστευση από την Αφρική και την Ασία, στο πλαίσιο των τρομερών μέτρων λιτότητας που έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων. Είναι ένα τοξικό απόσταγμα και έπεται συνέχεια» σημειώνει.

Παρόμοιες οργανώσεις υπήρχαν σε όλη την Ευρώπη, γράφει ο Brodsky. Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι οι προσπάθειες για παροχή δημόσιων συντάξεων στα επιζώντα μέλη των Waffen-SS του Χίτλερ στις χώρες της Βαλτικής, διάφορες εκδηλώσεις στη Γερμανία και η τρομερή μαζική δολοφονία στη Νορβηγία από έναν ακροδεξιό αυτόκλητο τιμωρό. Όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να αποσιωπούνται κάποια περιστατικά, ως περιθωριακές εκδηλώσεις. Η ημι-κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τις τράπεζες, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον ισλαμικό εξτρεμισμό και η εισροή μεταναστών συνέβαλαν στην αύξηση των περιστατικών και των οργανώσεων της άκρας δεξιάς.

Η ευρωπαϊκή απάντηση έχει έρθει σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει και εσωτερικά προβλήματα με νεοναζιστικές ομάδες και ένα εθνικό πολιτικό ενδιαφέρον στην ανάπτυξή τους στις χώρες της Βαλτικής. Σε εγχώριο επίπεδο, ο ρωσικός λαός, έχοντας χάσει 24 εκατομμύρια ψυχές στον αγώνα με τη ναζιστική Γερμανία, είναι σε εγρήγορση σε οτιδήποτε αφορά μια ναζιστική αναζωπύρωση. Έχει δημιουργηθεί ένας οργανισμός, ο Κόσμος Χωρίς Ναζισμό, από τον ρώσο γερουσιαστή Boris Shpiegel. Στις 9 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο Στρασβούργο, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια κουστωδία βαρέων βαρών (τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, πολλά μέλη των κοινοβουλίων και μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων) και την πρόθεση να αναβαθμίσει τις προσπάθειές του στη Δυτική Ευρώπη και ίσως και στις ΗΠΑ.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι όταν ανακάμψει η οικονομία, η δημόσια ανοχή για τα νέο-ναζιστικά κινήματα θα εξαφανιστεί. Αν όμως μας διδάσκει κάτι η ιστορία, λέει ο Brodsky, είναι ότι καλύτερα να προσέχουμε προτού τα πράγματα ξεφύγουν.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το θέμα είναι τόσο προφανείς όσο και κρυμμένο. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν για το κόστος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αν μη τι άλλο από τις μεγαλύτερες γενιές και τις θυσίες τους. «Η ικανότητά μας να καταπολεμάμε τους παλιούς εχθρούς του αντισημιτισμού και του ρατσισμού περιπλέκεται όταν οι σημερινοί εκπρόσωποι αυτών των πραγμάτων εκλέγονται σε αξιώματα και διοικούν τους δρόμους. Και δεν είναι τόσο το γεγονός ότι οι νεο-ναζί δεν μας αφήνουν».

Και καταλήγει: «Τελικά και εν μέσω ενός καυτού και επίμαχου προεδρικό αγώνα, αξίζει την προσοχή μας. Ο Κόσμος Χωρίς Ναζισμό μπορεί ακόμα να προσπαθεί να να ανοίξει ένα διάλογο με την Ουάσιγκτον, κάτι που πρέπει να

Keywords
Τυχαία Θέματα