Φαρμακοποιοί είχαν στήσει “επιχείρηση” εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ

Διπλές πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, που θα τους στοιχίσουν (σύντομα) πολύ ακριβά, έχουν καρπωθεί κάποιοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη διοικητική ποινή της επ’ αόριστον παύσης στη συνεργασίας τους με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.», περί τους 100 φαρμακοποιούς πανελλαδικά εισπράττουν διπλά κάποιες συνταγές που εκτελούν στα φαρμακεία

τους, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν το Ταμείο. Όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα, φαρμακοποιοί στο Αίγιο και την Κέρκυρα (υπάρχουν δεκάδες άλλοι από ολόκληρη τη χώρα που ήδη έχουν εντοπιστεί και ελέγχονται), εκτελούν δύο φορές την ίδια συνταγή, επικολλώντας μάλιστα κανονικά και στις δύο περιπτώσεις τα αυτοκόλλητα κουπόνια.

Την ώρα που δεκάδες φαρμακεία σε όλη τη χώρα βάζουν λουκέτο από την οικονομική δυσπραγία που προκάλεσαν τα μνημονιακά μέτρα και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών, κάποιοι συνεχίζουν να εξαπατούν το Δημόσιο, στιγματίζοντας έναν ολόκληρο κλάδο.

Η κομπίνα γίνεται κάτω από τη μύτη όλης της αλυσίδας διάθεσης του φαρμάκου, με την προϋπόθεση ότι έχουν οι επίορκοι φαρμακοποιοί στην κατοχή τους τα αυτοκόλλητα κουπόνια από κουτιά φαρμάκων, είτε που έφυγαν για παράλληλες εξαγωγές είτε που πουλήθηκαν ιδιωτικά από το φαρμακείο τους, με τον αγοραστή να μην έδωσε σημασία στην αφαίρεση του αυτοκόλλητου.

Έτσι, όταν έρχεται στο φαρμακείο τους ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ με τη συνταγή του, την εκτελούν μία φορά ηλεκτρονικά και μία φορά χειρόγραφα, και στη συνέχεια κολλούν και στις δύο τα αντίστοιχα αυτοκόλλητα κουπόνια από τα κουτιά των φαρμάκων.

Ενώ όμως ο ασφαλισμένος έχει πάρει μόνο την ποσότητα των φαρμάκων που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός του, ο φαρμακοποιός καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί τη διπλή ποσότητα. Το αποτέλεσμα είναι να ζημιώνεται ο ήδη επιβαρυμένος Οργανισμός με χιλιάδες ευρώ περιττά έξοδα και να καρπώνονται κάποιοι τις θυσίες των ασφαλισμένων…

Η κομπίνα είναι ορατή, αν ελέγξει κάποιος τον αύξοντα αριθμό κάτω από το barcode της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στο επάνω μέρος κάθε συνταγής. Τότε είναι που αντιλαμβάνεται ότι η ίδια συνταγή, με τον ίδιο αριθμό barcode, έχει εκτελεστεί δύο φορές! Στα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που δημοσιεύουμε σήμερα, διαπιστώνουμε ότι έχει εκτελεστεί από ένα φαρμακείο στο Αίγιο δύο φορές η ίδια συνταγή για τα φαρμακευτικά σκευάσματα enit και zantac σε ποσότητες από δύο κουτιά έκαστο. Και στο άλλο παράδειγμα από την Κέρκυρα, έχει εκτελεστεί διπλά μια συνταγή για τα φαρμακευτικά σκευάσματα coaprove και zantac, σε ποσότητα ένα κουτί και δύο κουτιά αντιστοίχως.

Όπως φαίνεται και στις δύο περιπτώσεις, στο επάνω μέρος της συνταγής ο αύξων αριθμός είναι ο ίδιος, γεγονός που αποκαλύπτει την παρανομία που ζημιώνει τον Οργανισμό. Οι εν λόγω φαρμακοποιοί ελέγχονται -όπως είναι επόμενο- στο σύνολο των συνταγών που εκτέλεσαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς, εφόσον εντοπίστηκε να έχουν διαπράξει την παρανομία σε μία περίπτωση, είν

Keywords
Τυχαία Θέματα