Η Moody’s υποβάθμισε την Γερμανία!

Το είδαμε κι αυτό. Μπορεί οι ισχυρές (και σνομπ) Γερμανία, και Ολλανδία να έχουν άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση, και να δίνουν μαθήματα στους «ιθαγενείς», αλλά αυτό δεν εμπόδισε χθες τον οίκο Moody’s από το να υποβαθμίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα σε «αρνητική», όπως κι αυτήν του Λουξεμβούργου.

Κι όλα αυτά ως μια ακόμη ένδειξη, ότι η κρίση του ευρώ βαθαίνει, αντί να χαλαρώνει.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για τους κινδύνους προς την ευρωζώνη, που προέκυψαν από την πρόσφατη απειλή της Γερμανίας να διώξει την Ελλάδα

από το ευρώ. Όπως αναφέρει, μια τέτοια κίνηση θα έβαζε μπροστά μια ολόκληρη αλυσίδα οικονομικών σοκ, και κραδασμών, που για να περιοριστούν θα χρειάζονταν τεράστια έξοδα από πλευράς των κυβερνήσεων.

Με κάποιες «ισχυρές» οικονομίες, όπως αυτήν της Ισπανίας, και της Ιταλίας, να χρειάζονται διάσωση, η Moody’s ανησυχεί πως το τελικό βάρος θα πέσει στους ώμους της Γερμανίας, και των άλλων μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις για αυτές τις χώρες κρίνονται δυσοίωνες.

Πάντως, η Φιλανδία κατάφερε να διατηρήσει την δική της (σταθερή) αξιολόγηση.

Όσον αφορά στα σπρεντς των ισπανικών κρατικών ομολόγων, αυτά έπιασαν κορυφή χθες, με την χώρα να δανείζεται με 7.65%. Την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα γερμανικά έπιασαν ιστορικό χαμηλό.

Όπως αναφέρει η Moody’s, «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια…».

http://in.reuters.com/article/2012/07/24/ratings-moodys-germany-outlook-netherlan-idINDEE86M0IL20120724

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα