Η ανασφάλεια των πολιτών, η «ασφάλεια» της κυβέρνησης και ο κολλημένος στην ανυπαρξία «νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Της Κύρας Αδάμ

Τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, την ίδια χρονική στιγμή, δηλαδή αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συγκλίνουν καταρχάς σε ένα γενικό -αρνητικό- συμπέρασμα: η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε «λάθος κατεύθυνση».

Το καμπανάκι είναι πολύ ηχηρό για να αγνοηθεί, στην αρχή μάλιστα της νέας θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά την οποία υποτίθεται ότι

ο αρχηγός της κυβέρνησης απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας. Κι όμως, επικρατούν αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον της χώρας, με βάση τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η ακρίβεια, πρόβλημα που θα επιδεινωθεί, χωρίς οδό διαφυγής. Το δεύτερο -αλλά ίσης σημασίας- πρόβλημα είναι το αίσθημα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί, και τούτο διότι το κομματικό επιτελικό κράτος και ο κρατικός μηχανισμός καταποντίστηκαν μέσα στις πρόσφατες τραγωδίες των πυρκαγιών και των παρατεταμένων πλημμυρών, οι συνέπειες των οποίων δεν αντιμετωπίζονται καν.

Παρά ταύτα, οι δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας αποτυπώνουν μόνο μικρή πτώση της κυβέρνησης σε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, με αθροισμένα τα ποσοστά τους, δεν ισοφαρίζουν τα ποσοστά της Ν.Δ. Οι δημοσκοπήσεις είχαν βασικό στόχο να διερευνήσουν κατά πόσο η τηλεοπτικά αστραφτερή εκλογή του κ. Κασσελάκη θα επέφερε κάποιο πλήγμα στη δημοφιλία της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: Η Ν.Δ. διατηρεί κατά μέσον όρο μια απόσταση ασφαλείας 18 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ με ταμπέλα Κασσελάκη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον παραφουσκωμένο ντόρο, βρίσκεται καθηλωμένος στα ποσοστά των περασμένων εκλογών σαν να μην άλλαξε τίποτα, σαν να μην έγινε τίποτα.

Η αλλόκοτη αυτή εικόνα κρύβει πολλούς κινδύνους. Η Ν.Δ. και η κυβέρνησή της, που έχει μπροστά της θεωρητικώς 3,5 έτη διακυβέρνησης, είναι δυνατόν να αναπτύξει αισθήματα «ανωτερότητας και αλαζονείας», πιστεύοντας ότι αυτή και μόνον «θα τα αλλάξει όλα» καταπώς νομίζει αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα με την εκκωφαντική αδράνεια πολιτικής του διευκόλυνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πιστέψει ότι δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση απέναντί του. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις επιβεβαίωσαν αυτή την επικίνδυνη εικόνα ανυπαρξίας αντιπολίτευσης. Και τώρα, οι τρεις παράλληλες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ίδια τάση μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ επιδεινώνονται οι συνθήκες επιβίωσης και ασφάλειας των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, με την εικόνα του σήμερα, δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά στην κοινή γνώμη και οι ριζικές μεταβολές πολιτικής που ευαγγελίζεται ταλανίζουν μόνον τα σωθικά του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι πίσω από τα αστραφτερά χαμόγελα και το lifestyle «made in USA», την επιβολή στην ελληνική πολιτική σκηνή του συζύγου, της πεθεράς και της αξιαγάπητης σκυλίτσας, η ομολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν τα ξέρει τα πράγματα, αλλά μαθαίνει γρήγορα, δεν αποτελεί εγγύηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε αυξάνει το αίσθημα ανακούφισης και ασφάλειας των πολιτών. Πολύ περισσότερο επειδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί «ανακυκλωμένα» πρόσωπα από τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, που δρα πλέον ως μέντορας του νέου αρχηγού, ο οποίος όμως ομνύει πίστη στην «παρακαταθήκη του Τσίπρα» τη στιγμή που θέλει να «τα αλλάξει όλα» στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ» οφείλει απέναντι στα μέλη και στους ψηφοφόρους του να καθαρίσει όλες αυτές τις «μουντζούρες» που δημιουργεί, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα βίντεο και το TikTok. Δηλαδή, να αρχίσει να παράγει πολιτική, και δη αριστερού προσήμου, σε μια χώρα που έχει επειγόντως ανάγκη από δομικές αλλαγές.

The post Η ανασφάλεια των πολιτών, η «ασφάλεια» της κυβέρνησης και ο κολλημένος στην ανυπαρξία «νέος ΣΥΡΙΖΑ» appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα