Η απόφαση της Χάγης … ψύχραιμα

Διαχειρίσιμη για την Ελλάδα απόφαση η οποία αφενός δεν προκαταλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων αφετέρου δεν πιέζει την Αθήνα να αναιρέσει την πάγια στάση της σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς εξέδωσε χθες το Διεθνές

Δικαστήριο της Χάγης, μετά από τρία χρόνια αναμονής.

Το Δικαστήριο, αποφαινόμενο για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της χώρας μας, η οποία είχε δύο σκέλη, έκανε δεκτό, με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, το ένα αίτημά τους, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 όντως παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, προβάλλοντας αντίρρηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Απέρριψε όμως το δεύτερο αίτημα των Σκοπίων και δεν απαγόρευσε στη χώρα μας να εγείρει εκ νέου αντιρρήσεις στο μέλλον για την ένταξη του γειτονικού κράτους στο ΝΑΤΟ ή σε άλλον οργανισμό. «Το Δικαστήριο δεν κρίνει σκόπιμο να ζητήσει από την Ελλάδα να απέχει απ’ οποιαδήποτε έκφραση αντίρρησης στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

 

Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την έκβαση της υπόθεσης καθώς η απόφαση δεν εισέρχεται στη ουσία της διαφοράς, στο θέμα της ονομασίας, και έτσι δεν παρεμβαίνει στις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει επιπλέον ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα ασκήσει πίεση στα Σκόπια για να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του ζητήματος.

Το ΥΠΕΞ, παράλληλα, υποδέχεται με έκδηλη ανακούφιση την απόρριψη από το Δικαστήριο του δεύτερου αιτήματος των Σκοπίων και διαμηνύει ότι η ελληνική στάση στους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να αλλάξει όσο δεν αλλάζει η συμπεριφορά των Σκοπίων.

Πλήρης κάλυψη των ελληνικών θέσεων από ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές, συνοψίζοντας την αποτίμηση της Αθήνας για την απόφαση του Δικαστηρίου, έλεγαν ότι δεν διαταράσσει το μέχρι τώρα πλαίσιο σε ό,τι αφορά στις ελληνικές θέσεις, αντιθέτως αυξάνει την πίεση προς τα Σκόπια τα οποία κατανοούν ότι δεν κατάφεραν να μετακινήσουν τα εμπόδια στην ευρωατλαντική τους πορεία όσο παραμένει η εκκρεμότητα του ονόματος.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με την οποία καλύπτει απολύτως τις ελληνικές θέσεις: «Ελαβα γνώση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διμερή διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η ετυμηγορία δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Συμφωνήσαμε ότι μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν».

Η τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ αποτελεί μήνυμα ότι οι αποφάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας παραμένουν δική της υπόθεση και δε

Keywords
Τυχαία Θέματα