Καταλονία: η επόμενη μέρα

Οι περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου θα πρέπει να δώσουν την πλειοψηφία στους καταλανούς εθνικιστές. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που υπόσχονται, ωστόσο, θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση της Μαδρίτης και την υποστήριξη των Καταλανών, γράφει ο οικονομολόγος Josep Oliver Alonso στην «El Periodico de Catalunya».

«Η 25η Νοεμβρίου θα είναι κρίσιμη για την Ισπανία. Όποια και αν είναι

τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν θα σημάνουν το τέλος της συζήτησης για το μέλλον μας, ούτε τη λήξη της διαφωνίας για την Καταλονία. Θα είναι η αρχή μιας μακράς περιόδου κατά την οποία οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μας με την Ισπανία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Παρά τα όσα πολλοί πιστεύουν τώρα και παρά την πεποίθηση ότι το όλο θέμα μπορεί να τελειώσει γρήγορα, μια παρατεταμένη διαδικασία μας περιμένει.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές των γεγονότων των τελευταίων μηνών στην Καταλονία είναι το πόσο γρήγορα ένα μη αμελητέο τμήμα της Καταλονίας έχει περάσει από το να αντιμετωπίζει την προτεινόμενη οικονομική συμφωνία με τη Μαδρίτη ως κάτι το επιθυμητό, ​​αν και δύσκολο να επιτευχθεί, για κάτι που πρέπει να απορριφθεί ριζικά. Αυτό θα ήταν καλό -για εκείνους που πιστεύουν στα θαύματα. Στην οικονομία, όμως, όπως και σε όλα, δεν υπάρχουν πραγματικοί δρόμοι ή πιο σύντομοι για μια τέτοια γρήγορη λύση. Οι διαδικασίες που είναι καθοριστικές, όπως αυτή που βρισκόμαστε, διαρκούν πολύ και είναι επίπονες, με προόδους και υποχωρήσεις, ενώ δεν έχουν σίγουρο μέλλον.
Καθώς πλησιάζει η καθοριστική μέρα, έρχεται και η επόμενη μέρα, η οποία και μας αφορά. Οι έρευνες δείχνουν έναν πολιτικό οδικό χάρτη που, με εξαίρεση την πιθανή κατάρρευση του PSC, δεν διαφέρει ουσιαστικά και από το τρέχον πολιτικό τοπίο. Μια μεγάλη πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης είναι υπέρ της αυτοδιάθεσης (CiU, ERC και ICV), μια διακριτή μειονότητα (PP και Ciutadans) είναι αντίθετοι, ενώ το PSC είναι στη μέση, υπέρ της αυτοδιάθεσης αν αυτή μπορεί να γίνει νόμιμα. Αυτό αποτελεί μια συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δημόσιας διαβούλευσης. Την ημέρα μετά από τις εκλογές, ως εκ τούτου, το κρίσιμο ζήτημα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι. Και εκεί είναι όπου θα διεξαχθεί η μάχη τα επόμενα χρόνια.

Δεν είμαστε οι πρώτοι
Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το εάν το ισπανικό κράτος θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Είναι μια δύσκολη απόφαση για τη Μαδρίτη: Η αποδοχή της πρόσκλησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από το πώς τίθεται το ερώτημα, σημαίνει αποδοχή του πυρήνα της συζήτησης που μας έχει φέρει σε αντιπαράθεση με την Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στην αναγνώριση της καταλανικής εθνικής κυριαρχίας, ξεχωριστά από την ισπανική –μια καταλανική εθνική κυριαρχία που θα είναι σε θέση να αποφασίσει για το μέλλον της. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος. Την ημέρα μετά τις εκλογές θα ακούσουμε τον πυροβολισμό του αφέτη. -όχι για τη διαδικασία της ανεξαρτησίας, αλλά και για τη διαδικασία που θα οδηγήσει τον καταλανικό λαό να αποφασίσει τι θέ

Keywords
Τυχαία Θέματα