Πότε θα μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς το άγχος της τρόικας;

Ένα τυπικό ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα πραγματοποιεί το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πολ Τόμσεν και αναχωρεί κι αυτός για άλλες πολιτείες αφού ήδη έχουν φύγει οι άλλοι δύο από το υψηλό κλιμάκιο της τρόικας. Το τεχνικό κλιμάκιο θα μείνει καθώς υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες σχετικά με τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τους φόρους. Ουσιαστικά, όμως, ο γύρος αυτός της διαπραγμάτευσης τέλειωσε μετά από σχεδόν

1,5 μήνα συζητήσεων, με μια διακοπή φυσικά καθώς δεν τα έβρισκαν κυβέρνηση και τρόικα.

Αν θα κάναμε έναν απολογισμό της διαπραγμάτευσης και πάλι θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν απώλειες, όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε επίσκεψη της τρόικας.

Το σπάσιμο του deal Εθνικής με Eurobank μπορεί να χρεώθηκε στις αντιρρήσεις της τρόικας όμως ήταν νομοτελειακό να γίνει καθώς δεν υπήρχαν τα λεφτά για να γίνει από κοινού η ανακεφαλαιοποίηση.

Όμως, το θέμα που κυριάρχησε ήταν ασφαλώς οι απολύσεις στο Δημόσιο, αυτές που η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να κάνει εδώ και δύο χρόνια αλλά συνεχώς αναβάλλει. Η υπόσχεση τώρα είναι να απολυθούν 14.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2014, να παρακαμφθούν τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ώστε να διωχθούν άμεσα οι επίορκοι.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα προέρχονται:

- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί έπειτα από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία, ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

- Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, με αντιπαροχή κινήτρων.

- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν προς απόλυση από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

- Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και, εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν, αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Έστω κι αν ο δημόσιος τομέας είναι ένα χάλι και χρειάζεται μεταρρύθμιση, όπως και να το κάνεις η απόλυση δεν είναι καλό πράγμα και χρεώνεται στα αρνητικά.

Στα θετικά είναι ότι δεν έχουμε άλλα μέτρα, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δε βγαίνει. Για σκεφτείτε μόνο τις ρήτρες που υπογράφηκαν και που έλεγαν για αυτόματα μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Θετικό είναι ότι μειώνεται κατά 15% το χαράτσι στα ακίνητα. Είναι η πρώτη μείωση φόρου εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια.

Στα θετικά και η ρύθμιση σε 48 δόσεις της πληρωμής οφειλών, αν και κάπως «τσιγκούνηδες» εμφανίστηκαν οι τροικανοί.

Δεν έχει σημασία να βάλουμε στη ζυγαριά τα καλά και τα κακά και να κάνουμε λογαριασμό για την εαρινή σύναξη των τροικανών. Σημασία έχει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να μην ξαναδούμε ούτε ζωγραφιστό τον Τόμσεν και την παρέα του.

Η ζωή είναι ωραία αλλά ασελγούν άλλοι πάνω της. Όταν θα μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς το άγχος της τρόικας, την πίεση για νέα μέτρα και απολύσεις ή τους εκβιασμούς των κοινών εγκληματιών, η μέρα αυτή θα είναι η καλύτερη. Μέχρι τότε θα περιμένουμε την επόμενη επίσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα