Ολοκληρώθηκε, χωρίς απρόοπτα, η κηδεία της Θάτσερ

Ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία της Μάργκαρετ Θάτσερ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, παρουσία χιλιάδων επισήμων και πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκαν για να της πουν το τελευταίο αντίο.

Η τελετή έγινε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές και παρότι επισήμως δεν ήταν μια κρατική κηδεία, πραγματοποιήθηκε με την ίδια μεγαλοπρέπεια με αυτή της βασιλομήτορος το 2002.

Περίπου 2.300 εκπρόσωποι 170 χωρών από όλον τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους και η Βασίλισσα Ελισάβετ, παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη

δέηση η οποία πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές τιμές. Το φέρετρο της «Σιδηράς Κυρίας» είχε τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου και άλογα και άνδρες της Βασιλικής Φρουράς το μετέφεραν από το Γουεστμίνιστερ στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Τα παιδιά της, ο σερ Μαρκ Θάτσερ και η δίδυμη αδερφή του Κάρολ, και τα εγγόνια της εξ Αμερικής, Μάικλ και Αμάντα, αναγνωρίζοντας την πικρή συζήτηση για την κληρονομιά της, είπαν ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για τα θέματα αυτά.

Σε ένα ισχυρό μήνυμα, ο επίσκοπος του Λονδίνου και φίλος της Θάτσερ, Ρίτσαρντ Τσάρντς, την υπερασπίστηκε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι δεν πίστευε στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της τελετής διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, ενώ στη συνέχεια είπε ότι ήταν μια «κατάλληλη απόδοση τιμής για μια σπουδαία πρωθυπουργό».

Κατά τη μεταφορά της σορού όμως, αλλά και τη διάρκεια της κηδείας, δεν έλειψαν μικροεπεισόδια με μέρος του πλήθους να γυρίζει την πλάτη του στην πομπή και να αποδοκιμάζει με συνθήματα και πανό το υψηλό κόστος της κηδείας. Δεν αναφέρθηκαν ωστόσο επεισόδια.

Η σορός της Θάτσερ αποτεφρώθηκε στο Mortlake Crematorium του Λονδίνου.

guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα