Περιθώρια σε Γαλλία και Ιταλία δίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η Γαλλία και η Ιταλία κέρδισαν την υποστήριξη στο αίτημα για μια ελαφρώς πιο φιλική προς την ανάπτυξη ερμηνεία για τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδο κορυφής. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, μετά από τη συζήτηση, πώς να ξεπεράσουν τη μαζική ανεργία και την ύφεση που μαστίζει επί τρία χρόνια την κρίσης χρέους της ευρωζώνης, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στις δημόσιες επενδύσεις κατά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. «Οι δυνατότητες που προσφέρονται

από το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την εξισορρόπηση των παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων με τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να αξιοποιηθούν στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αναφέρει το συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους της ευρωζώνης, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ θεώρησε ότι αυτό είναι μια παραχώρηση.

«Δεσμευόμαστε για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά με έναν τρόπο που δεν έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο μας για την ανάπτυξη», σχολίασε ο Σοσιαλιστής γάλλος ηγέτης. Δήλωσε επίσης ότι ήταν απαραίτητο οι κυβερνήσεις να δείξουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, ξεκινώντας την ανάπτυξη με δαπάνες. Η Γερμανία, η χώρα που απαιτεί περισσότερο την δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζει την ανησυχία ότι οποιαδήποτε εκτροπή από την πορεία μείωσης του ελλείμματος θα αυξήσει το δημόσιο χρέος και θα αναθερμάνει την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αλλά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Γαλλία, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Έχουμε καταστήσει σαφές, με πολύ συναινετική συζήτηση, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη δεν είναι σε αντίφαση αλλά αλληλοενισχύονται». Ο Ολάντ αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα φτάσει το 3,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τρέχον έτος, μην πληρώντας τον στόχο του 3% που είχε υποσχεθεί στους εταίρους της ΕΕ. Το γεγονός επέκρινε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο οποίος είπε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Γαλλίας μάλλον απέτυχαν.

Μετα-εκλογική επίθεση;

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής, δήλωσε ότι ενώ οι ηγέτες επιβεβαιώνουν την υπάρχουσα οικονομική στρατηγική τους, είχαν επικεντρωθεί στην επείγουσα ανάγκη της καταπολέμησης της ανεργίας, με 26 εκατομμύρια Ευρωπαίους, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια νέοι, να είναι άνεργοι. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της συζήτησης, της απογοήτευσης ακόμη και της απελπισίας των ανθρώπων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτιά της». Διπλωμάτες είπαν ότι δεν περίμεναν κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής στη σύνοδο κορυφής, αλλά ο Ολάντ μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο ουσιαστική επίθεση ενάντια στη λιτότητα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, μετά και τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ανά διαστήματα, μπορεί επίσης να δοθεί περισσότερος χρόνος σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία από τους εταίρους τους στην ΕΕ ώστε να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματος, εφ ‘όσον παραμείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους.

Ενώ η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους μπορεί να έχει περάσει, το αίνιγμα που οι ηγέτες αντιμετωπίζουν είναι πώς να κινητοποιήσουν την αναιμική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων, χωρίς να υπονομευθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι αγορές σε σκοτώνουν αν χάσεις τη δημοσιονομική αξιοπιστία και επίσης σε σκοτώνουν αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, γι ‘αυτό είναι μάλλον ένα αρκετά στενό μονοπάτι στο οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε», σχολίασε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω που θα βρουν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης το δημοσιονομικό περιθώριο για την τόνωση, αν είχαν τη δυνατότητα».

Ανεργία και βοήθεια στην Κύπρο

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να ασχοληθούν με την Ιταλία και την Κύπρο, σε μια συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής, μόνο με τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Η Κύπρος δήλωσε ότι προτίθεται να αυξήσει το αίτημά της για ένα σχέδιο διάσωσης της έως και 17 δισ. ευρώ. Γερμανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν κάθε προσδοκία για μια γρήγορη λύση για την Κύπρο, λέγοντας ότι η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες. Ο απερχόμενος τεχνοκράτης Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναμενόταν να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της χώρας του μετά από τις αμφίρροπες εκλογές τον περασμένο μήνα, που αύξησαν την προοπτική της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας στη Ρώμη.

Αλλά η κεντρική συζήτηση αφορά την εμβάθυνση της κοινωνικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, με πάνω από 50% νέους άνεργους στην Ελλάδα, την Ισπανία και τμήματα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, μια μάστιγα που απειλεί να έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές και δημογραφικές επιπτώσεις. Στη δήλωσή τους, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανησυχία τους για το θέμα και δεσμεύτηκαν για μια «πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων» που καταθέτει σχεδόν 6 δις ευρώ για τις πλέον πληγείσες περιοχές της ΕΕ, μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Οι αναλυτές λένε ότι είναι πάρα πολύ μικρή για να έχει αντίκτυπο, αφού ανέρχεται σε μόλις 100 ευρώ για κάθε νεαρό άτομο χωρίς δουλειά στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα