Σκληρό πόκερ με τον Κουβέλη… μπαλαντέρ

Μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και σε σχέση με την τρόικα, παίζεται τις τελευταίες ώρες. Η κυβέρνηση διά του Γ. Στουρνάρα ο οποίος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανακοίνωσε ότι έκλεισε το πακέτο και με τα εργασιακά πετυχαίνοντας, όπως τουλάχιστον δηλώνει, σοβαρές βελτιώσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Παράλληλα,

ανακοίνωσε και την επίτευξη συμφωνίας για τη διετή επιμήκυνση. Μάλιστα την είδηση επιβεβαίωσαν και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η El Pais.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» ήταν η δήλωση του Β. Σόιμπλε ο οποίος μάλιστα είπε ότι είναι σπέκουλα η δήλωση Στουρνάρα ενώ συγκρατημένος ήταν και ο Μ. Ντράγκι ο οποίος δήλωσε: «Η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν ακόμη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά. Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες».

Αναφορικά με τα εργασιακά το ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση για τα πλέον των 16 ετών απασχόλησης αυξάνεται από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση αυξάνεται από 1-3 μήνες που ζητούσε η τρόικα στους 4 μήνες.

«Όλο το βράδυ μίλαγα με την τρόικα. Έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις: δέχτηκε να ανέβει η αποζημίωση στις 2.000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης από τους 3 στους 4 μήνες», είπε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δε θα μπει ψαλίδι στα επιδόματα γάμου.

Ουσιαστικά για τις αποζημιώσεις δε θίγονται όσοι εργαζόμενοι έχουν εργασία μέχρι 28 χρόνια αφού θα πάρουν τους μισθούς που θα έπαιρναν αν απολύονταν. Οι πάνω από 28 χρόνια θα πάρουν 12 μισθούς και θα υπάρχει και το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

Αυτό λοιπόν το πακέτο πήγε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με τον Βενιζέλο να μην έχει πρόβλημα, αλλά με τον κ. Κουβέλη να συνεχίζει να… στυλώνει τα πόδια.

Aργά το βράδυ, ο Φ. Κουβέλης πρότεινε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ την καταψήφιση των μέτρων στα εργασιακά. Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο,  «θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν επιθυμεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητική κρίση.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη συνάντηση Σταμάτη – Χατζησωκράτη ο τελευταίος είπε πως, ναι μεν έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, ωστόσο, υπάρχει «κώλυμα» σε δύο σημεία των μέτρων για τα εργασιακά: το επίδομα γάμου και την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

«Έγιναν πράγματα αλλά δεν συνθέτουν το όλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζησωκράτης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταμάτη, τόνισε πως υπάρχουν πλέον μόνο τρεις εναλλακτικές επιλογές:

1)    Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα για τα εργασιακά

2)    Να αποσύρει τα συγκεκριμένα μέτρα προσωρινά και να συζητηθούν εκ νέου εν ευθέτω χρόνο

3)    Να έρθουν στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα