Στην Βουλή η σύμβαση – λαίλαπα

Πανοτώκι 2% αν δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση του δανείου της, εμπράγματα βάρη, δηλαδή πιθανότατα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων), παραίτηση από το δικαίωμα ασυλίας από τα περιουσιακά της στοιχεία, αγγλικό δίκαιο και επίλυση διαφορών στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου, τρίμηνος έλεγχος στα δημοσιονομικά, πρόβλεψη για πληρωμή πρώτα των δανειστών και μετά όλων των άλλων.

Αυτές είναι λίγο έως πολύ οι σκληρές προβλέψεις που περιέχονται στη νέα

δανειακή σύμβαση των 109 δις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα υπογραφεί σήμερα ώστε στις 19 Μαρτίου να έρθει η πρώτη δόση του δανείου.

Πρόκειται για μια σύμβαση – λαίλαπα που σαρώνει κάθε έννοια δικαίου και κάθε δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων από την πλευρά του δανειζόμενου. Οι ξένοι δείχνουν εμφανώς ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική πλευρά και επιχειρούν να τη «δέσουν» με τόσο σκληρούς όρους που ούτε σε συμβάσεις υποτέλειας δε βρίσκει κανείς. Κι επισήμως πλέον η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη αποικία της Ευρώπης όπου για να δοθεί οτιδήποτε θα πρέπει πρώτα να φτύνουμε αίμα και να σκύβουμε το κεφάλι. Συγκεκριμένα, η σύμβαση που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ προβλέπει τα εξής:

* Κάθε δόση που δίνεται πρώτα θα πηγαίνει για να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αμοιβές, τόκους υπερημερίας και ότι απομένει θα δίνεται για κάλυψη εσωτερικών αναγκών, ανάπτυξης κ.λπ. Οπότε, με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, μια εσωτερική στάση πληρωμών θεωρείται σίγουρη κάποια στιγμή. Διότι είναι αδύνατο η χώρα να μπορεί να καλύψει μισθούς, συντάξεις, κονδύλια για υγεία, παιδεία, ασφάλεια. Είτε θα κόψει από όλα είτε θα σταματήσει να πληρώνει.

* Η σύμβαση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει θα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Χάνεται ουσιαστικά κάθε «ελπίδα» να μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει τη χρεοκοπία της αφού δε θα αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια.

* Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα από κάθε δικαίωμα ασυλίας σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία (αναφέρεται ενδεικτικά ασυλία έναντι άσκησης αγωγής, κατάσχεσης ή ασφαλιστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων στο μέτρο που δεν απαγορεύεται από τον αναγκαστικό νόμο).

* Προβλέπονται τόκοι υπερημερίας σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής των οφειλών. Αυτή μπορεί να είναι το 2% της δόσης που έπρεπε να εκταμιευτεί. Αν δηλαδή η χώρα δεν μπορέσει για κάποιο λόγο να πληρώσει το Ταμείο, θα τσιμπάει ένα πρόστιμο για να μάθει.

* Για κάθε εκταμίευση δόσης η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Σε αντίθετη περίπτωση το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να ακυρώσει μέρος ή και όλο το δάνειο και τα ποσά να καταστούν ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά.

* Γίνεται σαφής αναφορά σε εμπράγματα δικαιώματα. Αυτό χρήζει περαιτέρω έρευνας διότι μπορεί να σημαίνει ότι θα έρθουν να πάρουν κινητή και ακίνητη περιουσία. Μας έκαναν τη χάρη να μας αφήσουν τον Παρθενώνα και άλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα