ΣΥΡΙΖΑ όπως… Βαβέλ

Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, με το Αριστερό του Ρεύμα να παρασύρει όχι μόνο το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας σε ναυάγιο αλλά και να «κρεμά» τον «συμμαχούντα» πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος

περιμένει ακόμα τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας στο σύνολο του επενδυτικού νομοσχεδίου.

Οι ρωγμές από τις διαφορετικές πολιτικές και οι απότομοι ελιγμοί σε τακτικές, στο κόμμα της Κουμουνδούρου, χθες αποδείχθηκαν τόσο μεγάλες που οδήγησαν την αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά να «μπατάρει» και στη συνέχεια να «εξοκείλει» από τα απόνερα που η ίδια δημιούργησε.

Πρωταγωνιστές του χθεσινού αλαλούμ στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία ήταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που ως επίσημος ορισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδεχθεί το λογικό πως αφού δεν μπορούσε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της ήδη ψηφισμένης τροπολογίας που αφορούσε τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών για δάνεια σε νομικά πρόσωπα, έπρεπε να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου.

Στην άλλη όχθη o εκφραστής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, που παρεμβαίνοντας αρνήθηκε να ξεκινήσει η ψηφοφορία επιμένοντας στο παράλογο, δηλαδή να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένου άρθρου… Μια «αντίφαση» η οποία υπέκρυπτε τη «γνώση» πως έχαναν την ψηφοφορία.

Ενδεικτικό γεγονός των τουλάχιστον δύο «γραμμών» και του τραγέλαφου που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όταν προχθές κατέθεσε μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. το κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου, το Προεδρείο της Βουλής τούς είχε επιστήσει την προσοχή ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί παρά μόνο εάν μετατρεπόταν σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου που εκκρεμούσε. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Παπαδημούλη το είχε κατανοήσει και αποδεχθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν και δύο τηλεφωνικές συνομιλίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Α’ αντιπρόεδρο Γιάννη Τραγάκη ενώ και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. απέστειλαν στο Προεδρείο τις σχετικές επιστολικές ψήφους των απουσιαζόντων βουλευτών σε αποστολές της Βουλής που ψήφισαν «όχι» επί του συνόλου του νομοσχεδίου…

Η υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε όταν ο προεδρεύων κ. Τραγάκης ξεκίνησε τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συνόλου. Ο κ. Λαφαζάνης, που ήταν και ο πρώτος υπογράφων, διέκοψε λέγοντας ότι «η αίτησή μας είναι επί του άρθρου 78 και δεν υπάρχει αίτηση για το σύνολο», αναγκάζοντας και τον κ. Παπαδημούλη να αρχίσει να αντιστρέφει τη θέση του.

Η «τεχνητή» αυτή ασυνεννοησία οδήγησε τον κ. Τραγάκη να επαναφέρει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» στην πραγματικότητα και τον Κανονισμό της Βουλής και να τους εξηγήσει πως τις ονομαστικές ψηφοφορίες δεν τις ζητάει το Προεδρείο αλλά τις προκαλούν με αίτησή τους τα κόμματα. Εάν λοιπόν δεν μετατρέψουν το αίτημά τους σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου, το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισθέντος άρθρου είναι άκυρο και θα πρέπει -όπως και έπραξε- να προχωρήσει στην ψήφιση (διά της δεδηλωμένης των κοινοβουλευτικών δυνάμεων) του νομοσχέδιου.

Στο κενό έπεσε και το «πυροτέχνημα» ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο επί του συνόλου εκμεταλλευόμενοι τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει για την επίμαχη τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκος Τσούκαλης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που την ώρα της ανεξέλεγκτης έντασης ακούστηκε να λέει πως «εάν δεν αποσυρθεί η διάταξη το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο». Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση από τις φήμες και τις αμφιβολίες της αντιπολίτευσης, με απόλυτη σαφήνεια δήλωσαν πως τα κόμματά τους ψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το επίμαχο άρθρο 78 στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Γιάννης Απέργης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα