Το καθισιό σκοτώνει…

Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα όλων των στατιστικών στοιχείων της παγκόσμιας θνησιμότητας, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι οι άνθρωποι (σε ολόκληρο τον πλανήτη) καλά θα κάνουν να αρχίσουν να ασκούνται. Όπως λένε, τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα, ότι η ακινησία σκοτώνει περισσότερους από εμάς, σε παγκόσμιο επίπεδο, απ’ ότι το κάπνισμα.

Πρόκειται, λένε, για μια πανδημία. Υπολογίζουν πως από τους 57 περίπου εκατομμύρια θανάτους το 2008, οι 5.3 εκατομμύρια ήταν πρόωροι, και οφείλονταν στο ότι οι μακαρίτες δεν περπατούσαν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ή δεν κινούνταν καθόλου.

Οι

θάνατοι από το κάπνισμα ανέρχονταν στα 5.1 εκατομμύρια.

Αυτά τα συμπεράσματα έρχονται να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος έχει καταντήσει (φυσικά) αδρανής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 31% των ενηλίκων της γης, ή αλλιώς κάπου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι σχεδόν πάντα ακίνητοι, δηλαδή δεν ασκούνται έστω για λίγο, ή δεν περπατούν το ελάχιστο απαραίτητο αναγκαίο διάστημα, που είναι μόλις 20 λεπτά την ημέρα.

Οι έφηβοι είναι οι χειρότεροι. Περισσότερο από το 80% των νέων ηλικίας  μεταξύ 13-15, σε όλο τον κόσμο, δεν ασκούνται για μια τουλάχιστον ώρα την ημέρα, κάτι που είναι απαραίτητο για την ηλικιακή τους ομάδα.

Οι πρωτοπόροι της ακινησίας είναι οι Ευρωπαίοι και οι Βορειοαμερικάνοι, αλλά ακολουθεί από κοντά και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως η καθιστική ζωή, ακόμη και για όσους είναι γενικά υγιείς, είναι εξίσου βλαβερή όπως το κάπνισμα, ή και η ακραία παχυσαρκία.

Όπως καταλήγει ο Dr. David Katz, του Yale Prevention Center, «η κοινή λογική επιβεβαιώνεται από την επιστήμη. Η αποτυχία του να διατηρήσουμε την ζωώδη ζωτικότητά μας μέσω της καθημερινής άσκησης, μας αφαιρεί χρόνια και ζωή».

well.blogs.nytimes.com

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα