Το θρίλερ που έβαλε την ταφόπλακα στην Μεταπολίτευση


Ένα θρίλερ από αυτά που μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν, παίχτηκε την τελευταία εβδομάδα. Κυρίως, όμως, οι 96 ώρες που συγκλόνισαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και έφεραν τον Λ. Παπαδήμο στην πρωθυπουργία θα μείνουν στην ιστορία ως μια περίοδος συναλλαγής, συμβιβασμών, κωλοτούμπας από πολλούς και αυτοχειρίας από άλλους. Το ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, ποιος ήταν ο κερδισμένος

και ποιος όχι, θα το γράψει η ιστορία.

Τα ρεπορτάζ των κυριακάτικων εφημερίδων περιγράφουν τι παίχτηκε από τις 31 Οκτωβρίου κι έπειτα, όταν ξεκίνησε το απίστευτο θρίλερ στις Κάννες με τους Μερκοζί να παθαίνουν σοκ με το δημοψήφισμα. Μετά από “χαμό” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που καταλήγει στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου – όχι για να κυβερνήσει αλλά για να ετοιμάσει την επόμενη ημέρα – δρομολογείται η “παγωμένη” συνάντηση στο Προεδρικό.
Η ικανοποίηση Παπούλια σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real ήταν εμφανής όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομα Παπαδήμου, ωστόσο η κωλυσιεργία που ακολούθησε εκνεύρισε τον πρώτο πολίτη της χώρας.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επέμενε να κρατηθούν πρακτικά ώστε οι υπεύθυνοι ηγέτες να κριθούν με αντικειμενικότητα από τον ιστορικό του μέλλοντος και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έκανε αρκετές παρεμβάσεις στους βασικούς παίκτες μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Ο ίδιος ήταν που φέρεται να τηλεφώνησε τον Γ. Καρατζαφέρη μετά την οργισμένη έξοδό του από το Προεδρικό. “Άστραφτε και βροντούσε” λένε συνεργάτες του προέδρου στη Real προσθέτοντας ότι ήταν έτοιμος να εκθέσει δημόσια όποιον προκαλούσε ένα ναυάγιο στην διαπραγμάτευση.
Επιστράτευσε από την άλλη όλο το διπλωματικό του ταλέντο κερνώντας Σαμαρά και Παπανδρέου τσίπουρα για να σπάσει ο πάγος, ενώ προσπάθησε να τους φέρει και στο… φιλότιμο – σύμφωνα με τη Real – λέγοντάς τους: “Ήσαστε κάποτε και συγκάτοικοι…”
Σύμφωνα τώρα με την Καθημερινή στη συνάντηση ΠαπανδρέουΣαμαρά στο Προεδρικό έπεσαν στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα. Το ρεπορτάζ εδώ λέει ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τον Λ. Παπαδήμο ωστόσο ο κ. Σαμαράς να συμφωνεί μεν αλλά να εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις, λέγοντας ότι “δεν θέλω τραπεζίτη”.
Δεύτερη πρόταση Παπανδρέου: Νικηφόρος Διαμαντούρος. Πάλι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε ενστάσεις για το πόσο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι γνώστης των οικονομικών θεμάτων, τόσο όσο απαιτούν οι καταστάσεις. Το τελευταίο όνομα που είπε ο Παπανδρέου ήταν της Έλσας Παπαδημητρίου, που προκάλεσε αρχικά θυμηδία και κατόπιν αμηχανία.
Γιατί ο Βενιζέλος δεν ήθελε τον Παπαδήμο
Την ίδια στιγμή γίνονται και διεργασίες εκτός Προεδρικού με τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να εκφράζει αντιρρήσεις για Παπαδήμο – σύμφωνα με την Καθημερινή – ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι δεν τον θελουν λόγω Greek Statistics και καθώς διαφωνεί με το “κούρεμα” κατά 50%.
Την περασμένη Κυριακή ο Λ. Παπαδήμος δέχθηκε τηλεφώνημα, σύμφωνα με το Έθνος, ενώ βρισκόταν στη Βοστόνη. Η φωνή από το Μαξίμου του είπε να έλθει στην Αθήνα ενώ ο Παπαδήμος τους είπε ότι τη Δευτέρα αναχωρεί για την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα