Υποχώρηση Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πιο κοντά στις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα έδειξε να μετακινείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μέρες μετά τον δημόσιο καβγά τους στο Τόκιο – κι αυτό για χάρη της «σωτηρίας του ευρώ».

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκρίνει λύση για την Ελλάδα, που να μη θεωρείται

βιώσιμη από τις αγορές», είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέδριο στο Βερολίνο, τονίζοντας, επιπλέον, ότι στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προστεθεί και ένας μηχανισμός αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτό σημαίνει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μείωση των φόρων αν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνεχίσει να επιδεινώνεται, και το είχε προτείνει στο Τόκιο και η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η αναφορά, εξάλλου, του Σόιμπλε στην έγκριση των αγορών, ερμηνεύεται ως έμμεση παραδοχή του για την ανάγκη επιμήκυνσης ή και νέου κουρέματος του χρέους του επίσημου τομέα, που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τα άλλα ο Σόιμπλε περιέγραψε ως «μη υγιή» την κατάσταση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, «χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», ενώ τόνισε ότι αναμένει την έκθεση της Τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως είναι εφικτή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και πως η νομισματική ένωση είναι αρκετά δυνατή ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ενωμένη την ευρωζώνη, γιατί η διάλυσή της θα είχε εντελώς ανυπολόγιστες συνέπειες», επισήμανε στο βασικό σκέλος της ομιλίας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας ότι τα χειρότερα στην ευρωζώνη ίσως να μην έχουν έλθει ακόμη.

Πάντως ο Σόιμπλε εμφανίστηκε άκαμπτος έναντι της Ελλάδας και άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, ξεκαθαρίζοντας πως η Γερμανία θα βοηθά μόνο όσες εφαρμόζουν τους απαραίτητους όρους. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μείωση των κρατικών χρεών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο της Ενωσης Γερμανών Μηχανικών, ο υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, έριξε όλο το βάρος στην έκθεση της Τρόικας, η οποία, όπως είπε, θα έχει θέση έμπρακτων αποδείξεων για την προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις.

Καλά λόγια για τη χώρα μας είχε πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, υπογραμμίζοντας πως η πρόοδος της Ελλάδας θα εξεταστεί από το Eurogroup, πάντα με βάση την έκθεση της Τρόικας.

Εντελώς διαφορετική γνώμη εξέφρασε ο προηγούμενος τσάρος της ρωσικής οικονομίας, Αλεξέι Κούντριν, υποστηρίζοντας πως είναι πια αδύνατον να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Υποστήριξε μάλιστα ότι σύντομα θα την ακολουθήσουν στην έξοδο η Ιταλία και η Ισπανία, η οποία –όπως και η Ελλάδα– δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το δημόσιο χρέος τους.

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα