Κορονοϊός Γαλλία: Η κυβέρνηση κινείται προς την άρση του lockdown

Κορονοϊός Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές για να προληφθεί η αναζωπύρωση της επιδημίας. Αποκλείει, βέβαια, επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ και μπαρ αμέσως μετά τον τερματισμό του lockdown

στις 11 Μαΐου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες από την επιδημία περιοχές.

Με δηλώσεις στο France Info ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάση πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών. Ο Μπρουνό Λεμέρ δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν οι περιορισμοί επί της λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι όμως γνωστό ότι η επιδημία έπληξε σοβαρότερα το Παρίσι και την περιφέρειά του, καθώς και την ανατολική Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για το άνοιγμα της οικονομίας, έχει κάνει πάντως σαφές ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών θα παραμείνουν ώστε να μην διαδοθεί η επιδημία Covid-19 σε περιοχές της χώρας που είχαν μικρότερη έκθεση στον κορονοϊό. Εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα ανοίξουν προς τα μέσα του Ιουνίου, το νωρίτερο. Αθλητικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραμείνουν απαγορευμένες τουλάχιστον μέχρι τότε. Όμως, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον άδεια για να περπατήσουν στους δρόμους ή για να βγουν για τρέξιμο.

Ο επικεφαλής της υγειονομικής αρχής για την διαχείριση της επιδημίας Ζερόμ Σαλομόν δήλωσε ωστόσο ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η άρση του lockdown θα εξαρτηθεί από την σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών και των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Στόχος της Γαλλίας δεν είναι η οικοδόμηση συλλογικής ανοσίας μέσω της πρόκλησης ενός δεύτερου και στην συνέχεια ενός τρίτου κύματος της επιδημίας, που μας φαίνεται πολύ επικίνδυνο. Ο στόχος είναι η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του ιού και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι την έλευση αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων», είπε. «Κάτω από το 10% του γαλλικού πληθυσμού αναμένεται να έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι το πέρας του lockdown.

Η γαλλική κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης σε μέτρα περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων και έχει κάνει σαφές ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων «η ζωή δεν θα είναι όπως πριν». Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό, αν και δεν είναι σαφές αν η χρήση τους θα γίνει υποχρεωτική.

Τέλος, στόχος είναι η αύξηση των τεστ από 200.000 ανά εβδομάδα σήμερα σε 700.000, δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομόν. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό να απομονώνονται ώστε να διαρραγεί η αλυσίδα της μετάδοσης.

Πληθαίνουν οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων

Η ουρά των ανθρώπων που περιμένουν τη σειρά τους στην τράπεζα τροφίμων εκτείνεται πολλές εκατοντάδες μέτρα, σε μία ερειπωμένη παλιά αγορά δίπλα σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στα προάστια μίας από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης, το Παρίσι. Στα καταθλιπτικά προάστια της ‘Πόλης του Φωτός’ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που όλο και περισσότερο βασίζονται στη βοήθεια σε τρόφιμα, καθώς οι ασφυκτικοί περιορισμοί κι απαγορεύσεις που στοχεύουν στην ανάσχεση του κορονοϊού, βυθίζουν τη Γαλλία στη δριμύτερη ύφεσή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλοί από τους ανθρώπους που βασίζονται “στην καλοσύνη των ξένων” εργάζονταν στην παράλληλη οικονομία πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού, και τώρα λιγοστή είναι η προστασία που λαμβάνουν από το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας της Γαλλίας. «Υπήρχαν πολλές γυναίκες που εργάζονταν στη φροντίδα των παιδιών … Υπήρχε μια ολόκληρη οικονομία που βασίστηκε στην ανεπίσημη εργασία. Έτσι, καθώς όλα σταμάτησαν οι άνθρωποι με τι βρέθηκαν; με τίποτα», τονίζει ο Μπασίρ Γουΐνέμ, εθελοντής στην τράπεζα τροφίμων στο Κλισί-σου-Μπουά, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Ο ίδιος με άλλους εθελοντές κατέληξαν να μοιράζουν ζάχαρη, ζυμαρικά, τυρί, γάλα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά – τα περισσότερα, σημειωτέον, δωρεές από τοπικά, μικρά, καταστήματα και όχι μεγάλες αλυσίδες λιανικής – σε περίπου 1.600 οικογένειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αριθμός διπλάσιος από τον αναμενόμενο. Το Κλισί – σου – Μπουά θεωρείται τμήμα του Παρισιού και είναι από τις περιοχές με οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που περιβάλλουν την πόλη. Η ανεργία μεταξύ του πληθυσμού, που κυρίως αποτελείται από μετανάστες, ήδη κυμαινόταν πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο πολύ πριν από την εξάπλωση της επιδημίας. Πολλοί εξ αυτών, όπως η βοηθός νηπιαγωγείου 46χρονη Ναταλί Μπαρλάν, ποτέ άλλοτε δεν είχε χρειασθεί να καταφύγει στη φιλανθρωπία για να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά μετά το κλείσιμο των τοπικών αγορών. «Τώρα πρέπει να ψωνίσουμε σε σούπερ μάρκετ και είναι πολύ ακριβό», τόνισε.

Όσο η ουρά μεγαλώνει, ο Μοχάμεντ Μέχμαχ, ιδρυτής της τοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ACLEFEU, προτρέπει τους ανθρώπους αυτούς να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Ο νομάρχης θα πει απλά ” Σταματήστε τα πάντα “. Αυτό θα ήταν κρίμα. Είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο λόγο», τονίζει ο ίδιος στο πλήθος.

Στα προάστια, οι περιορισμοί κι οι απαγορεύσεις, οι αυστηροί κανόνες εγκλεισμού στα σπίτια που έχει διατάξει ο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την επιδημία, έχουν επιδεινώσει τις ήδη υποβόσκουσες και βαθιές κοινωνικές εντάσεις. Η ανεπαρκής κοινωνική στέγαση, οι εργαζόμενοι σε θέσεις πρώτης γραμμής στην πανδημία και μια ανήσυχη νεώτερη γενιά έχουν μετατρέψει μερικά από τα προάστια αυτά σε εστίες της νόσου και σε καζάνι αναταραχών. Η βία σάρωσε πολλές από τις γειτονιές αυτές για πέντε συνεχόμενες νύχτες την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο πιο δυτικά από το Κλισί-σου -Μπουά, σε ένα άλλο προάστιο, την Αρζεντέιγ, η φιλανθρωπική οργάνωση του Καντέ Σάχο, παραδίδει δέματα τροφίμων σε νοικοκυριά. Λέει ότι παραδίδει 600 την εβδομάδα, και μόλις τα καταφέρνει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ορισμένοι από τους παραλήπτες είναι αναλφάβητοι και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές κυβερνητικές αιτήσεις, που δικαιολογούν τη μετακίνηση εκτός οικίας. Άλλες από τις οικογένειες που εξυπηρετεί καταβάλλουν πραγματικό αγώνα για να κατορθώσουν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τρία γεύματα την ημέρα μετά το κλείσιμο των σχολείων. «Από την ημέρα που ξέσπασε ο κορονοϊός, υπάρχει πολύ περισσότερη φτώχεια, επισημαίνει ο Σάχο.

Keywords
κορονοϊός, γαλλια, lockdown, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, μεσα μαζικης μεταφορας, μαΐου, ισχύ, france, info, ιουνίου, τεστ, τραπεζες, χλμ, σχολεια, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, 600 δις, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ανοιγμα σχολειων, αδεια, εργασια, ζαχαρη, ζυμαρικα, οικονομια, τεστ, υφεση, φρουτα, φτωχεια, αγορα, αυξηση, αιτησεις, ανεργια, απλα, βοηθεια, γαλα, γινει, δευτερο, δηλωσεις, εθελοντης, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμμανουηλ, εβδομαδα, ζωη, ιδιο, καζανι, λαχανικα, λειτουργια, μαΐου, μειωση, μπρουνο, μοχαμεντ, παντα, οικογενεια, παιδια, παρισι, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σπιτια, σουπερ, τμημα, τρεξιμο, τρια, τυρι, ισχύ, χειροτερα, χλμ, αλυσιδα, εθνικο, france, info, ιουνίου, ουρα, τραπεζα, θεσεις, βοηθος
Τυχαία Θέματα