Σακελλαρίδης Αμνηστία: Αυτή είναι η Υγεία στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια λιτότητας

11:29 2/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Σακελλαρίδης Αμνηστία: Αναφέρει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε ανάρτηση στο Facebook  ότι “η έρευνα ήταν σε σε μεγάλο βαθμό πρωτογενής, με πάνω από 210 συνεντεύξεις από χρήστες του ΕΣΥ, εργαζόμενους στην Υγεία, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ερευνητές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας. Είναι μία σημαντική συμβολή στον διάλογο, τόσο για την προ-κορονωιού εποχή όσο και για την μετά. Και ακόμα πιο σημαντική για την -εν μέσω πανδημίας- εποχή”. Και προσθέτει:

“Το Δικαίωμα στην Υγεία είναι θεμελιωμένο σε διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα

δικαιώματα, πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Και από την στιγμή που είναι θεμελιωμένο δικαίωμα για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, συνιστά υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πολίτες”.

Η έκθεση αναλύει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μετά από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008, στο δικαίωμα στην υγεία στην Ελλάδα. Βασίζεται σε διεξοδική έρευνα γραφείου και συνεντεύξεις με πάνω από 210 ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας, εργαζόμενους/-ες στον τομέα της υγείας, ειδικούς στην δημόσια υγεία και εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η Αμνηστία διαπίστωσε ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν υπονομεύσει την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα, με πολλούς ανθρώπους να δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν τα χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν το έχουν ανάγκη. Οι επιπτώσεις οπισθοδρόμησης των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με το πώς αυτά αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν, σημαίνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το δικαίωμα στην απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας.

Καθώς αυτή η έκθεση ολοκληρωνόταν στις αρχές του 2020, η πανδημία COVID-19 έφτασε στην Ελλάδα. Αυτή η έκθεση αναφέρεται σε αρχικές δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για το πώς η πανδημία έχει αρχίσει να επηρεάζει το σύστημα υγείας της Ελλάδας, την αρχική ανταπόκριση της κυβέρνησης, και παρέχει προκαταρτικές παρατηρήσεις και συστάσεις για μελλοντική δράση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Διαβάστε εδώ την έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα