Ο ελληνισμός αποχαιρετά τον Γλαύκο Κληρίδη!

11:44 19/11/2013 - Πηγή: Bam

Με τιμές αρχηγού κράτους την Τρίτη η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη. Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία κυματίζουν μεσίστιες.

Ο ελληνισμός στην Ελλάδα και την Κύπρο λέει

την Τρίτη το τελευταίο αντίο στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο Κληρίδης είναι ο πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη ιστορία της Μεγαλονήσου, από τον αντιαποικιακό αγώνα και την ανεξαρτησία, έως την τουρκική εισβολή του ’74 και τα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους.

Τον Ιούλιο του 1960 ο Γλ. Κληρίδης εκλέγεται μέλος και στη συνέχεια πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της ανεξάρτητης, πλέον, Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία θα παραμείνει ως τον Ιούλιο του 1976.

Στις 23 Ιουλίου 1974, λόγω του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών που ανατρέπει τον Μακάριο και της επακόλουθης τουρκικής εισβολής, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, έως τις 7 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, όταν και επιστρέφει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Το Μάιο του 1976 ο Γλ. Κληρίδης ιδρύει το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), του οποίου ηγείται στις βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985, 1991 και 1993, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο θα διατηρήσει έως το 2003.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1993-2003) η Κύπρος γνώρισε οικονομική ακμή.

Σταθεροποιήθηκε η οικονομία της χώρας και έγινε το πλουσιότερο από τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004.

Ο Γλ. Κληρίδης πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα σεβαστός σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Ωστόσο, έχασε ένα μέρος της δημοτικότητάς του λόγω της ισχυρής υποστήριξής του στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ενώ το 65% της τουρκοκυπριακής κοινότητας ψήφισε υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα, οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι» με περισσότερο από 75% της λαϊκής ψήφου.

Το 2003, σε ηλικία 84 ετών, επιχειρεί να επιστρέψει στο ύπατο κυπριακό αξίωμα, αλλά χάνει από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Στη δεκαετία που ακολούθησε, η κυπριακή ανάπτυξη υποχώρησε και έδωσε τη θέση της στην ύφεση, φέροντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Σήμερα, Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, η γη της Λευκωσίας υποδέχεται ένα άξιο τέκνο της Κύπρου.

Στην εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Στον επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Στην κηδεία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

Παρών, επίσης, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και άλλοι.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα