Μέχρι πού φτάνει η (gay) στήριξη;

Η αγγλική έκφραση που περιγράφει τέτοιες -ασυνήθιστες για να δημοσιοποιούνται στον αθλητισμό- καταστάσεις είναι "he came out of the closet". Μονάχα που ο Τζέισον Κόλινς δεν "βγήκε απλώς από την ντουλάπα". Αλλά αποφάσισε να αποκαλύψει μόνος του ότι μπορεί να τραβήξει την κουρτίνα της κρεβατοκάμαράς του.

Με τις λέξεις "Είμαι ένας 34χρονος σέντερ του ΝΒΑ. Είμαι μαύρος. Είμαι γκέι!", ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Στάνφορντ αποφάσισε να αποκαλύψει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής των επαγγελματικών σπορ στις Η.Π.Α. που παραδέχεται δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλος. Ο άλλοτε παίκτης των Νιου Τζέρσεϊ, Μέμφις, Μινεσότα, Ατλάντα, Βοστώνη, Ουάσινγκτον δεν δίστασε να το κάνει με μία επιστολή που θα δημοσιευτεί στο τεύχος της 6ης Μαΐου στο περιοδικό "Sports Illustrated", ξεκινώντας με 10 λέξεις που θα του αλλάξουν την ζωή. Περισσότερο ίσως από όσο ίσως ήταν ήδη διαφορετική.

Ο Κόλινς έδειξε θάρρος. Και πλέον, παρότι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί δείχνουν να στέκονται αρχικά στο πλευρό του, θα ξέρουν και αυτοί πως αλλάζει και η δική τους ζωή. Έστω, εν μέρει. Τα "πεινασμένα" για λεπτομέρειες ταμπλόιντς θα αναζητήσουν και στο περιβάλλον του παίκτη κάτι νέο. Όχι, βεβαίως, τι κάνει κάτω από τα σεντόνια του! Αλλά θα ρωτήσουν τους δικούς του πότε κατάλαβε την διαφορετικότητά του, πώς την κατάλαβε και κυρίως γιατί την αποκάλυψε τώρα. Ο ίδιος ο Αμερικανός σέντερ εξήγησε στο ίδιο κείμενο ότι "δεν σκόπευα να γίνω ο πρώτος αθλητής που θα μιλήσει για κάτι τέτοιο. Αλλά αφού είναι έτσι, είμαι χαρούμενος που θ' ανοίξω την συζήτηση". Συμπληρώνοντας πως "ο πρώτος συγγενής στον οποίο αποκάλυψα πως είναι γκέι ήταν η θεία Τέρι δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο, που μου είπε: "Το ήξερα για χρόνια"! Τότε ένιωσα άνετος με το σώμα και το δέρμα μου".

Οι δηλώσεις στήριξης του Τζέισον Κόλινς αμέτρητες. Ωστόσο, για την ώρα, είναι μονάχα πάνω σε χαρτιά εφημερίδων ή προήλθαν από πλήκτρα υπολογιστών και γράφτηκαν σε blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από εκείνες που ξεχωρίζουν για την συμπαράσταση είναι αυτές του Κόμπι Μπράιαντ ("Περήφανος για τον Τζέισον. Μην πνίγεις το ποιος είσαι λόγω της άγνοιας των άλλων"), των συμπαικτών του Μπράντλεϊ Μπιλ ("περήφανος. Σπουδαίος συμπαίκτης, μέντορας και άνθρωπος"), Γκάρετ Τεμπλ ("Σεβασμός στον Τζέισον Κόλινς"), του πρώην προέδρου των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον ("Είμαι περήφανος που αποκαλώ τον Τζέισον φίλο μου"), της τελευταίας ομάδας του, Ουάσινγκτον Ουίζαρντς ("Στηρίζουμε την απόφασή του") και του κομισάριου Ντέιβιντ Στερν, που έγραψε: "Γνωρίζουμε την οικογένεια του Τζέισον και του Τζαρόν (σ.σ.: δίδυμος αδερφός και επίσης παίκτης του ΝΒΑ) από το 2001 που βρέθηκαν στην Λίγκα. Είναι και οι δύο εξέχοντα μέλη του ΝΒΑ και είμαι περήφανος που ανέλαβε ηγετικό ρόλο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα". Ενώ και η άλλοτε τενίστρια, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, επίσης ομοφυλόφιλη, έγραψε: "Τζέισον είσαι ένας γενναίος άνθρωπος. Το 1981 ήταν η χρονιά της δικής μου αποκάλυψης. Το 2013 η δική σου".

Τούτες οι λέξεις δεν έχουν σαφώς καμία πρόθεση να κρίνουν τις προτιμήσεις του Κόλινς. Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι πώς θα υποδεχθεί ο κόσμος στην πράξη την αποκάλυψή του. Ο 34χρονος σέντερ θα μπορούσε να κρυφτεί. Με 3,6π.-3,8ριμπ. μ.ο. σε 7 σεζόν στο ΝΒΑ δεν θα τον θυμόταν κανείς. Τώρα έχει την ευκαιρία να γίνει ο πιο διάσημος μέτριος παίκτης στην ιστορία των αμερικανικών επαγγελματικών σπορ. Κάποιοι θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση των προτιμήσεών του είναι μεγάλο θέμα. Κάποιοι όχι. Ενώ, επίσης, οι λόγοι της απόφασής του, λίγη σημασία έχουν. Αυτό που μετρά, ή για την ακρίβεια θα μετρήσει είναι το αν το ερχόμενο καλοκαίρι, ως free-agent, θα βρει ομάδα. Εκεί θα φανεί αν οι Η.Π.Α. και ο υπόλοιπος κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί τέτοιες αλλαγές. Αν το κοινό απλώς θα περιμένει από τον βετεράνο σέντερ την ως τώρα βοήθειά του στο παρκέ και την "φτωχή", πλην αξιέπαινη στατιστική του. Ή αν θα τον κοιτάζει με μισό μάτι. Ο Κόλινς, πάντως, ευελπιστεί να ανοίξει τα μάτια των ομοφυλόφιλων και των απλών φιλάθλων. Γιατί, σε αντίθεση με τα όσα πέτυχε στο παρκέ, στο οποίο δεν είναι ιδιαίτερη παρέμβαση, αυτή η υπόθεση είναι και στα δικά του χέρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Basket Blog