Θανάσης Βέλλιος στο Basketblog.gr: «Έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα»!

Η Α.Ε. Λιβαδειάς κατάφερε να διαγράψει μία όμορφη πορεία τα τελευταία δύο χρόνια στα «παρκέ» των μικρότερων κατηγοριών. Αρχικά, με την πρώτη θέση στη Γ’ Εθνική και την άνοδο στη Β’, κι έπειτα με την «κρούση» της πόρτας της Α2, παρότι στο τέλος δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση από την ομάδα της Λευκάδας. Έτσι, αναγκάστηκε να αγωνιστεί στα μπαράζ, όπου και ηττήθηκε με 63-59 από τον Εθνικό Πειραιώς και αυτή τη στιγμή αναμένει τον υποβιβασμό στην τρίτη τη τάξει κατηγορία κάποιας ομάδας της περασμένης BasketLeague ΟΠΑΠ, προκειμένου

να βρεθεί και αυτή στη δεύτερη κατηγορία. Ο 32χρονος γκαρντ της ομάδας, Θανάσης Βέλλιος, μιλάει στο basketblog.gr για την έως τώρα πορεία της ομάδας, τις αιτίες που δεν κατάφεραν την άμεση άνοδο στην Α2, το μέλλον και την ενασχόλησή του με την προπονητική.

Θανάση, έχετε κάνει μία εξαιρετική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, ανεβαίνοντας πρώτοι από τη Γ’ στη Β’ Εθνική, ενώ αμέσως φανήκατε ανταγωνιστικοί, ενώ φτάσατε ένα «βήμα» από την Α2. Περίμενες αυτήν την πορεία για την ομάδα σου;

Κάναμε για 4-5 χρόνια αρκετές προσπάθειες να βρεθούμε στη Β’ Εθνική και αυτό το καταφέραμε όταν ανεβήκαμε επίπεδο. Αργότερα, όμως, δεν είναι εύκολο να γίνεσαι αμέσως ανταγωνιστικός και να πρωταγωνιστείς σε μία κατηγορία όπου μόλις ανέβηκες. Εμείς το καταφέραμε, έχοντας κάνει σημαντικές προσθήκες και, παρότι διαθέταμε σχετικά μικρό κορμό βασικών παικτών από την προηγούμενη σεζόν, καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες κι τις ιδιαιτερότητες που συναντά κανείς στη Β’ Εθνική και κάναμε, όπως είπες κι εσύ, μία επιτυχημένη πορεία, αν και δεν καταφέραμε να ανεβούμε μέσω του μπαράζ με τον Εθνικό.

Πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα με μικρό μπάτζετ και rotation, σε σχέση με τις ομάδες που εξαρχής έχουν το στόχο της ανόδου, να μπαίνει ανάμεσα σε αυτές και να γίνεται αυτή βασική συνδιεκδικήτρια του τίτλου;

Ακριβώς επειδή είχαμε, ως επαρχιακή ομάδα, αυτό το handicap, προσπαθήσαμε να το καλύψουμε με πολύ σκληρή δουλειά στο γήπεδο και περισσότερες ώρες προπόνησης. Έτσι, καταφέραμε να διαχειριστούμε καλά τις δύο τελευταίες χρονιές μας και να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες που δημιουργεί η παρουσία σε Γ’ και Β’ Εθνική, με την ομάδα να παραμένει σε υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα που υπήρχαν, ακόμη κι όταν έγινε η αλλαγή προπονητή.

Τελικά, όμως, από εκεί που διεκδικούσατε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημά σας, τελικά βγήκατε ουσιαστικά τρίτοι, αν συνυπολογίσουμε το χαμένο μπαράζ με τον Εθνικό και πλέον περιμένετε κάποια από τις υποβιβασθείσες ομάδες της Α1 να «πέσουν» οικειοθελώς στη Β’ Εθνική, ώστε να βρεθείτε εσείς στην Α2.

Νομίζω πως η ήττα στη Λευκάδα, μαζί με την απώλεια της διαφοράς πόντων του πρώτου παιχνιδιού και την αλλαγή προπονητή αμέσως μετά το ματς ήταν το κρισιμότερο σημείο της σεζόν, καθώς εκεί χάσαμε τις περισσότερες ελπίδες μας για την πρώτη θέση, περιμένοντας τη Λευκάδα να χάσει δύο παιχνίδια κι εμείς να συνεχίσουμε έως το τέλος αήττητοι. Μετά από αυτά, νομίζω ότι χάσαμε μέχρις ενός βαθμού τη συγκέντρωσή μας και συμβιβαστήκαμε με τη δεύτερη θέση. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό απέναντι στον Εθνικό, όμως ηττηθήκαμε και πλέον τίποτα δεν εξαρτάται από εμάς, όσον αφορά το μέλλον μας. Αυτό είναι κιόλας που μας στενοχωρεί, διότι τόση προσπάθεια πήγε εν μέρει χαμένη.

Εκείνη η αρκετά ξαφνική αλλαγή προπονητή μετά το ματς με τη Λευκάδα δεν ήταν μία απρόσμενη, όσο και περίεργη εξέλιξη για εσάς, έχοντας φτάσει ήδη πολύ ψηλά;

Η αλήθεια πως δεν το περίμενε κανείς από εμάς, όμως δεν είναι δική μας αρμοδιότητα το τι πιστεύουμε πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά της διοίκησης. Σίγουρα ήταν μία εξέλιξη που επηρέασε τα δρώμενα της ομάδας μας, όμως εμείς συνεχίσαμε να προσπαθούμε να αποδίδουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας, για να φτάσουμε όσο ψηλότερα μπορούσαμε.

Μπορεί να χαρακτηριστεί ματς-σταθμός στη σεζόν και εκείνο στο Αιγάλεω, με όλα τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν εκεί και κυρίως την επίθεση των οπαδών της ομώνυμης ομάδας εναντίον σας;

Όντως. Ήταν ένα ματς ειδικών συνθηκών. Ήθελαν να παραμείνουν στην κατηγορία και θα έκαναν τα πάντα για να διατηρήσουν τις ελπίδες τους. Αυτή η άσχημη στιγμή θα μπορούσε να τύχει σε οποιονδήποτε σύλλογο κι εκείνο το βράδυ εμείς ήμασταν που βρεθήκαμε σε αυτήν τη θέση. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν από όλα τα γήπεδα, και δε θα μιλήσω για το συγκεκριμένο συμβάν γιατί απλούστατα δεν έχω κάτι με τους οπαδούς του Αιγάλεω. Δεν αρμόζει στον χώρο του αθλητισμού να επικρατούν τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πλέον, όμως, όπως είπαμε νωρίτερα, περιμένετε κάποιον την Α1 να υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική για να προβιβαστείτε στην Α2. Με δεδομένο ότι δεν ξέρετε πού θα καταλήξετε, καθώς και το γεγονός ότι θα γίνει ξανά αλλαγή προπονητή, μπορεί να φανεί ανταγωνιστική η Λιβαδειά στην Α2 την επόμενη σεζόν, αν βρίσκεται εκεί, με βάση όλες αυτές τις συνθήκες που επικρατούν τώρα;

Κοίταξε, η Α2 είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, για την οποία πιστεύω πως πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλάνο, όπως και για τη Β’ Εθνική, σε περίπτωση που παραμείνουμε εκεί. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από την τελική μας κατάληξη η ομάδα οφείλει, μέχρι αυτή να γίνει, να κάνει το δικό της προγραμματισμό, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και τα δύο σενάρια. Έτσι πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να φανούμε ανταγωνιστικοί και στις δύο περιπτώσεις.

Μήπως, όμως, αυτή η αβεβαιότητα για το πού θα καταλήξετε δε σας καθυστερεί στον προγραμματισμό σας;

Η αβεβαιότητα είναι κάτι που επικρατεί παντού, όχι μόνο στο μπάσκετ. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε, όπως είπα νωρίτερα, να φροντίσουμε να εξαντλήσουμε τα δύο ενδεχόμενα και να δουλέψουμε καθημερινά και για τα δύο, διαφορετικά θα χρειαστούμε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανασυνταχθούμε και ίσως αποβεί μοιραία κάτι τέτοιο στη συνέχεια.

Είσαι στη σχολή προπονητών που διοργανώνεται αυτήν την εποχή από διακεκριμένους ανθρώπους του χώρου (Μίσσας, Αναστασιάδης, Μπολάτγλου κ.α.). Σκέφτεσαι, δηλαδή, να «μεταλαμπαδεύσεις» τη γνώση και την εμπειρία σου στους νεότερους αθλητές.

Ακριβώς αυτό. Είναι κάτι που μου αρέσει και πιστεύω ότι είναι καλό για τους αθλητές που αποσύρονται από το μπάσκετ είναι καλό να συνεχίζουν στο άθλημα υπό αυτό το πόστο. Φυσικά και δε γνωρίζουμε τα πάντα και γι’ αυτό και θέλουμε να λάβουμε περαιτέρω γνώση επί τους θέματος. Όπως κάποιοι άνθρωποι μας έμαθαν πολλά σημαντικά πράγματα προκειμένου να προοδεύσουμε στο άθλημα, έτσι κι εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα άτομα των επόμενων γενιών να γίνουν καλύτεροι αθλητές και άνθρωποι.

Keywords
Αναζητήσεις
θανασης βελλιος, thanasis vellios
Τυχαία Θέματα