KKE: Προειδοποίηση Κουτσούμπα για τη Δικαιοσύνη

Το μήνυμα ότι είναι κρίσιμο σε αυτές τις ευρωεκλογές να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στα άλλα κόμματα που στηρίζουν την Ε.Ε. (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) με μεγαλύτερη στήριξη στο ΚΚΕ εκπέμπει ο Δημήτρης Κουτσούμπας με κάθε ευκαιρία, είτε βρίσκεται σε περιοδεία όπως αυτή στον Καναδά και τις ΗΠΑ είτε μιλά στη Βουλή.

Το ΚΚΕ

προβάλλει ως «ατού» την αρνητική θέση του για την Ε.Ε. καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτός είναι ο λόγος για να ψηφιστεί στις ευρωεκλογές, δηλαδή ότι δεν έχει καμία δέσμευση και άρα μπορεί να αποκαλύπτει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των πολιτικών και των κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Σε αυτό το αντιλαϊκό ευρωπαϊκό περιεχόμενο εντάσσει το ΚΚΕ και το νομοσχέδιο για τον Δικαστικό Χάρτη της χώρας. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε πως ουσιαστικά αποτελεί «ένα ακόμα προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της Ε.Ε.», στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τον «Ενιαίο Χώρο “Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης”», μια ονομασία «ψευδεπίγραφη», όπως είπε.

Σύμφωνα με την κριτική του Δημήτρη Κουτσούμπα, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση του απλού κόσμου στη Δικαιοσύνη, αποθαρρύνοντάς τον με ακόμη πιο ακριβά παράβολα, συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, κατάργηση του βαθμού των Ειρηνοδικείων – γνωστό, είπε, ότι αυτά έλυναν υποθέσεις ιδίως των λαϊκών στρωμάτων, τις πιο «μικρές διαφορές» –, κατάργηση Πρωτοδικείων, «στη λογική κόστους – οφέλους» κατά τις επιταγές της Ε.Ε. Ο απλός πολίτης, τόνισε «θα αποθαρρύνεται πιο πολύ να περάσει το κατώφλι των δικαστηρίων, μήπως και βρει το δίκιο του».

Από την άλλη, σημείωσε, ο πραγματικός στόχος του νέου Δικαστικού Χάρτη είναι «μια Δικαιοσύνη πιο γρήγορη, αποτελεσματική και “φιλική” για τους επιχειρηματικούς και μόνο ομίλους». Αυτό, είπε, αποκαλύπτεται και από τις επίσημες διατυπώσεις κυβερνητικών και του νομοσχεδίου πως προωθείται η «εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας» και η «ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Το είπε και ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε, «πως ο Δικαστικός Χάρτης, όπως και οι νέες ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποσκοπούν στην “ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων που έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων”».

Με το νομοσχέδιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνέδεσε και την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων: «Σε αυτό το πνεύμα», είπε, «είναι ενταγμένη και η δικαστική απόφαση για το Μάτι, η οποία διαπνέεται από τη γνωστή λογική του “ανθρώπινου λάθους” που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με πολύ χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους».

Ικανοποίηση για το ταξίδι

Στο μεταξύ ικανοποίηση εκφράζει ο Περισσός για την περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε Καναδά (Μόντρεαλ και Τορόντο) και ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Ο γενικός γραμματέας και στις δύο χώρες είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομογενείς και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, καθώς και να πραγματοποιήσει ομιλίες στις Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ. Στη Νέα Υόρκη επισκέφθηκε τη συνοικία της Αστόρια, ενώ συνάντησε τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας Ντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος του παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς και αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις για την επιστολική ψήφο, αλλά και στη χαμηλή συμμετοχή. Επίσης συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στον οποίο μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη «να μην γίνεται εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από κόμματα, ιδιαίτερα από αυτά με ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, αλλά τώρα τελευταία και από ορισμένους του υποτιθέμενου “προοδευτικού χώρου”».

Η «ξεχωριστή» συνάντηση με τον Chris Smalls

Ιδιαίτερη στιγμή της περιοδείας στη Νέα Υόρκη ήταν η συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με το σωματείο των εργαζομένων της Amazon και συγκεκριμένα με τον ιδρυτή και πρόεδρο του «Amazon Labor Union» Chris Smalls και με τα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο Chris Smalls, με γενικότερη ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, ίδρυσε το σωματείο το 2020, το οποίο μόνο στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου JFΚ αριθμεί περί τα 8.000 μέλη. Πέρυσι, πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, είχε επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Κατά τη συνάντησή τους, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας του μετέφερε την εκτίμησή του για τη σημαντική συνδικαλιστική δράση του σωματείου και του χάρισε μια έκδοση της Σύγχρονης Εποχής και του Οδηγητή, τον Κομματικό – Επαναστατικό Τύπο, όπως και ένα αντίγραφο αρχαίου ακροκέραμου.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανοτουρκικές «τριβές» και Ελλάδα

Παραμένει η δυσπιστία για την κυβέρνηση στο εκλογικό σώμα – Οι κινήσεις αγωνίας για τον πήχη του 33%

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μετατοπίσεις Κασσελάκη και οι δύο παράλληλοι κόσμοι

Keywords
Τυχαία Θέματα