Politico: Μύδροι κατά της φον ντερ Λάιεν από Ισπανίδα υπουργό -«Κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και υπαναχωρεί από την Πράσινη Συμφωνία»

Σφοδρές επικρίσεις κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ΕΛΚ από την Τερέζα Ριμπέρα, πιθανώς την επόμενη Επίτροπο της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει ο Politico, η Teresa Ribera θέλει να είναι η επόμενη επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ — και πιστεύει ότι η γυναίκα που μπορεί να είναι το αφεντικό της κάνει ένα κολοσσιαίο και επιζήμιο λάθος.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας είπε ότι η προθυμία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον

ντερ Λάιεν να συνεργαστεί με την ακροδεξιά και να χαλαρώσει από την πράσινη ατζέντα αποκάλυψε «μια στάση παραίτησης που είναι εξαιρετικά ολέθρια» και «εξαιρετικά επιζήμια για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ursula von der Leyen was slammed for “huge” climate mistakes. https://t.co/2xdj7K53ae

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 13, 2024

Είναι η πιο σφοδρή επίθεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη φον ντερ Λάιεν από μια επίδοξη επίτροπο, καθώς αγωνίζεται για μια πιθανή δεύτερη θητεία μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Ribera καταδίωξε αμείλικτα τόσο τη von der Leyen όσο και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της.

«Λένε, “Ας κάνουμε ένα διάλειμμα, ας επιβραδύνουμε την [πράσινη] ατζέντα”», είπε η Ribera. «Και πολύ ειλικρινά, νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Η Ριμπέρα πρόκειται να είναι η επόμενη επίτροπος της Μαδρίτης στην ΕΕ – μέρος του 27μελούς υπουργικού συμβουλίου που προτείνει την πολιτική της ΕΕ – αφού ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ την επέλεξε ως πρώτη υποψήφια για τις εκλογές στην ΕΕ του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Και δεδομένων των πράσινων διαπιστευτηρίων της Ribera – έχει δεκαετίες εμπειρίας πολιτικής και πέρασε έξι χρόνια στη διαχείριση του πράσινου μετασχηματισμού της Ισπανίας – η Ισπανίδα  αξιωματούχος θεωρείται κατάλληλη διάδοχος για τη διαχείριση της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ από τις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ επιβλέπει το πακέτο νόμων της ΕΕ που αλλάζει την οικονομία για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αποκατάσταση της φύσης. Στην πρώτη θητεία της von der Leyen, ήταν μια από τις πιο ισχυρές δουλειές. Στην επόμενη θητεία, θα συνεπάγεται τη διασφάλιση της υιοθέτησης αυτών των νόμων από τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε πράσινες ρυθμίσεις και στρατηγικές επενδύσεις.

«Χρειαζόμαστε ακόμη να κάνουμε πολλά περισσότερα», είπε η Ριμπέρα, λέγοντας ότι «θα ήταν πολύ χαρούμενη να συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτήν την ατζέντα στις Βρυξέλλες».

Αλλά η εμπειρία και ο πράσινος ακτιβισμός της απειλούν να συγκρουστούν με τη φον ντερ Λάιεν, η οποία ευνοείται να διατηρήσει τον ρόλο της και ηγείται της εκστρατείας για το ΕΛΚ, το οποίο έχει ψυχρανθεί αισθητά με την Πράσινη Συμφωνία.

«Θα ήταν τέλεια για να πάει η Πράσινη Συμφωνία στην επόμενη φάση της», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης με τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν είμαι σίγουρος, ωστόσο, αν η φον ντερ Λάιεν τολμά να βάλει κάποιον σαν την Ριμπέρα σε θέση δύναμης. … Αυτό είναι κάτι για το οποίο ο Σάντσεθ θα πρέπει να παλέψει».

«Η Ευρώπη μπορεί να εκραγεί»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ακροδεξιά κόμματα, πολλά με σκληροπυρηνικές αντιπράσινες πολιτικές, θα έχουν μεγαλύτερη παρουσία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον περασμένο μήνα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή να συνεργαστεί με ορισμένες από αυτές τις ομάδες για την ψήφιση νομοθεσίας.

Η Ριμπέρα είπε ότι αυτή η «προσέγγιση είναι μια τρομερή στρατηγική που ενθαρρύνει μόνο τις πιο ακραίες φατρίες». Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης για την Ημέρα της Ευρώπης, η Ισπανίδα πολιτικός είπε ότι το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο: «Η Ευρώπη θα μπορούσε να καταρρεύσει τα επόμενα πέντε χρόνια».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η φον ντερ Λάιεν «θα αφιερώσει χρόνο για να προβληματιστεί και να αντιστρέψει τη θέση της. Δεν μου αρέσει, δεν το συμμερίζομαι και νομίζω ότι είναι τεράστιο πολιτικό και οικονομικό λάθος».

Η προεκλογική ομάδα της Von der Leyen πιστεύει ότι η διάσπαση των μετριοπαθών και ακραίων πτερυγίων της ακροδεξιάς μπορεί να είναι ένας τρόπος να σταματήσει να αποκτά υπερβολική δύναμη.

«Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να προβάλει τον εαυτό της ως κάποιον που είναι ικανός να ενώσει πολύ διαφορετικές φατρίες. Αλλά νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος», είπε η Ribera. «Το απαράδεκτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Τελικά, η von der Leyen – η ομάδα της οποίας αρνήθηκε να απαντήσει στα σχόλια της Ribera – θα αποφασίσει ποιος θα βρει ποια δουλειά στην Επιτροπή. Αλλά η Ριμπέρα ήταν αδιάλλακτη τόσο στην κριτική της στην πρόεδρο όσο και στις δικές της φιλοδοξίες να γίνει ισχυρός μεσίτης των Βρυξελλών.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ να είμαι μέρος του ντεκόρ», είπε η Ριμπέρα, επιμένοντας ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να υπηρετήσει στο Κολέγιο των Επιτρόπων εάν δεν είχε «δόντια ή πραγματική δύναμη από πολιτική και οικονομική άποψη».

Μακριά από την επιβράδυνση, θέλει η Πράσινη Συμφωνία να ενσωματώνεται σε κάθε απόφαση. Και υποστήριξε τη δημιουργία μιας θέσης σούπερ επιτρόπου που θα περιλαμβάνει το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Η Ριμπέρα είπε ότι το μπλοκ χρειάζεται προσεγγίσεις υπό την ηγεσία της ΕΕ για την ενέργεια, το νερό και τις πράσινες επενδύσεις. Είχε δοθεί πολύ λίγη προσοχή στην αναμόρφωση των υποδομών της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την ακραία ζέστη, την ξηρασία, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είπε. Ομοίως, υποστήριξε ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της μετάβασης.

Οι σημερινοί αξιωματούχοι της Επιτροπής που εργάζονται για την κλιματική πολιτική είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την προοπτική να εργαστούν για την Ribera, η οποία είναι επί του παρόντος υπουργός για την οικολογική μετάβαση και πρόσφατα προσχώρησε σε μια σειρά από συμφωνίες πράσινης νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

Για τους υποστηρικτές των πράσινων, είναι η υποψήφια των ονείρων — γνώστης της πολιτικής, πολιτικά σκληραγωγημένη, κοινωνικά συνειδητοποιημένη και περιβαλλοντολόγος στην καρδιά.

«Έχει αυτή τη βαθιά κατανόηση της ουσίας, κάτι που νομίζω ότι δεν συμβαίνει πάντα όταν βλέπεις τους διαφορετικούς επιτρόπους που αναλαμβάνουν ένα χαρτοφυλάκιο. Επομένως, το στοιχείο της ικανότητας είναι πραγματικά, πραγματικά, κατά την άποψή μου, ανεκτίμητο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα Laurence Tubiana, ο οποίος γνωρίζει τη Ribera εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. «Σίγουρα η Τερέζα δεν θα πάει για μια μικρή δουλειά γιατί έχει υπερπροσόντα για μια μικρή δουλειά».

Ο Τουμπιάνα πρόσθεσε ότι η Ριμπέρα ήταν «σκληρός διαπραγματευτής» — σημειώνοντας τη στάση της ενάντια σε άλλες χώρες της ΕΕ να αναγκάσουν την Ισπανία και την Πορτογαλία να διαμορφώσουν τις δικές τους τιμές ενέργειας κατά τη ρωσική κρίση φυσικού αερίου με παραχωρήσεις.

«Ξέρουν ότι λένε ψέματα»

Στη Ριμπέρα, η φον ντερ Λάιεν θα είχε μία επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας που θα πιέζει για την πιο φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα – κάτι που θα τείνει τις σχέσεις με τη συντηρητική πολιτική οικογένεια της φον ντερ Λάιεν.

Σε μια από τις πρώτες θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζει η νέα Επιτροπή, η Ribera είπε ότι θα τροποποιήσει τον πρόσφατα προτεινόμενο στόχο της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να μειώσει το 90% των εκπομπών της έως το 2040 σε “τουλάχιστον” 90%.

Στην Ισπανία, η Ribera σημείωσε μια σειρά από πράσινες νίκες μετάβασης. Αυτό περιλαμβάνει τη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας με συνδικάτα για το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων της Ισπανίας. Σε αντίθεση με την επιχειρηματική προσέγγιση της von der Leyen για την πράσινη μετάβαση, η Ribera είπε ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται για τη διακοπή των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι αυτοί που θα βήξουν.

«Οι εταιρείες που εξόρυξαν πόρους έχουν σαφή ευθύνη για τους τομείς στους οποίους ήταν παρόντες», είπε. «Καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουν τη φήμη τους».

Η γεωργία φαίνεται επίσης ως σημείο ανάφλεξης. Στην Ισπανία, έχει έρθει αντιμέτωπη με την κεντροδεξιά περιφερειακή κυβέρνηση στην Ανδαλουσία για να σφυρηλατήσει μια ευρέως δημοφιλή συμφωνία που πληρώνει τους αγρότες για να στραφούν σε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό.

Η Ισπανίδα πολιτικός εξέφρασε την οργή της για τις προσπάθειες του ΕΛΚ – μετά από διαμαρτυρίες αγροτών – να εκτροχιάσει ένα νομοσχέδιο για την προστασία της φύσης την τελευταία στιγμή. Και ήταν εκνευρισμένη που η Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν είχε κάνει παραχωρήσεις στα αγροτικά συμφέροντα για να μειώσει τις πράσινες απαιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

«Το να λέμε ότι το πρόβλημα των αγροτών είναι η πράσινη ατζέντα είναι παράλογο όταν αυτό με το οποίο πραγματικά παλεύουν οι αγρότες είναι η απώλεια της γονιμότητας του εδάφους, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων, η απώλεια επικονιαστών, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων τους», είπε η Ribera. «Οι άνθρωποι που κατηγορούν την Πράσινη Συμφωνία λένε ψέματα και νομίζω ότι ξέρουν ότι λένε ψέματα».

Είπε ότι η ΚΓΠ ώθησε τους αγρότες να παράγουν όλο και περισσότερα τρόφιμα, γεγονός που «δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν καταφύγει σε μεγαλύτερη χρήση λιπασμάτων», παρά τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. «Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επανεξεταστούν».

Οι διαφορές πολιτικής εντός της Επιτροπής δεν είναι ασυνήθιστες. Ο πρώτος επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Φον ντερ Λάιεν, Φρανς Τίμερμανς, ήταν, όπως η Ριμπέρα, ένας ασυμβίβαστος σοσιαλιστής. Εάν η φον ντερ Λάιεν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, τουλάχιστον οι κόκκινες γραμμές της Ριμπέρα είναι σαφείς.

«Πώς μπορώ ενδεχομένως να υπερασπιστώ τις θέσεις που θα καθυστερήσουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, θα συμβάλουν στην κατάρρευση της Ευρώπης, σε μεγαλύτερα δεινά, θα βλάψουν το ΑΕΠ μας, θα διαβρώσουν τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας;» είπε.

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Βόρεια Μακεδονία: Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών

Δίκη Τραμπ: Καταθέτει ο άλλοτε έμπιστος του πρώην προέδρου, Μάικλ Κοέν – Γιατί τον αποκαλούσαν το «πίτμπουλ του Τραμπ»

Καζακστάν: Στη φυλακή πολιτικός που βασάνισε, εξευτέλισε και σκότωσε τη σύζυγό του – Βίντεο ντοκουμέντο

Keywords
ματι, πρασινη, https, εκλογες, ιουνίου, βρυξέλλες, δημοσκοπηση, μπλοκ, νέα, δραση, αεπ, ηπα, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, εκλογες ηπα, μπλοκα αγροτων, κομματα, βιντεο, χωρες, αεπ, γυναικα, δουλεια, ηγεσια, ηπα, θητεια, ισπανια, οικονομια, πλαισιο, ψεματα, ανδαλουσια, απωλεια, ατζεντα, βορεια, βρυξέλλες, γεγονος, γεωργια, γινει, δυναμη, δοθει, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενεργεια, εξι, επενδυσεις, ευθυνη, ευρωπη, ζεστη, η πρασινη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κλιμα, κοεν, κομμα, λαθος, μακεδονια, μπλοκ, νερο, ομαδα, παντα, οικογενεια, περιβαλλον, πορτογαλια, ρυθμισεις, ρυπανση, ρολο, σιγουρος, συζυγο, σειρα, σουπερ, σχολια, φυλακη, ισχυρος, φημη, χρονος, αφεντικο, δουλειες, https, ιδιαιτερα, ιουνίου, καρδια, ομαδες, οργη, πακετο, θεσεις
Τυχαία Θέματα