«Βαριά σύννεφα και …(σκυλο)μαχίες»

Σε σοβαρή πολιτική «κλιματική» επιδείνωση έχουμε εισέλθει πλέον στην ευρύτερη περιοχή μας (όπως έχουμε ξαναγράψει), με κυρίαρχη την ατελείωτη βαρβαρότητα στη Γάζα και «συνοδευτική» την συνεχιζόμενη ανελέητη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία (όπου ο νεοτσάρος Πούτιν εξαπέλυσε νέα καταστροφική «επίθεση»), ενώ τώρα προστίθεται μια πιο «άμεση» βαριά συννεφιά στην γειτονιά μας με τις πρόσφατες εξελίξεις, κινήσεις σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία.

Την ίδια ώρα που η… εν πολλαις αμαρτίες περιπεσούσα Ευρώπη

προσπαθεί να προχωρήσει σε ευρωεκλογές με επιδίωξη μια μεγάλη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμπολιτών μας, δεν φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται σε πόση απόσταση, δυσπιστία και αποξένωση έχουν ωδηγησει τον μέσο ευρωπαίο πολίτη οι ευρωκράτες των Βρυξελλών.

Η σχεδόν υποτονική προσπάθεια της ΕΕ για αποφασιστικό ρόλο στην Μ. Ανατολή αφήνοντας τον περίπου αποκλειστικό ρόλο στις ΗΠΑ (που επίσης αμφιταλαντεύονται και χρονοτριβούν επώδυνα) και ακολουθώντας μια ελλειμματική προσέγγιση στην εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία, «δίνουν» χώρο σε ακραίες δυνάμεις και «τροφοδοτούν» τις ακροδεξιές, ακροεθνικιστικές δυναμικές όπως δείχνουν πολλά αποτελέσματα εκλογών και δημοσκοπήσεων.

Στην γειτονική μας χώρα οι ακραίοι του VMRO όπως από καιρό διαφαινόταν επανήλθαν στην εξουσία με πολύ ισχυρή καταγραφή και αμέσως άρχισαν τα πυρά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με προεξάρχουσα την… νεοεκλεγμένη πρόεδρο που ορκίστηκε ως «πρόεδρος της Μακεδονίας»!

Τόσα χρόνια που οι ακραίες δυνάμεις στα Σκόπια δήλωναν τις «προθέσεις» τους για διάλυση της συμφωνίας, στην Ευρώπη και στην δική μας κυβέρνηση δεν «ακουγαν» (άλλωστε η ΝΔ δεν ψήφισε τότε την συμφωνία και πέντε χρόνια τώρα απέφυγε να ψηφίσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας που εκκρεμμούν).

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες στα μίντια και σε κυβερνητικά, κομματικά επιτελεία κυριαρχούσαν περισσότερο οι σκυλομαχίες στο Tik Tok και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα παρά οι αρνητικές εξελίξεις δίπλα μας. Τώρα βέβαια έχουμε πληθώρα δηλώσεων και αντιδράσεων (πάλι καλά έστω τώρα) όπως της επικεφαλής της Κομισιόν (και βεβαίως εκ νέου υποψήφιας της κεντροδεξιάς), της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που άλλη μια φορα μας θυμίζουν (δυστυχώς) το… κάλλιο αργά παρα ποτε. 

Αν το σκεφτούμε συνδυαστικά με την μετατροπή της βυζαντινής εκκλησίας της Μονής της χώρας από τον νεοσουλτάνο σε τζαμί λίγες μέρες πριν (!) την επίσημη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, βλέπουμε πόσο «τσαλακώνει» την οριακή «διακήρυξη των Αθηνών» και δυστυχώς βλέπουμε πόσο καλα (!) δουλεψε τόσα χρόνια (απο το 2020 είχε ανακοινωθεί η ενέργεια αυτη) π.χ. η Ελληνική εκπροσώπηση στην UNESCO.

Μείνετε ήσυχοι τώρα έκανε διάβημα στον διεθνή οργανισμό ο εκπρόσωπός μας. (Θα μου πειτε πόσες προσπάθειες έγιναν και που κατέληξαν για την Αγία Σοφία…). Πολλοι ξύπνησαν «ζόρικοι» και ζήτησαν τώρα να… ακυρωθεί η προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση στην Άγκυρα αδιαφορώντας για την σημασία μιας σταθερής, συντονισμένης, σοβαρής προσπάθειας διαλόγου χωρίς αυταπάτες και περιστασιακές κορώνες. Αν δεν εφταναν αυτά μας ήρθε θριαμβευτικά στο Γαλάτσι και ο «πολύς» γείτονας Ράμα για να δειξει στην κυβέρνηση (α ολα κι ολα με …συμπάθεια) ότι διάλεξε την επέτειο της φυλάκισης Μπελέρη για να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεια για την… άνοιξη του 2025!!

Μέσα στις… ευρωεκλογές στις οποίες η ΝΔ στο παρά ένα έβαλε υποψήφιο ευρωβουλευτή τον φυλακισμένο Δήμαρχο Χειμάρας, ο Ράμα μας έδειξε οτι δεν αφήνει τίποτα χωρίς απάντηση με τον κόσμο του.

Όσοι με προχειρότητα ζητούσαν να εμποδιστεί η συγκέντρωση του Ράμα άλλη μια φορά δείχνουν πόσο χαμηλά προβληματίζονται για την «ευκαιρία» που θα του έδιναν ανοήτως. Ο κ. Μητσοτάκης με περίσση επιτελαρχική αλαζονεία άφησε τόσα χρόνια χωρίς θεσμική συνεννόηση-συνάντηση με τις ηγεσίες των δημοκρατικών δυνάμεων και συνεχίζει να θεωρεί ότι λίγο-πολύ όλα τα «αντιμετωπίζει», όμως όπως δείχνουν και τα τελευταία γεγονότα η αστάθεια κοντά μας και λίγο πιο πέρα μεγαλώνει και με κουβέντες και πρόχειρους σχεδιασμούς δεν προχωράμε εδραιωμένα, αλλά αφήνουμε τρύπες και ελλείμματα που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν το αύριο της χώρας και των παιδιών μας.

Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν για Ειρήνη, συνεργασία, κοινωνική αλληλεγγύη και πρόοδο οφείλουν να εργαστούν συντονισμένα, υπεύθυνα παρά τις όποιες διαφορές για να πάμε μπροστά και όχι πίσω στα μίση και το έρεβος των φανατικών…

Διαβάστε επίσης:

Στις 9 Ιούνη στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

79 χρόνια μετά, τιμάμε την ιστορική επέτειο της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών

Σταθερότητα ή Στασιμότητα;

Keywords
Τυχαία Θέματα