Προελαύνει η Ρωσία, το παραδέχονται και οι Ουκρανοί – Όπου φύγει φύγει από το Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε σήμερα την ρωσική προέλαση στην περιοχή του Χαρκόβου, την ώρα που όλες οι παραμεθόριες περιοχές της ουκρανικής επαρχίας βρίσκονται «υπό ρωσικά πυρά» σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο.

Υποστήριξε σήμερα ότι εμπόδισε τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν περαιτέρω κοντά στο χωριό Λουκιάντσι βόρεια της περιοχής του Χαρκόβου όπου είχαν μια «μερική επιτυχία». Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε στην εφαρμογή Telegram ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες και η Ουκρανία θα συνεχίσει

να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στην περιοχή ανάλογα με την κατάσταση.

«Σκληρές μάχες» μαίνονται σε τμήματα των παραμεθόριων περιοχών του Χαρκόβου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά από ρωσική επίθεση, δήλωσε άλλωστες χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αμυντικές μάχες και οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος των συνόρων μας», τόνισε.

«Το σκεπτικό πίσω από τις επιθέσεις στην επαρχία του Χαρκόβου είναι να απλώσουν τις δυνάμεις μας και να υπονομεύσουν το ηθικό» του ουκρανικού στρατού, συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Πάνω από 30 κοινότητες δέχονται ρωσικά πυρά και σχεδόν 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

«Πάνω από 30 κοινότητες στην περιοχή του Χαρκόβου πλήττονται από πυρά πυροβολικού και όλμους του εχθρού», δήλωσε ο Όλεχ Σινεχούμποφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι συνολικά 5.762 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές αυτές από την έναρξη των συγκρούσεων.

Μιλώντας στο BBC, ένας Ουκρανός διοικητής επέκρινε δημοσίως τις προετοιμασίες της Ουκρανίας να εμποδίσει τη Ρωσία να προχωρήσει στα βορειοανατολικά, επικαλούμενος την απουσία οχυρώσεων και ναρκών. Ο στρατιώτης περιέγραψε πώς τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν εύκολα τα σύνορα την Παρασκευή.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Κρεμλίνο έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στη βορειοανατολική Ουκρανία ως μέρος μιας νέας επίθεσης, σε μια περιοχή που στόχευσε κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας εισβολής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διασχίσει τα σύνορα από την Παρασκευή για να εξαπολύσουν επίθεση στις κατευθύνσεις του Λιπτσί και του Βοβτσάνσκ, δύο κοινότητες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20 και 40 χιλιομέτρων αντίστοιχα στα βορειοανατολικά του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός σημειώνει τακτικές επιτυχίες», δήλωσε νωρίς σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση στο Facebook. Η Μόσχα έχει κινητοποιήσει «έως πέντε τάγματα», σύμφωνα με το Κίεβο.

Σύμφωνα με το κανάλι DeepState στο Telegram, που πρόσκειται στον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν περίπου 100 τετραγ. χλμ συνολικά σε αυτές τις δύο συνοριακές περιοχές.

Ο στρατός της Μόσχας «συνεχίζει την προέλασή του στην κατεύθυνση του χωριού Λιπτσί…Το πεζικό του εχθρού προσπαθεί να προελάσει, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή πυρά, κυρίως από drones FPV (με εκρηκτικά), από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις», ανέφερε στην πρωινή του ενημέρωση το DeepState.

«Ο εχθρός συνεχίζει να προελαύνει προς το Βοβτσάνσκ, καταλαμβάνει θέσεις στην περιφέρεια για να διεισδύσει περαιτέρω στην πόλη», η οποία «υφίσταται βίαιους βομβαρδισμούς και η απομάκρυνση των κατοίκων είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Χθες στο Βοβτσάνσκ, «αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές ύστερα από σειρά μαζικών βομβαρδισμών», και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Σινεχούμποφ. Λιγότεροι από 300 κάτοικοι παραμένουν εκεί, συγκριτικά με 2.500 πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Τραμπ στις δημοσκοπήσεις – Οι Πολιτείες «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Κολούμπια: Φοιτήτριες παρέλαβαν τα πτυχία τους με χειροπέδες – Διαμαρτύρονται για τις συλλήψεις μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Ολλανδία: Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτίρια – «Εκκαθάριση» από την αστυνομία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προελαύνει, Ρωσία, Ουκρανοί – Όπου, Χάρκοβο,proelavnei, rosia, oukranoi – opou, charkovo