Διαγνωστικά κέντρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 2η εβδομάδα – Σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών σε …άνδρες, εξέταση για καρκίνο του προστάτη- PSA, …σε γυναίκες, πανάκριβες εξετάσεις για όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη καταβολή και ανορεξία, είναι μερικά μόνο από τα παράλογα της υπερ-συνταγογράφησης που κάποιοι γιατροί εξακολουθούν να γράφουν σε ΑΜΚΑ ασθενών ότι θέλουν, όχι μόνο χωρίς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους αλλά ούτε καν το φύλο τους.

Οι εκπρόσωποί των διαγνωστικών κέντρων παρέδωσαν έναν ογκωδέστατο

φάκελο με παραπεμπτικά υπερ-συνταγογράφησης στα χέρια του υπουργού Υγείας Αδωνης Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους τον Απρίλιο.

Τότε, μάλιστα, είχαν δηλώσει: «Φέραμε μαζί μας ένα σωρό παραπεμπτικά προκειμένου να σας αποδείξουμε ότι στο ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει (ακόμη και μη ιατρός), ό,τι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά “ορθή συνταγογράφηση”.

Τα εκατοντάδες παραπεμπτικά με PSA για τον προστάτη … σε γυναίκες, με όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη ‘καταβολή κι ανορεξία’, με υπερήχους μήτρας κι ωοθηκών σε … άνδρες, με επαναλαμβανόμενες ακριβές εξετάσεις που αναδεικνύουν το εσκεμμένα διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης, τα έχετε δει όλοι οι υπουργοί ….αυτά όμως τα πληρώνουμε εμείς!».

Σήμερα το μεσημέρι οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων έχουν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει η απεργία που έχει ξεκινήσει από τις 8 Μαΐου και συνεχίζεται έως και την Παρασκευή 17 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούν να κάνουν δωρεάν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ τους έχει προειδοποιήσει με διακοπή της σύμβαση τους, ωστόσο οι ίδιοι δεν κάνουν πίσω καθώς, όπως καταγγέλλουν, απειλούνται με: «αναγκαστικό κλείσιμο ιατρείων λόγω οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας». Παράλληλα καταγγέλλουν την προκλητή ζήτηση, τη συνταγογράφηση χωρίς κανόνες και έλεγχο με αποτέλεσμα να «φορτωθούν ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος 1,6 δις, ευρώ».

Τι έγινε στην πανελλαδική σύσκεψη

Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αποφάσισαν με ποσοστό 85% τη συνέχιση της απεργίας, αντιδρώντας στο μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) που επιφέρει περικοπή μέχρι και 60% των εισοδημάτων τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία, όπως αναφέρουν.

«Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν περιθώρια για να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους που μοναδικό σκοπό έχει την διάσωση των ιατρείων τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό Ο οποίος είναι συνεχής και τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», τονίζουν.

Τα ψευδή παραπεμπτικά

Οι εργαστηριακοί γιατροί αναφέρουν ότι η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι γρίφος. «Οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε αύξηση ψευδή, τεχνητή. Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν».

Τονίζουν επίσης ότι για την εργαστηριακή ιατρική της ΠΦΥ είναι «η ύστατη χρονική στιγμή. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν μπορεί το μέτρο του clawback και rebate να συνεχιστεί, είτε όπως ίσχυε μέχρι τώρα, είτε με άλλους τρόπους υπολογισμού και κατανομής. Η αδικία όπως να την κόψεις και να τη ράψεις παραμένει αδικία».

Επίσης, ζητούν το ποσοστό του clawback να μην ξεπερνά το 5%. «Ότι περισσότερο προκύψει είναι υπεύθυνο το Κράτος να το καλύψει, αφού υποτίθεται ότι έχει εφαρμόσει τους Διεθνείς κανόνες ορθής συνταγογράφησης , έχει περιφρουρήσει για την εφαρμογή τους κι άρα το ποσό που μένει , είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες των πολιτών. Με αυτό το τρόπο θα διαφυλάσσεται το δημόσιο χρήμα γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη», τονίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών καλύπτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η Νέα Αριστερά

Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά με ανακοίνωση της υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών των διαγνωστικών κέντρων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Τα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων έχουν επιδεινωθεί λόγω των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate) που έχουν φτάσει στο 50% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ».

Η Νέα Αριστερά εκτιμά ότι η απάντηση στα οξυμμένα προβλήματα του διαγνωστικού τομέα είναι: «η ριζική επανεξέταση του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών, οι αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος) και ο ουσιαστικός έλεγχος της ζήτησης εξετάσεων με αξιόπιστα διαγνωστικά πρωτόκολλα».

Διαβάστε επίσης:

Στα «κάγκελα» οι νοσοκομειακοί γιατροί με την εγκύκλιο που αλλάζει τη σειρά αναμονής για ειδικότητα

ΟΕΝΓΕ: Εικόνες πολέμου στην εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματά»

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας για το νέο κύμα από το Υπουργείο Υγείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαγνωστικά, Συνεχίζουν, – Σήμερα, Υγείας,diagnostika, synechizoun, – simera, ygeias