Δημοσκόπηση: Τα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ αντιμετωπίζουν λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερη βία

Οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι διεμφυλικοί (τρανσέξουαλ), οι ίντερσεξ και οι queer -μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας- αντιμετωπίζουν λιγότερες διακρίσεις, αλλά περισσότερες σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όπως προκύπτει από μια ευρεία δημοσκόπηση που διενήργησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency) και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση,

η οποία διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα περισσοτέρων από 100.000 ανθρώπων, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, διενεργήθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023 και διαπίστωσε μόνο μικρές, συνολικά, αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση αυτού του τύπου τρία χρόνια νωρίτερα, αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεση με τις διαπιστώσεις του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη είναι σήμερα ανοιχτά για την ταυτότητά τους. Ταυτόχρονα όμως, αντιμετωπίζουν περισσότερη βία, παρενόχληση και εκφοβισμό σε σχέση με πριν», αναφέρει ανακοίνωση του FRA που εδρεύει στη Βιέννη.

Δεδομένα, τα οποία προσαρμόστηκαν ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των ευρημάτων των δύο δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι η αναλογία των ερωτηθέντων από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που απάντησαν ότι βίωσαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση επειδή ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αυξήθηκε σε 14% κατά την πενταετία που προηγήθηκε της δημοσκόπησης, από 11% που ήταν στην προηγούμενη.

Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στη Βουλγαρία (18%) και στη Λετονία (17%). Τις περισσότερες επιθέσεις δέχτηκαν διεμφυλικά και ίντερσεξ άτομα.

Ενας στους τρεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ αντιμετωπίζει διακρίσεις

Περίπου 36% των ερωτηθέντων στην ΕΕ απάντησαν ότι ένιωσαν διακρίσεις εις βάρος τους τουλάχιστον σε έναν τομέα της ζωής τους κατά τον χρόνο που προηγήθηκε της τελευταίας δημοσκόπησης επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ+, με το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη δημοσκόπηση να ανέρχεται σε 42%.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, αμφότερες με 48%.

Τα άτομα που απάντησαν ότι υπέστησαν τις περισσότερες διακρίσεις ήταν ιντερσέξ (61%) και τρανς (54%), οι μοναδικές δύο κατηγορίες με ποσοστά άνω του 50%.

Οι τομείς ζωής αφορούσαν το εργασιακό περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την αντιμετώπιση σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν και οι χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

«Το να είσαι ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι ένας αγώνας. Παρότι διαπιστώνουμε ενδείξεις προόδου, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η βία παραμένουν συνεχείς απειλές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του FRA Σίρπα Ρότιο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σκύλος δάγκωσε μωρό 11 μηνών στο κεφάλι μέσα στην κούνια του

Ηράκλειο: Ανήλικοι 10 και 12 ετών έκλεψαν 20 μπουκάλια με ποτά – Χειροπέδες στις μητέρες τους

Λαμία: Καταγγελία 19χρονης για βιασμό και revenge porn από ζευγάρι που την μέθυσε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκόπηση, ΛΟΑΤΚΙ+,dimoskopisi, loatki+