Η Αίγυπτος εξετάζει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσων με το Ισραήλ

Στα σχεδόν 45 χρόνια από την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία τους, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν γίνει ουσιαστικοί εταίροι, σε μια στενή αλλά όχι θερμή σχέση που στηρίζει την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών. Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα απειλεί να αναιρέσει όλα αυτά τα επιτεύγματα αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το Κάιρο έχει υποβάλει επίσημες διαμαρτυρίες στο Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά

την εισβολή των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στην ανατολική Ράφα, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Αιγύπτιος αξιωματούχος που επικαλείται το δημοσίευμα, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η επιχείρηση θέτει τη συνθήκη ειρήνης σε «υψηλό κίνδυνο».

Tensions mount between Israel and Egypt over the Rafah crossing I DW News https://t.co/6bcThN8cV9 pic.twitter.com/NMNSGJiLSR

— iroon.com (@iroonhome) May 14, 2024

Η ειρηνευτική συμφωνία με την Ιερουσαλήμ είναι μια «στρατηγική επιλογή», ​​δήλωσε στους δημοσιογράφους αργότερα την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή η Αίγυπτος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει επίσημα στη αγωγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το Κάιρο είπε ότι η απόφαση ελήφθη υπό το φως της «επιδεινούμενη σοβαρότητα και το εύρος των ισραηλινών επιθέσεων κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη διάπραξη συστηματικών πρακτικών κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης στόχευσης αμάχων και της καταστροφής υποδομές στη Λωρίδα και ωθώντας τους Παλαιστίνιους σε φυγή».

Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ στις 6 Μαΐου αποφάσισε να «συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου».

Egypt is studying the possibility of lowering the level of diplomatic relations with Israel due to the operation in Rafah, writes WSJ.

According to the newspaper, Tel Aviv assured that the checkpoint on the border of the Gaza Strip and Egypt would not be affected and pic.twitter.com/3pM39faVDw

— Маrina Wolf (@volkova_ma57183) May 14, 2024

Τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο το επόμενο πρωί, καθώς τανκς από την 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 162ης Μεραρχίας του IDF έφτασαν στον συνοριακό σταθμό.

Η επιχείρηση στη Ράφα, η οποία το Ισραήλ εκτιμά ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, διεξάγεται σε φάσεις σε αντίθεση με μια ευρείας κλίμακας εισβολή. Η σταδιακή φύση της επιχείρησης επιτρέπει την παύση της σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος αρνήθηκε να συντονιστεί με το Ισραήλ για να επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το πέρασμα της Ράφα. Η απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ αλ-Φατάχ αλ-Σίσι εμποδίζει τα φορτηγά βοήθειας να περάσουν από τα σύνορα. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ράφα.

Restraint over the Rafah operation shouldn’t be taken for granted. If Netanyahu orders a large-scale invasion, Egypt will have no choice but to respond, warns @AAboudouh. https://t.co/WfgwZcGLA0 via @ChathamHouse

— Int'l Affairs Forum (@IA_Forum) May 14, 2024

Το Κάιρο έχει επίσης προειδοποιήσει στο παρελθόν το Ισραήλ να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έχει γίνει ολοένα και πιο νευρική για την επιχείρηση Ράφα του Ισραήλ, εν μέρει λόγω βαθύτερων φόβων ότι θα σπρώξει Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο αιγυπτιακό έδαφος – ένα αποτέλεσμα που η Αίγυπτος θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η παρουσία του Ισραήλ στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, τα οποία έλεγχε προηγουμένως η Αίγυπτος, έχει επίσης προκαλέσει έντονη εσωτερική κριτική.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν θα δεχτεί κανέναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα από τη Γάζα, δηλώνοντάς το ως «κόκκινη γραμμή».

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η επί δεκαετίες ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ θα μπορούσε να ανασταλεί εάν τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων εισέλθουν στη Ράφα ή εάν κάποιοι από τους πρόσφυγες της Ράφα εξαναγκαστούν να κινηθούν προς νότο στη χερσόνησο του Σινά.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια μαζική εισροή προσφύγων, η Αίγυπτος έχει τοποθετήσει τανκς κοντά στα σύνορά της με τη Γάζα, αφού ενίσχυσε το συνοριακό τείχος από την αρχή του πολέμου, τόσο δομικά όσο και με εξοπλισμό επιτήρησης.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Πάνω από 500 πυροσβέστες σε επιφυλακή για Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία για τις φωτιές του καλοκαιριού

Η Γεωργία πέρασε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» παρά τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις

Τι ζήτησε (πάλι) ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ εν μέσω συντριβής στο Χάρκοβο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίγυπτος, Ισραήλ,aigyptos, israil