Η δυσαρέσκεια, η Δικαιοσύνη και ο κίνδυνος για τη Ν.Δ.

Η απερίγραπτη δικαστική απόφαση για το Μάτι ήρθε τη χειρότερη στιγμή. Ύστερα από την καταρράκωση – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – του κύρους της Δικαιοσύνης τα τελευταία πέντε χρόνια. Ύστερα από την καταγραφή της πεποίθησης, κατά συντριπτική πλειονότητα, της κοινωνίας ότι στην υπόθεση των Τεμπών επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών. Και μάλιστα ενώ κορυφώνεται η προσπάθεια των συγγενών των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος για απόδοση δικαιοσύνης.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων περί των ευθυνών

για την εν λόγω απόφαση δεν έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Καθόλου όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στο μέλλον η κατάληξη της δίκης για το Μάτι να έχει πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση. Η αύξηση της δυσπιστίας για την αμεροληψία της Δικαιοσύνης μπορεί να πληρωθεί ακριβά όταν θα έρθει στο ακροατήριο η υπόθεση των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πολύ καλά πόσο είναι δυνατόν να στοιχίσουν πολιτικά τέτοιες υποθέσεις, καθώς μπορεί η δική του δημοσκοπική κατρακύλα να είχε αρχίσει ήδη από το 2016, πολύ νωρίτερα από την πυρκαγιά στο Μάτι και για άλλους λόγους, αλλά αυτό το τραγικό γεγονός ήρθε να επικυρώσει τον θρίαμβο της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 – μαζί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αποτυχία στα θέματα της δημόσιας τάξης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει κάποιο πολύ βαρύ οικονομικό θέμα – όπως η φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης στο τρίτο μνημόνιο– να λειτουργεί καταδικαστικά γι’ αυτήν, αλλά η ακρίβεια ροκανίζει καθημερινά τις αντοχές των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον επιβαρύνουν την αξιοπιστία της στο δεξιό κοινό ο γάμος ομοφύλων, η καχυποψία για την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία (είναι συνεχείς οι βολές, μεταξύ άλλων, από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή) και η διαρκής επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφάλειας.

Ακόμη και αν η Ν.Δ. δεν πληρώσει ακριβά για όλα τα παραπάνω στις ευρωεκλογές, τίποτε δεν αποκλείει να αποτελούν την αρχή ενός κλονισμού της αξιοπιστίας της – και τα τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα άπειροι επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να προκύψουν μέχρι τότε.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 και της σημερινής Ν.Δ.; Ότι η Ν.Δ. του 2016 πήρε κεφάλι αμέσως μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της (και τον νόμο Κατρούγκαλου βεβαίως – βεβαίως), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του 2024 βράζει στο ζουμί μιας άσφαιρης επικοινωνίας και το ΠΑΣΟΚ έχει καθηλωθεί στο περσινό του ποσοστό. Αν δεν αλλάξει αυτή η παράμετρος, η δυσαρέσκεια δύσκολα θα βρει διέξοδο προς την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Παρά μία τεσσαράκοντα…

Στις Ευρωεκλογές διακυβεύεται το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Άλλη μία παραπομπή της Ελλάδας για καθυστερήσεις πληρωμών στην Υγεία

Keywords
Τυχαία Θέματα