Μητσοτάκης «καταγγέλλει» Άδωνι: Σεβόμαστε τις Πρεσπες – Προειδοποίηση στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή προοπτική

Τα μέτρα που θα λάβει η Αθήνα, αν τα Σκόπια επιμείνουν να μην συμμορφώνονται απολύτως στα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Βέροια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε αντίθεση με τον υπουργό

Υγείας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε τέτοιο ζήτημα: αντιθέτως είπε ότι αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμμορφωθεί απολύτως με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος της χώρας τους για την ΕΕ θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας.

«Θα ήθελα εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Είχαμε πει, όμως, και δεν σας κορόιδεψα ποτέ, με απόλυτη εντιμότητα, ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία πρακτικά η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει. Και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε και αυτό κάναμε».

Τόνισε, δε, ότι «αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δικιά τους πλευρά να μην σεβαστούν τη Συμφωνία να γνωρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι, δεύτερον, τα Μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση. Απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η Συμφωνία. Χωρίς ακρότητες, χωρίς πολλές φωνές, με την απαραίτητη αυστηρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, είπε ότι «οι εκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όλη η αντιπολίτευση είτε από δεξιά είτε από αριστερά έχει στρατευθεί για να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, χωρίς να λένε κουβέντα για την Ευρώπη. Εχουμε από τα δεξιά τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική, επειδή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και να τον διορθώσει όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας».

Στο ίδιο πλαίσιο, επιτέθηκε στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ λέγοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας» ενώ άσκησε κριτική και στην αντιπολίτευση που «τάζει λεφτόδεντερα. Άκουσα ότι θέλουν να δαπανήσουν 11 δισ. ευρώ παραπάνω, κι εγώ θα το ήθελα αλλά δεν έχω τα χρήματα», ενώ σημείωσε ότι «η τοξικότητα καταστρέψει τις σχέσεις εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με fake news. Εγώ το απόφευγα. Καλώ να αποφύγουμε τον λόγο που προκαλεί βια. Στην Ελλάδα του 2024 είμαστε πολιτικοί αντιπαλοι δεν είμαστε εχθροί. Όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν πόλεμο μόνο άσχημα πράγματα θα προκύψουν για τη χώρα».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε ότι «πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξης των συνόρων. Γι’ αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής» και υπογράμμισε ότι «αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ ωστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε».

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Κόκκαλης για ΕΛΓΟ: Ο κ. Αυγενάκης να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη

Επιστολή Μητσοτάκη στη Κομισιόν για τις τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών 

Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία και την δεύτερη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ 

Keywords
Τυχαία Θέματα