Οι μαζικοί τάφοι στη Γάζα και οι μαζικοί βομβαρδισμοί που συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου

Οι Παλαιστίνιοι ανοίγουν μαζικούς τάφους σε τρία νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, μήνες μετά την πολιορκία και το σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μέχρι τώρα έχουν ξεθάψει περισσότερα από 500 πτώματα.

Πολλοί από τους νεκρούς έχουν ακρωτηριαστεί, έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Ισραήλ. Ο ισραηλινός

στρατός απορρίπτει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι έριξαν σε μαζικούς τάφους τους νεκρούς από τις μάχες στις περιοχές γύρω από τα νοσοκομεία.

The head of the UN wants an independent investigation into the killing of every UN worker in Gaza, as well as the mass graves discovered there, but that requires investigators to have access to Gaza and Israel won't allow it.@elizondogabriel reporting pic.twitter.com/85vEPEDxG2

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) May 14, 2024

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για να εξακριβωθεί η αλήθεια και να εξασφαλιστεί η λογοδοσία. Γι’αυτό εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να διαφυλαχτούν όλα τα ιατροδικαστικά στοιχεία».

Όμως με τους Ισραηλινούς να σφυροκοπούν ανηλεώς όλη τη Γάζα, από το βόρειο μέχρι το νοτιότερο άκρο, με τα περάσματα στην Αίγυπτο να έχουν κλείσει και τις ελλείψεις βασικών ειδών, όπως τα καύσιμα και το ιατροφαρμακευτικό υλικό, είναι αδύνατο να δουλέψουν οι ομάδες των ιατροδικαστών που πρέπει να αναλάβουν την συλλογή στοιχείων για τους μαζικούς τάφους. Έτσι η αναζήτηση της αλήθειας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη αποστολή.

UN experts are "horrified" at the mass graves unearthed in the Gaza Strip — 390+ bodies at Nasser & Al Shifa hospitals, including of women and children, "many reportedly showing signs of torture & summary executions" and potentially "people buried alive.” https://t.co/JfdV8xFdac pic.twitter.com/sMbNeWrD7u

— Kenneth Roth (@KenRoth) May 6, 2024Εκατοντάδες νεκροί σε μαζικούς τάφους

Τρεις μαζικοί τάφοι έχουν ανοιχτεί στο νοσοκομειακό συγκρότημα Νάσερ, στη Χαν Γιούνις, άλλοι τρεις στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, στην πόλη της Γάζας και ένας τάφος στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στη Μπέιτ Λαχίγια.

Ο Μοχάμαντ Ζαανίν, μέλος της Πολιτικής Άμυνας στην Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera, ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκε άλλος ένας μαζικός τάφος με 42 πτώματα στο αλ-Σίφα. Οι σοροί είναι αδύνατο να αναγνωριστούν, αλλά κάποιοι από τους νεκρούς είχαν ταυτότητες πάνω τους και αναγνωρίστηκαν από συγγενείς.

Η ταυτοποίηση των νεκρών γίνεται με φωτογραφίες και βίντεο, ενώ οι άνθρωποι της Πολιτικής Άμυνας εργάζονται χωρίς στοιχειώδη μέσα στη διάθεσή τους. «Έχουμε κάποιους σάκους για τις σορούς και λίγα μέσα προστασίας», λέει ο Μοχάμαντ Ζαανίν.

Η Θάνι Νιμρ Αμπντέλ Ραχμάν, που εργάζεται στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan, στη Τζαμπαλία και έχει επισκεφτεί τους μαζικούς τάφους στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, δήλωσε ότι το έδαφος είχε ανασκαφεί από μπουλντόζες.

Τα μέλη των συνεργείων Πολιτικής Άμυνας των Παλαιστινίων της Γάζας υποστηρίζουν ότι έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για κακοποίηση των θυμάτων, για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, δολοφονίες αμάχων και άλλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Mass graves uncovered in and around hospitals in Gaza Strip

❝Bodies are scattered everywhere; corpses lie in the streets, and many buildings, with their inhabitants, have been targeted,❞ says Civil Defense spokesman Mahmoud Basal pic.twitter.com/3KCFHox7kY

— Anadolu English (@anadoluagency) May 13, 2024

Βρήκαμε «ακέφαλα πτώματα», λέει ο Ράμι Νταμπαμπές, μέλος συνεργείου της Πολιτικής Άμυνας, που συμμετείχε στην εκσκαφή στο αλ-Σίφα. Ο νοσοκόμος Αντέλ αλ-Μασαράουι πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν παιδιά και γυναίκες με διακριτικά του νοσοκομείου. Στον συγκεκριμένο μαζικό τάφο στο αλ-Σίφα, τουλάχιστον δέκα νεκροί θάφτηκαν με τα χέρια δεμένα, κάποιοι είχαν ακόμα τους ορούς πάνω τους. Ο Μοχάμαντ Μουγκιέρ λέει πως πρέπει να γίνει ιατροδικαστική εξέταση σε 20 σορούς γιατί είναι πιθανό οι άνθρωποι αυτοί «να θάφτηκαν ζωντανοί».

Τα στοιχεία που κινδυνεύουν να χαθούν

Η εκταφή σορών από μαζικούς τάφους είναι μια σύνθετη, μακρά και δαπανηρή διαδικασία, που απαιτεί την παρουσία ειδικών. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι εκσκαφές μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή πολύτιμων στοιχείων.

«Σε αυτή την περίπτωση, που η αλήθεια είναι τόσο σημαντική και η κάθε πλευρά προβάλλει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να εξακριβώσουμε τι συνέβη στην πραγματικότητα», επισημαίνει ο ιατροδικαστής Στέφαν Σμιτ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Από την στιγμή που γίνεται εκταφή μία σορού από μαζικό τάφο και στη συνέχεια ταφή σε κάποιο νεκροταφείο, μπορεί να χαθεί για πάντα μια πολύτιμη πληροφορία για το πώς έχασε τη ζωή του αυτός ο άνθρωπος και υπό ποιες συνθήκες βρέθηκε η σορός στον μαζικό τάφο. Και οποιαδήποτε ανακριβής πληροφορία επηρεάζει τη διαδικασία στοιχειοθέτησης πιθανών αδικημάτων.

Γι αυτό η εκταφές που γίνονται στη Γάζα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα καταστροφή πολύτιμων στοιχείων, κάτι που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που θέλουν να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Μπορεί ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ να ζητούν διαφάνεια και διερεύνηση του θέματος, αλλά το ερώτημα είναι ποια οργάνωση μπορεί να αναλάβει την συστηματική έρευνα στους μαζικούς τάφους, όταν μάλιστα οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπεδώνουν ό, τι έμεινε όρθιο στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσο η παλαιστινιακή λωρίδα παραμένει αποκλεισμένη και στο έλεος των Ισραηλινών, είναι αδύνατο να φτάσει στους μαζικούς τάφους ένα εξειδικευμένο συνεργείο ιατροδικαστών, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να αρχίσει τις έρευνες. Άρα είναι αδύνατο να ερευνηθούν και οι κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Πολύτιμα στοιχεία για την απόδοση δικαιοσύνης

Ωστόσο δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για την απόδοση δικαιοσύνης. «Αυτό που έχεις στα χέρια, όσο αντίθετο κι αν είναι με αυτό που δεν έχεις, ίσως να είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό», λέει ο Τζέφρι Νάις, Βρετανός δικηγόρος που ήταν από τους επικεφαλής στη δίωξη του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς και τη δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Χάγη.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβία ειδικά συνεργεία έκαναν εκταφές για δεκαετίες και με τη συλλογή δειγμάτων DNA, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν νεκρούς πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο. «Οι προσπάθειες ταυτοποίησης δεν σταματούν ποτέ και υπάρχει ένας τεράστιος όγκος στοιχείων. Ποτέ να μην ανησυχείς γι αυτό που δεν έχεις. Χρησιμοποίησε αυτό που έχεις», λέει ο Τζέφρι Νάις.

Διαβάστε επίσης:

«Πρέπει να εποικίσουμε τη Γάζα τώρα» – Κάλεσμα υπουργών του Νετανιάχου για μαζική απομάκρυνση των Παλαιστινίων

Η Αίγυπτος εξετάζει την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσων με το Ισραήλ

Κομισιόν: Πάνω από 500 πυροσβέστες σε επιφυλακή για Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία για τις φωτιές του καλοκαιριού

Keywords
Τυχαία Θέματα