Σταθερότητα ή Στασιμότητα;

Στην Ελλάδα #2.0 το μόνο που δεν βλέπουμε να υπάρχει είναι η λεγόμενη σταθερότητα για την οποία αφενός πανηγυρίζει και αφετέρου αγωνιά (για τη «διατήρησή» της) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα #2.0 η σταθερότητα ισούται με τη στασιμότητα.

Μήπως πρόκειται για ένα ακόμα «τσιτάτο» αυτή η δήλωση; Απεναντίας. Και θα το εξηγήσουμε.

Αφενός, οι μισθοί στη χώρα

μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, είναι οι δεύτεροι χαμηλότεροι μετά τη Βουλγαρία. Αφετέρου, τα ενοίκια είναι τα δεύτερα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Αυστρία. Και ο πληθωρισμός τροφίμων, παραμένει ακάθεκτα ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα. Η Κύπρος, της οποίας τα πρατήρια προμηθεύονται από εμάς καύσιμα, έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι τα δικά μας και ταυτόχρονα, η διαφορά της τιμής από το χωράφι των παραγωγών στο ράφι των σούπερ μάρκετ έχει αγγίξει την απόκλιση της τάξης του 270%.

Πόσο, «σταθερά» λοιπόν να μπορέσει να ζήσει ένας άνθρωπος του οποίου ο μισθός τελειώνει στις 20 του μήνα ; Πόση σταθερότητα να υπάρξει όταν το μέσο ενοίκιο ισούται στη χώρα μας με τον κατώτατο μισθό;

Αλλά, δεν αγχωνόμαστε. Γιατί μας δίνουμε pass. Αλλά, καλώς ή κακώς με τα pass, δύσκολα θα πας μπροστά. Γιατί μπροστά σε όσα βιώνει η τσέπη του Έλληνα πολίτη, η λύση δεν βρίσκεται σε λύσεις πασαλειμμάτων.

Όχι, τέτοια σταθερότητα δεν θέλουμε.

Αυτό που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης σίγουρα απέχει έτη φωτός από τις επενδυτικές βαθμίδες και τον πανηγυρισμό των υπερκερδών των τραπεζών, των εταιριών ενέργειας, κλπ, και δεν είναι άλλο από αξιοπρέπεια. Αξιοπρεπή διαβίωση. Γεμάτα καλάθια σούπερ μάρκετ. Χρήματα στην άκρη στο τέλος του μήνα.

Πώς; Υπάρχει τρόπος;

Φυσικά. Όλα είναι πολιτικές επιλογές. Και για αυτό εμείς προτείνουμε μια σειρά από μέτρα, ως αντιστάθμισμα της άκρας αισχροκέρδειας και της ακρίβειας. Θέσπιση μηχανισμού με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται ο πλούτος στους λίγους και ισχυρούς. Μηδενισμός του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και βασικά συστατικά όλων των ελληνικών νοικοκυριών, όπως γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, αυγά, μέλι, λαχανικά, δημητριακά , πάνες για βρέφη, είδη πρώτης ανάγκης, και άλλα.

Ως νέα στην πολιτική, μόλις 26 ετών, θα κάνω τα πάντα για θυμίζω σε όλους μας ότι στόχος είναι να «ζούμε» και όχι να «επιβιώνουμε». Με τον άνθρωπο, λοιπόν, πάντα. Και φυσικά, όλα είναι πολιτικές επιλογές.

Πάμε, λοιπόν, να διεκδικήσουμε πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να ζούμε ποιοτικά και με αξιοπρέπεια. Και να τις διεκδικήσουμε μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να τις φέρουμε στη χώρα μας και να τις ενσωματώσουμε με την μορφή οδηγιών, κανόνων, νόμων.

Ναι, γίνεται να έρθουν καλύτερες μέρες. Πάντα έρχονται. Αρκεί να τις πιστεύουμε και να τις διεκδικούμε.

Μυρτώ Κοροβέση, Υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δικηγόρος, Περιφερειακή Σύμβουλος

Διαβάστε επίσης:

Στις 9 Ιούνη στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

79 χρόνια μετά, τιμάμε την ιστορική επέτειο της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών

Εκλογές 9ης Ιουνίου: «Για την Ευρώπη ρε γαμώτο»;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταθερότητα, Στασιμότητα,statherotita, stasimotita