Βλαντίμιρ Πούτιν: Επίσκεψη στο Πεκίνο με πολλά μηνύματα και προς κάθε κατεύθυνση (video)

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπινγκ υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Πεκίνο αύριο Πέμπτη (16/5), σε ένα ταξίδι που στη Δύση αντιμετωπίζεται ως απόδειξη της στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών εν μέσω επαναχάραξης των σφαιρών επιρροής και δύο καταστροφικών πολέμων.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο σε λιγότερο από ένα χρόνο και πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας θητείας του στο Κρεμλίνο. Η επίσκεψη Πούτιν, στις 16 και 17 Μαΐου,

γίνεται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Σι στην Μόσχα πριν από ένα χρόνο. Ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε την Μόσχα αμέσως μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, όπως ακριβώς κάνει τώρα ο πρόεδρος Πούτιν.

Η συνάντηση Σι-Πούτιν προγραμματίστηκε λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και σε μία περίοδο που η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ, που ισοπεδώνει την Γάζα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά.

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η μεθόδευση της υπονόμευσης της αμερικανικής κυριαρχίας και η δημιουργία ενός εναλλακτικού μετώπου παγκόσμιας ηγεμονίας. Επισημαίνεται μάλιστα ο χαλαρός αλλά εντεινόμενος συντονισμός συμφερόντων με άλλες χώρες που θεωρούνται αντιαμερικανικές, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ, που εξαρτάται οικονομικά σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα, πιστεύεται από τις δυτικές κυβερνήσεις ότι παρέχει πολεμικό υλικό στη Μόσχα, που είναι απολύτως απαραίτητο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίστοιχα, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, η Τεχεράνη ενισχύεται οικονομικά από την Ρωσία και την Κίνα για να είναι ένας πανίσχυρος περιφερειακός παίκτης στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. 

«Σπουδαίες προοπτικές», λέει ο Πούτιν

Σε συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρετίζει «τις σπουδαίες προοπτικές» της συνεργασίας των δύο κρατών και τις κοινές προσπάθειες «ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας, προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των δύο χωρών».

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την διεύρυνση της συνεργασίας «στη βιομηχανία και την υψηλή τεχνολογία, στο διάστημα και στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλους τομείς της καινοτομίας», όπως αναφέρει ο Πούτιν στη συνέντευξή του.

Ωστόσο πέραν των προθέσεων υπάρχουν και οι διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των σινο-ρωσικών σχέσεων. Το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον για την υποστήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Σι συνάντησε ψυχρό κλίμα στο Παρίσι , ενώ έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην Σερβία και την Ουγγαρία. Ο πρόεδρος Σι κάλεσε τους Ευρωπαίους να συμβάλουν στην αποφυγή ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου», τον οποίον συνδέει με τις αμερικανικές προσπάθειες ανακοπής της κινεζικής επιρροής.

Ανησυχία στη Δύση

Το κλίμα που επικρατεί στη Δύση για το θέμα της στενής συνεργασίας Πεκίνου-Μόσχας, περιέγραψε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, λέγοντας: «Ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, αυταρχικές δυνάμεις συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο. Η Ρωσία λαμβάνει υποστήριξη στον πόλεμο από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Αυτό μας υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακό, αλλά παγκόσμιο θέμα. Και πρέπει να εργαστούμε με τους εταίρους που έχουν ίδιες αντιλήψεις σε όλο τον κόσμο, για να προστατεύσουμε την διατλαντική ασφάλεια».

Δυτικές κυβερνήσεις απειλούν με πρωτοβουλίες εναντίον της Κίνας αν συνεχίσει τις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων στην Ρωσία. «Οι πιέσεις είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές πριν από δύο χρόνια», σημειώνει ο Λι Μινγκζιανγκ, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.

Οι πιέσεις αυτές μπορεί να έχουν αποφέρει αποτελέσματα, αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Πεκίνου μειώθηκαν στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, λόγω της μείωσης των κινεζικών εξαγωγών στην Ρωσία.

Ωστόσο κανένας δεν περιμένει ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά του Πεκίνου. «Η Ρωσία είναι θεμελιώδης στην μεγάλη στρατηγική της Κίνας», λέει ο Μανόι Κεουαλραμάνι, επικεφαλής του τμήματος σπουδών Ινδο-Ειρηνικού στο ερευνητικό ίδρυμα Takshashila, στη Μπαγκαλόρ. Το Πεκίνο δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης με τη Δύση, αλλά «έχει ιδιαίτερο συμφέρον να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα χάσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Το ζήτημα για τις δυτικές χώρες είναι ότι ενώ έχουν προσπαθήσει να απομονώσουν την Ρωσία και το Ιράν, εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ως έναν σημαντικό παίκτη και δυνητικό εταίρο σε σημαντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή.

«…για μια δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη»

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες, όπως αναφέρει το CNN, είναι ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς Ρωσία και Κίνα έχουν κοινά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.  Συμφέροντα που απορρέουν από την κοινή επιδίωξη για «μία δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη», ελεύθερη από την Αμερικανική «ηγεμονία και τις νέο-αποικιοκρατικές πρακτικές», όπως το έθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο μήνα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του, Γουανγκ Γι, στο Πεκίνο.

Ρωσία και Κίνα δεν έχουν καταδικάσει την Χαμάς και τις επιχειρήσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Επίσης επικρίνουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα, συμμεριζόμενες τις θέσεις του αποκαλούμενου μετώπου του Παγκόσμιου Νότου. Μπορεί η Κίνα να έχει περιορισμένη άμεση επιρροή στη Μέση Ανατολή, αλλά «βλέπουν η μία χώρα την άλλη ως πολλαπλασιαστή ισχύος», όπως λέει ο καθηγητής Μανόι Κεουαλραμάνι.

Ο πόλεμος στη Γάζα διαμορφώνει την οπτική γωνία της Κίνας και της Ρωσίας με βάση τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Μεταξύ αυτών το Ιράν, που έχει ενταχθεί στην ομάδα των BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. «Βλέπουν το Ιράν ως μέρος της νέας τάξης, ενώ θεωρούν το Ισραήλ ως αντιπρόσωπο των ΗΠΑ και αυτό έχει γίνει πιο σαφές μετά την 7η Οκτωβρίου», δηλώνει ο καθηγητής Μανόι Κεουαλραμάνι.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Συνεχίζεται η έξοδος των αμάχων

Μέση Ανατολή: «Πυρά» κατά Νετανιάχου από τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, «η Χαμάς πολεμάει… καλύτερα»

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η σκληρή μεταχείριση στον Τζούλιαν Ασάνζ λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες αποκαλύψεις

Keywords
Τυχαία Θέματα