Χριστοδούλου: Η ισότητα των φύλων μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Η ισότητα των φύλων μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ανέφερε Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι υποδομές που δημιούργησε ο Δήμος Στροβόλου, με σκοπό την υποστήριξη των νέων γονέων. Η παρουσίαση έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «η ισότητα των φύλων είναι μία από τις οριζόντιες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και έχουμε ήδη προχωρήσει σε σειρά δράσεων και πολιτικών

που προωθούν την ισότητα των φύλων». Όπως είπε, «η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που επηρεάζει την καθημερινότητά μας και σε αυτό το πλαίσιο το Γραφείο μας συνεργάζεται με όλους τους φορείς και σε όλα τα επίπεδα».

Εν συνεχεία, η κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι Γραφείο της έχει ετοιμάσει ένα ετήσιο πλάνο δράσης για την ισότητα των φύλων με λίγες και στοχοθετημένες δράσεις σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι αυτό άρχισε να εφαρμόζεται.

Το Δημαρχείο Στροβόλου ολοκλήρωσε τέσσερεις από τις πέντε δράσεις του πλάνου δράσης, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, εξηγώντας ότι οι τρεις αφορούν τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Μεγάρου και του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου και περιλαμβάνουν το δωμάτιο θηλασμού, άντλησης μητρικού θηλασμού για νέες μητέρες (είτε εργαζόμενες στο Δημαρχείο είτε επισκέπτριες), χώρους στάθμευσης για οικογένειες με παιδικά καροτσάκια, καθώς και αλλαξιέρες στους χώρους υγιεινής ανδρών και γυναικών. «Τέτοιες δράσεις δεν είναι μόνο συμβολικές, αλλά βοηθούν στη θεμελίωση της κουλτούρας της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών», τόνισε.

Η τέταρτη δράση αφορά την εκπαίδευση λειτουργών του Δήμου για θέματα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και θα στηρίξει τους λειτουργούς για να λάβουν υπ’ όψιν τη διάσταση του φύλου όταν σχεδιάζουν δράσεις και εισηγούνται πολιτικές, πρόσθεσε η κ. Χριστοδούλου, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Στροβόλου για την άψογη συνεργασία σε θέματα που αφορούν την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. «Μαζί θεμελιώνουμε την κουλτούρα της ισότητας», ανέφερε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος επαναδιεκδικεί τη δημαρχία, ανέφερε ότι «είμαστε δίπλα στις νέες οικογένειες και αυτό μπορεί να φανεί από όλες τις δράσεις μας στα κοινωνικά προγράμματα».

«Έχοντας ως συνοδοιπόρο μας το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, έχουμε διαμορφώσει στο Ιατρείο του Δημοτικού Μεγάρου μια φιλόξενη και προστατευόμενη αίθουσα μητρικού θηλασμού», επεσήμανε. Όπως είπε, η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε όλες τις νέες μητέρες, είτε ανήκουν στο προσωπικό του Δήμου Στροβόλου είτε επισκέπτονται το Δημοτικό Μέγαρο, και διαθέτει μια καρέκλα εξειδικευμένη για θηλασμό, βρεφική αλλαξιέρα, ψυγεία για αποθήκευση μητρικού γάλακτος και μηχανή άντλησης μητρικού γάλακτος.

Ακόμα, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι ο Δήμος έχει εγκαταστήσει αλλαξιέρες στις γυναικείες και αντρικές τουαλέτες και έχει διαμορφώσει ειδικούς χώρους στάθμευσης για οικογένειες.

Σήμερα, πρόσθεσε, μέλη του προσωπικού του Δήμου Στροβόλου θα παρακολουθήσουν ενημερωτική παρουσίαση από εμπειρογνώμονες του Γραφείου της Επιτρόπου για θέματα ισότητας. «Στόχος είναι να εκπαιδευθεί το προσωπικό του Δήμου με απώτερο σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας και την προώθηση μιας πιο συμπεριληπτικής και πιο ανθρώπινης αντιμετώπισης όλων των συνανθρώπων μας βήμα-βήμα», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι «η ισότητα, πέρα από δικαίωμα, είναι και θέμα κοινής λογικής και ενσυναίσθησης».

Ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε ότι «ως τοπική αρχή, δίνουμε σήμερα ένα παράδειγμα για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς». Ακόμη, ευχαρίστησε την Επίτροπο για τη συνεργασία και τις συμβουλές της, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Στροβόλου θα συνεχίζει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εν συνεχεία, η Επίτροπος και ο Δήμαρχος περιηγήθηκαν στις ειδικές εγκαταστάσεις που διαμορφώθηκαν εντός και εντός του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα