Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ – ΚΕΒΕ

Απόψεις για την οικονομία και το κυπριακό επιχειρείν αντάλλαξαν αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ Στέφανο Στεφάνουν και η ηγεσία του ΚΕΒΕ, κατά την συνάντηση που είχαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου, με τον κ. Στεφάνου να δηλώνει ότι θέση του κόμματός του είναι πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προσθέτοντας ότι συζήτησαν και το

Κυπριακό γιατί η λύση θα φέρει μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα που χρειάζονται και η οικονομία και η κοινωνία. «Και ασφαλώς θ’ ανοίξουν μεγάλες προοπτικές και για το κυπριακό επιχειρείν».

Το ΑΚΕΛ προσεγγίζει την οικονομία την οικονομία ως τον απαραίτητο παράγοντα για μια ανεπτυγμένη χώρα, κράτος και κοινωνικό κράτος. Μια ισχυρή και δυναμική οικονομία απελευθερώνει και δημιουργεί τα απαραίτητα μέσα για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, πρόσθεσε. Με το ΚΕΒΕ, ανέφερε, εδώ και χρόνια έχουν έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα ενισχυθεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί υπό την προεδρία του Σταύρου Σταύρου. Συμφώνησαν, ανέφερε, να συναντηθούν και πάλι για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Για πολύ εποικοδομητική συνάντηση κι ανταλλαγή απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της οικονομίας αλλά και το Κυπριακό, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Συμφώνησαν, είπε, πως για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε μια δυνατή οικονομία, ένα υγιές επιχειρείν και μια υγιής και ευημερούσα κοινωνία. «Τα τρία είναι μαζί, δεν μπορείς να τα χωρίσεις. Κι αν δεν συνυπάρξουν τα τρία, δεν πετυχαίνουμε τίποτα». Πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί για να πετύχουν αυτό το τρίπτυχο, ανέφερε, διότι η επιτυχία θα είναι κοινή, αλλά και η «αποτυχία θα είναι κοινή».

Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Τατάρ κι αν είναι ενήμερος για το τι λέχθηκε στις τελευταίες επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΠτΔ τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι λογικές απευθείας εμπορίου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι οδηγούν στη διχοτόμηση, «όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η λογική της κυριαρχικής ισότητας» και η λύση δύο κρατών.

«Θέλουμε λύση ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η λύση μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πολύ περισσότερο δε που πολλά πράγματα ήδη έχουν συμφωνηθεί, υπάρχουν στις συγκλίσεις και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις και να συζητήσουμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας την μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό και τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η ε/κ πλευρά για να δημιουργηθεί μια δυναμική επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, ενώ επανάφερε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά και ζήτησε από το ΠτΔ «επιτέλους να συζητήσουμε αυτή την πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς, ούτε ο προηγούμενος, ούτε ο σημερινός Πρόεδρος, έχουν αποδεχθεί να συζητήσουμε έστω αυτή την πρόταση». Πρόσθεσε δε ότι στις προτεραιότητες της Τουρκίας, όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στις προτεραιότητές της έχει τα ενεργειακά στην περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι συνθήκες τώρα είναι ευνοϊκές για να δεχθεί η Τουρκία αυτό που εισηγείται το ΑΚΕΛ και να πείσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αν δεν δοκιμάσουμε στην πράξη δεν μπορεί κανείς να ξέρει. «Ξέρετε, πολλές φορές μιλούμε για εφικτά ή ανέφικτα. Ένα πράγμα, το οποίο θεωρείς ανέφικτο, αν δεν δοκιμάσεις στην πράξη να δεις αν είναι ανέφικτο ή όχι, απλά θα μείνει ανέφικτο. Και εμείς δεν βολευόμαστε με την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, γιατί με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομία, Κυπριακό, ΑΚΕΛ – ΚΕΒΕ,oikonomia, kypriako, akel – keve