Ημερίδα με θέμα τους παγκόσμιους πολέμους οργανώνει η Βουλή

13:02 18/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ημερίδα με θέμα «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές», θα πραγματοποιήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ημερίδα διοργανώνεται λίγες μόνο ημέρες μετά την 67η επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων κατά του χιτλεροφασισμού.

«Ενα θέμα παραδόξως εξαιρετικά επίκαιρο, αφού η αναβίωση

του ναζισμού πλανάται και πάλι στις μέρες μας σαν φάντασμα πάνω από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η στροφή προς το οδυνηρό παρελθόν της πρόσφατης ιστορίας του 20ού αιώνα, που στιγματίστηκε από τη φρίκη των δύο παγκόσμιων πολέμων και το χαμό με τρόπο οικτρό εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ίσως την πιο ασφαλή οδό αντίστασης σε κάθε λογής ρατσισμό, μισαλλοδοξία και εθνικισμό, που ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικών κρίσεων, όπως οι σημερινές», αναφέρεται.

Την ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Λοΐζος Δημητρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, αυτή θα καλύψει τις θεματικές ενότητες «Οι αιτίες και οι συνέπειες των πολέμων για τον άνθρωπο, για τα κράτη, για την υφήλιο», «Η εδραίωση της ειρήνης», «Η συμβολή της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στέλιος Περράκης, Πέτρος Παπαπολυβίου, Χάγκεν Φλάισερ, Μιχάλης Μιχαήλ, Μαρία Γαβουνέλη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Νασρ Ισάκ και ο Κύπριος βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου Χρίστος Κουρτελλάρης. Στην τελευταία ενότητα η Ελληνοεβραία Κολόμπα Τζιβρέ, επιζώσα από το στρατόπεδο του Αουσβιτς, και ο Ιάπωνας Κεϊζίρο Ματσουσίμα, επιζών της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, θα ξεδιπλώσουν, αφηγούμενοι τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους, τις τραγικότερες σελίδες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα