Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ΤΕΕ: Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις μονόδρομος για μια σύγχρονη Ελλάδα που θα αναπτύσσεται

Δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Σήμερα δεν παρουσιάζεται απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση, η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα. Γιατί, τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης όσο και το υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία, για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, επένδυση, και από την άλλη δίνοντας και σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, υπογραμμίζοντας ότι με λίγα κλικ θα φθάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εξασφαλίζεται έτσι η διαφανής και σωστή ενημέρωση και, βέβαια, αντιμετωπίζονται υφιστάμενα προβλήματα σε υπάρχουσες υποδομές, όπως και η αδειοδότηση και κατασκευή νέων έργων.

«Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο είδατε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται αυτή η διπλή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, προώθηση της συλλογικής ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μετά την πιλοτική της φάση, αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί να ενσωματώνει κάθε στοιχείο, κάθε νέο στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος εξελίσσεται με ταχύτητα, και κάθε νέο δεδομένο από τα πληροφοριακά συστήματα των υπουργείων, των συναφών φορέων και του ΤΕΕ» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για το ποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, και εκείνος του είχε απαντήσει «η οργάνωση του χώρου».

«Καλύτερη ζωή σημαίνει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, όταν θα καταγράφεται πλέον με απόλυτη διαφάνεια, ευελπιστούμε κάποια στιγμή να έχει και δεσμευτική νομική αξία, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή, τι ισχύει στον αιγιαλό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικισμούς. Και πόσο ποιο εύκολη γίνεται η ζωή όταν θα μπορούμε να υπολογίζουμε αυτόματα αντικειμενικές αξίες και όταν όλοι θα γνωρίζουν τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Μια διαχρονική παθογένεια του κράτους βήμα-βήμα βρίσκει την απάντησή της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για όποιον θέλει μια σύγχρονη Ελλάδα, που θα αναπτύσσεται για να φτάσει πιο κοντά στην Ευρώπη.

«Αυτές οι αλλαγές έχουν πολιτικό πρόσημο. Η αδιαφάνεια, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ίσως να ευνοούν μερικούς, αλλά ο δικός μας στόχος είναι να βελτιώνεται η ζωή όλων» είπε.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ναι, έγιναν πολλά, αλλά είμαστε στη μέση αυτής της διαδρομής, μένει να γίνουν πολλά περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ για να μειώνεται η ταλαιπωρία. Έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης που φέρνει και θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα, αλλά και ο πολίτης θα εμπιστευθεί το κράτος με δράσεις που βελτιώνουν τη δική του προκοπή».

«Αποκτούν συνεπώς κομβική σημασία η πολιτική σταθερότητα και η παραγωγική συνέχεια στη χώρα. Είναι πολύτιμες προϋποθέσεις που θα δοκιμαστούν και αυτές σε λίγες εβδομάδες στις ευρωεκλογές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει για το αντικείμενο των ευρωεκλογών και την Ευρώπη, καθώς η χρηματοδότηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του ΤΕΕ για την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών

Αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε του Τεχνικού Επιμελητηρίου, φίλες και φίλοι, σήμερα δεν παρουσιάζουμε, δεν παρουσιάζετε μάλλον, απλά μία σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά νομίζω ότι δίνουμε συνέχεια σε μία σιωπηλή επανάσταση η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα.

Γιατί τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη δίνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έτσι, όπως είδατε και στην πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση, με λίγα κλικ στον υπολογιστή ουσιαστικά θα φτάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία. Εσείς οι μηχανικοί γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς πόσες, όχι ώρες, ημέρες, μήνες, φαντάζομαι έχετε χάσει σε Πολεοδομίες και σε άλλες επικοινωνίες με το ευρύτερο Δημόσιο. Εξασφαλίζεται έτσι η διαφανής και σωστή ενημέρωση και, βέβαια, αντιμετωπίζονται και ήδη υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν σε υπάρχουσες υποδομές, όπως φυσικά και η αδειοδότηση και η κατασκευή νέων έργων.

Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο είδατε σήμερα είναι ένα ακόμα βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού στην καρδιά του οποίου, ωστόσο, βρίσκεται αυτή η διπλή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης: προώθηση της συλλογικής ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επιμένω σε αυτό, καθώς εγώ δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να μιλήσω για τις σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές αυτού του έργου, αλλά για το πολιτικό μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε σήμερα με αυτή την παρουσίαση. Μετά την πιλοτική της φάση, εξάλλου, αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί να ενσωματώνει κάθε στοιχείο, κάθε νέο στοιχείο του πολεοδομικού σχεδιασμού -ο οποίος, όπως ξέρετε, εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα- και κάθε νέο δεδομένο από τα πληροφοριακά συστήματα των Υπουργείων, των συναφών φορέων και του ΤΕΕ.

Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μια παρένθεση. Όταν είχα εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά, το 2004, σε μία από τις συζητήσεις που έκανα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον είχα ρωτήσει: αν πρέπει να προτεραιοποιήσεις τη μια πιο σημαντική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει στη χώρα, ποια θα ήταν αυτή; Μου είπε, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά: «η οργάνωση του χώρου». Να μπορούμε να γνωρίζουμε τι μπορούμε να χτίσουμε, πού μπορούμε να το χτίσουμε, ποια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέπεται και πού στη χώρα.

Το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον αυτό τότε και χαίρομαι γιατί σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, ξετυλίγοντας ένα πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων, αυτό το τόσο, θα έλεγα, διορατικό όραμα να το κάνουμε βήμα-βήμα πράξη. Και όλα αυτά δεν γίνονται στο όνομα μιας απρόσωπης εξέλιξης, αλλά γίνονται στο όνομα της Ελληνίδας και του Έλληνα που αποκτούν πρόσβαση με αυτόν τον τρόπο σε μία πιο ποιοτική ζωή.

Και καλύτερη ζωή σημαίνει να εξασφαλίζεται η νομιμότητα, όταν θα καταγράφεται πλέον με απόλυτη διαφάνεια -κάποια στιγμή αυτό ευελπιστούμε να έχει και δεσμευτική νομική αξία- τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή, τι ισχύει στον αιγιαλό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικισμούς. Και πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή όταν θα μπορούμε να υπολογίζουμε αυτόματα αντικειμενικές αξίες και όταν όλοι θα γνωρίζουν τους όρους δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Μία διαχρονική παθογένεια του κράτους βήμα-βήμα βρίσκει επιτέλους την απάντησή της. Και βέβαια αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Θυμάμαι πολύ καλά, κ. Πρόεδρε, όταν είχαμε κάνει για πρώτη φορά αυτή τη συζήτηση, ήμουν ακόμα αρχηγός της αντιπολίτευσης. Συμμετείχα μάλιστα σε μία όμορφη εκδήλωση την οποία είχατε κάνει τότε στην Παλιά Βουλή, αν θυμάμαι, όπου για πρώτη φορά παρουσιάσατε αυτό το όραμα.

Σας είχα στηρίξει τότε ανεπιφύλακτα και όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση ένα από τα πρώτα νομοθετήματα, επί υπουργίας του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ήταν να αναθέσουμε στο ΤΕΕ τη διαμόρφωση αυτού του νέου ψηφιακού χάρτη με βάση και τις καταγραφές του Κτηματολογίου. Ενώ στη συνέχεια ξεκινήσαμε και την προσπάθεια για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, άλλη μία μεγάλη διαχρονική πληγή της δημόσιας διοίκησης, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των γεφυρών, των δρόμων, των λιμανιών και ασφαλώς και τις αντοχές των δημόσιων κτιρίων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι κρατικοί φορείς θα κληθούν να καταχωρήσουν στο σύστημα συγκεκριμένα δεδομένα για όλα τα έργα που έχουν στην ευθύνη τους, από την ημερομηνία κατασκευής μέχρι το πότε συντηρήθηκαν για τελευταία φορά και από ποιον. Με στόχο και οι υποδομές μας επιτέλους να αποκτήσουν ταυτότητα, κάτι το οποίο θα μας επιτρέπει να εντοπίζουμε πιθανούς κινδύνους. Θα μας επιτρέπει επίσης να οργανώσουμε ένα συνολικό πρόγραμμα πανελλαδικής ανακαίνισης και αναβάθμισής τους.

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι παρόντες Υφυπουργοί, και ειδικά ο Υφυπουργός Υποδομών, είμαστε καλοί στο να κατασκευάζουμε έργα, αλλά για κάποιο λόγο δεν μεριμνούμε ποτέ για τη συντήρησή τους. Με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προβλήματα να μετατίθενται στον χρόνο και κάποια στιγμή να έρθει η ώρα να πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά, κάτι το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι πολύ φθηνό.

Φίλες και φίλοι, το μέγεθος και το σύνθετο των παραπάνω κατευθύνσεων δείχνουν τον χρόνο που απαιτούν, αλλά και τα εμπόδια τα οποία συχνά συναντούν οι μεταρρυθμίσεις. Όμως, να μη γελιόμαστε: αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για όποιον θέλει μια σύγχρονη Ελλάδα που θα αναπτύσσεται για να φτάσει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Μερικές φορές το μέγεθος της πρόκλησης μπορεί να μοιάζει πραγματικά αποτρεπτικό. Όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο για την οργάνωση του χώρου, ειπώθηκε «καλά, θα κάνουμε τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα;». Και είπαμε «ναι, θα τα κάνουμε. Θα πάρει χρόνο. Μπορεί να πάρει και περισσότερο χρόνο απ’ όσο σχεδιάζεται, αλλά αν δεν ξεκινήσουμε από κάπου, τέτοιες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν ποτέ».

Αυτές οι αλλαγές, θα το ξαναπώ, έχουν πολιτικό πρόσημο. Γιατί η αποδιοργάνωση, η αδιαφάνεια, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ίσως να ευνοούν μερικούς, αλλά ο δικός μας στόχος είναι τελικά να βελτιώνεται η ζωή όλων.

Επιπλέον, τα όσα συζητούμε σήμερα απαντούν και σε ανάγκες της εποχής, όπως η κλιματική κρίση. Και εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει δώσει το δικό του «παρών» με πολλές πρωτοβουλίες: από τον προσεισμικό έλεγχο σχολείων, νοσοκομείων, σταδιακά των δημοσίων κτισμάτων, μέχρι τους αισθητήρες στις οδικές και στις σιδηροδρομικές γέφυρες, και από τον οδοφωτισμό μεγάλων αξόνων, μέχρι τις έξυπνες διαβάσεις. Είναι κινήσεις και αυτές που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Εκτός πάντως από το πού θέλουμε να φτάσουμε, νομίζω ότι είναι και χρήσιμο πάντα να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε. Σε μία χώρα που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη πριν από μερικά χρόνια. Μόνο για τον τεχνικό κόσμο θα επικαλεστώ τις ψηφιακές άδειες, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, τα σημαντικά προγράμματα «Εξοικονομώ», τα ψηφιακά εργαλεία του Κτηματολογίου, τον φάκελο μεταβίβασης ακινήτου που καταργεί τέσσερα γραφειοκρατικά στάδια, τη μεταγραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας σε μία μέρα μέσω του akinita.gov.gr.

Να συγχαρούμε και το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και ειδικά τον Υφυπουργό, ο οποίος έχει επενδύσει πολύ χρόνο και προσπάθεια ώστε να δρομολογηθούν όλες αυτές οι δράσεις.

Την ίδια ώρα τα άλματα στην κτηματογράφηση είναι δηλωτικά: από το 31% το 2018, τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεπεράσουμε το 87%. Στο τέλος του 2025 η χώρα επιτέλους, μετά από δεκαετίες, αιώνες θα έλεγα, θα διαθέτει Κτηματολόγιο και μία βάση για τη νέα εθνική πύλη ψηφιακών χαρτών, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βλέπει αυτόματα τη χρήση γης σε κάθε οικόπεδο. Είναι κάτι που εσείς θα εκτιμήσετε, αφού μέχρι τώρα εργάζεστε με αεροφωτογραφίες που δεν αποτυπώνουν την αλήθεια, συχνά με παρωχημένους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Κλείνω με ένα συμπέρασμα το οποίο θεωρώ ότι όλοι συμμεριζόμαστε: ναι, έγιναν πολλά, αλλά είμαστε στη μέση αυτής της διαδρομής. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μία κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση. Έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης, μία ανάπτυξη που φέρνει και θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Αλλά και ο πολίτης θα εμπιστευτεί το κράτος με δράσεις που βελτιώνουν τελικά τη δική του προκοπή.

Αποκτούν, συνεπώς, κομβική σημασία και η πολιτική σταθερότητα και η παραγωγική συνέχεια στη χώρα. Είναι πολύτιμες προϋποθέσεις που -δεν το κρύβω- θα δοκιμαστούν και αυτές σε λίγες εβδομάδες στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, το έχω πει πολλές φορές, το ξαναλέω και σήμερα: φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα το οποίο μιλάει για το πραγματικό αντικείμενο των ευρωεκλογών και για την Ευρώπη.

Βλέπετε την ταυτότητα χρηματοδότησης του έργου. Και αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεικνύοντας ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο ξέρει να διεκδικεί και να φέρνει ευρωπαϊκούς πόρους στην Ελλάδα, αλλά ξέρει κυρίως πώς μπορεί να τους αξιοποιεί προς όφελος της εθνικής ανάπτυξης και του κάθε Έλληνα ξεχωριστά.

Και βέβαια, να κάνω μία ειδική αναφορά στη σημασία της τεχνολογίας, είχα την ευκαιρία να το πω και σήμερα το πρωί μιλώντας σε μία εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη και την υγεία. Η χώρα μας έχει μια δυνατότητα να κάνει πραγματικά άλματα και να ξεπεράσει χώρες που σήμερα είναι πιο προηγμένες από εμάς. Θα είναι ακριβώς επειδή θα ενσωματώσουμε έξυπνα βέλτιστες καινοτόμες λύσεις που αφορούν την τεχνολογία και ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη. Και νομίζω ότι οι εφαρμογές οι οποίες αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται -αναπτύσσουμε και αναπτύσσετε- ακριβώς σε αυτή τη λογική κινούνται.

Ας μην αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, και κλείνω με αυτό, αυτή την εκδήλωση μονοδιάστατα, ως μία επιτυχία μόνο του τεχνικού κόσμου, αλλά ως ένα συλλογικό βήμα προόδου του ίδιου του τόπου, σε μία διαδρομή γεμάτη νέα στοιχήματα τα οποία καλούμαστε να κερδίσουμε. Σε μία τροχιά, σε μία πορεία στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα συναντηθούμε τελικά με όλους τους μηχανικούς, όλων των ειδικοτήτων, όλους εσάς που καθημερινά αγωνίζεστε για να χτίσουμε αυτή τη νέα, τη σύγχρονη Ελλάδα του 2030 που όλοι οραματιζόμαστε.

Συγχαρητήρια και πάλι και προσβλέπουμε στην οριστική ολοκλήρωση αυτού του πολύ σπουδαίου έργου. Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
τεε, ελλαδα, τεε, μητσοτακης, νεα δημοκρατια, ευχαριστώ πολύ, σημαίνει, βουλη, σχολεια, ηλεκτρονική, gov, νέα, iefimerida, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γραφειο υπολογιστη, η ζωη, ημερομήνια, iefimerida, αντικειμενικες αξιες, χωρες, ηλεκτρονική, βημα, γωνια, δημοκρατια, εθνικη, εργαλεια, κτηματολογιο, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, υγεια, χαρτες, ωρα, απλα, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, ειπε, ενημερωση, εργα, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, εφαρμογες, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ισχυει, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κομμα, λογια, λογο, μηνες, νιαρχος, νοημοσυνη, νομικη, ξερετε, παντα, ομορφη, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, οφελος, παρουσιαση, προβληματα, προγραμματα, πρωι, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντηρηση, σχεδια, ταυτοτητα, ταλαιπωρια, τεχνικο επιμελητηριο, υφυπουργοι, φυσικα, φορα, ψηφιακο, ωρες, αιωνες, ειπαμε, εξυπνα, εθνικο, φιλοι, gov.gr, gov, χωρα, υπουργειο, καρδια, κυριακου, μοιαζει, πληγη, σημαίνει, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΤΕΕ, Ελλάδα,mitsotakis, tee, ellada