Στένωση καρωτιδικής αρτηρίας: Μία σιωπηλή απειλή

Οι καρωτίδες αρτηρίες βρίσκονται κατά μήκος των πλευρών του λαιμού και αποτελούν την κύρια οδό αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Η κοινή καρωτιδική αρτηρία διαιρείται σε δύο κλάδους. Την έσω καρωτίδα που αιματώνει τον εγκέφαλο  και την έξω καρωτίδα που τροφοδοτεί με αίμα το πρόσωπο.

Τιείναι η στένωση καρωτίδας;

«Ηστένωση καρωτίδας είναι μία επικίνδυνηκλινική κατάσταση, κατά την οποία οικαρωτίδες αρτηρίες στενεύουν ήαποφράζονται πλήρως λόγω συσσώρευσηςαθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματατων αρτηριών. Αυτή η κατάσταση μπορείνα μειώσει τη ροή του αίματος στονεγκέφαλο

και να αυξήσει τον κίνδυνοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Πολλέςφορές δεν δίνει κλινικά συμπτώματα, γι’αυτό και συχνά γίνεται αισθητή μετά απόένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, τοοποίο καταγράφεται ως τρίτη αιτίααπώλειας ζωής στις ανεπτυγμένες χώρεςκαι η κυριότερη αιτία πρόκλησης σωματικήςαναπηρίας», αναφέρει ο κ. ΓεώργιοςΕλευθέριου Διευθυντής Αγγειοχειρουργόςστο MetropolitanHospital& Επιστημονικός Συνεργάτης ΔιαγνωστικώνΚέντρων HealthSpot.

Ποιαείναι τα συμπτώματα;

Στομεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, η στένωσητων καρωτίδων αρτηριώνδενεμφανίζει συμπτώματα. Ωστόσο, δίνει προειδοποιητικά σημάδια, όπως:

Αδυναμία ή μούδιασμαστο πρόσωπο ή τα άκραΔυσκολία στην ομιλίαή την κατανόηση της ομιλίαςΘολή όραση ή ξαφνικήαπώλεια όρασης στο ένα μάτιΖάλη ή απώλειαισορροπίαςΣοβαρός πονοκέφαλοςΤιπροκαλεί τη στένωση της καρωτιδικήςαρτηρίας;

«Υπόφυσιολογικές συνθήκες, η καρωτίδααρτηρία, όπως και οι περισσότερεςαρτηρίες στο σώμα μας, έχουν λείαεσωτερική επιφάνεια. Ωστόσο, με τηναύξηση της ηλικίας και με την μη υγιεινήδιατροφή ή ακόμα και καταχρήσεις, τοεσωτερικό τους τοίχωμα γίνεται πιο παχύκαι ανώμαλο, λόγω εναποθέσεων ουσιώνόπως ασβέστιο, χοληστερόλη, ινώδης ιστόςή ανάπτυξη θρόμβου.

Συνολικά,αυτές οι εναποθέσεις αποκαλούνταιαθηρωματική πλάκα και η συσσώρευση της προκαλεί μία κατάσταση γνωστή ωςαθηροσκλήρυνση. Σε περίπτωση πουπροκληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μιασειρά άλλων προβλημάτων, όπως η περαιτέρωσυσσώρευση θρόμβων, η ρήξη και αιμορραγίαεντός της αθηρωματικής πλάκας, ηπεραιτέρω στένωση, η δημιουργία εμβόλωνκαι τέλος η ολική απόφραξη της αρτηρίας»,επισημαίνει ο ειδικός. 

Πώςγίνεται η διάγνωση της στένωσης τηςκαρωτιδικής αρτηρίας;

Ηστένωση της καρωτίδας μπορεί να διαγνωστείμέσω διάφορων εξετάσεων, όπως:

Υπερηχογράφημα Doppler:Σε αυτή την εξέταση χρησιμοποιούνταιηχητικά κύματα για να δημιουργηθούνεικόνες των αρτηριών και να καθοριστείο βαθμός στένωσης ή απόφραξης.Μαγνητικήαγγειογραφία (MRA):Στην εξέταση αυτή χρησιμοποιούνταιμαγνητικά πεδία για να δημιουργηθούνλεπτομερείς εικόνες των αρτηριών.Αξονικήαγγειογραφία (CTA):Σε αυτή την εξέταση χρησιμοποιούνταιακτίνες Χ και τεχνολογία υπολογιστώνγια να δημιουργηθούν λεπτομερείςεικόνες των καρωτίδων αρτηριών.Ενδαρτηριακήψηφιακή αγγειογραφία (IA DSA):Πρόκειται για επεμβατική μέθοδο η οποίαδίνει πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασηςτων καρωτίδων και θεωρείται η εξέτασηαναφοράς.Πώςαντιμετωπίζεται η στένωση της καρωτιδικήςαρτηρίας;

«Οιτρόποι αντιμετώπισης είναι οι κάτωθι:

Φαρμακευτική αγωγή:Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούνμε σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσηςκαι των επιπέδων χοληστερόλης, καθώςκαι τη μείωση του κινδύνου θρόμβωναίματος και τη βελτίωση της ροής τουαίματος στον εγκέφαλο.Αλλαγέςστον τρόπο ζωής:Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ηδιακοπή του καπνίσματος, η υγιεινήδιατροφή και η τακτική άσκηση, συμβάλουνστη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικούεπεισοδίου και στη βελτίωση της συνολικήςκατάστασης της υγείας.Καρωτιδικήενδαρτηρεκτομή:Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή αφορά σεμια χειρουργική επέμβαση με στόχο τηναφαίρεση της πλάκας προκειμένου ναβελτιωθεί η ροή του αίματος προς τονεγκέφαλο.Αγγειοπλαστική με χρήση stent:Η αγγειοπλαστική με την τοποθέτησηstent είναι μια λιγότερο επεμβατικήδιαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγήενός stent σε στενωμένη αρτηρία με σκοπότη βελτίωση της ροής του αίματος. Αυτήη επέμβαση πραγματοποιείται σε ασθενείςμε σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα,σε περιπτώσεις επανεμφάνισης στένωσηςμετά από προηγούμενη επέμβαση και σεκαταστάσεις που έχει προηγηθείακτινοβολία στην περιοχή των καρωτίδων.Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα, μεχαμηλό κίνδυνο επιπλοκών και συνήθωςαπαιτούνται μόνο δύο ημέρες νοσηλείας»,εξηγεί ο κ. Ελευθερίου.Μπορώνα κάνω κάτι για να αποφύγω τη στένωσηκαρωτίδας;

«Είναιπολύ σημαντικό να βελτιώσουμε τον τρόποζωής μας και τη διατροφή που κάνουμε,προκειμένου να προλάβουμε μελλοντικήανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στηνκαρωτίδα και τις άλλες αρτηρίες. Οισημαντικότεροι παράγοντες κινδύνουπου πρέπει να έχουμε υπόψη μας για τηστένωση καρωτίδας είναι η παχυσαρκία,η λιπαρή διατροφή, η υπερλιπιδαιμία, τοκάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ηαρτηριακή υπέρταση και το υπερβολικόστρες», καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.

*Το Metropolitan Hospital διαθέτειμια εξαιρετικά οργανωμένη καιπρότυπη ΑγγειοχειρουργικήΚλινική. Μεπολυετή εμπειρία, η Κλινική αντιμετωπίζειεπιτυχώς όλα τα αγγειοχειρουργικάζητήματα και παρέχει υπηρεσίες 24/7. Οιγιατροί και οι νοσηλευτές είναι πλήρωςεξειδικευμένοι και άρτια εκπαιδευμένοι,προσφέροντας υψηλού επιπέδου διαγνωστικέςκαι θεραπευτικές υπηρεσίες.
Οεξοπλισμός της κλινικής είναιυπερσύγχρονος, με συσκευές τελευταίαςτεχνολογίας για πραγματοποίηση ειδικώνεξετάσεων που προσφέρουν πλήρη διάγνωση,παρακολούθηση των αγγειακών παθήσεων,καθώς και θεραπεία, επιτρέποντας τηνέγκαιρη πρόληψη και έτσι τη μείωση τωνχειρουργικών επεμβάσεων για ένα ευρύφάσμα παθήσεων.  

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα