Όταν ένα παπούτσι σου είναι στενό, δεν θυμώνεις μαζί του επειδή δεν σου κάνει. Γιατί επιμένεις να θυμώνεις με εσένα;

17:53 10/10/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να φέρω την ισορροπία σε σωματική και ψυχική υγεία; Στη σημερινή εποχή ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ολιστικά. Δεν ξεχωρίζουμε την σωματική υγεία από την ψυχική, και είναι και οι δύο εξίσου σημαντικές για την ισορροπία του ανθρώπου και την προσωπική του ευημερία. Η 10η μέρα του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με την ψυχική υγεία! Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι πια ταμπού (όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες). Σε όλους μας μια μέρα υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει κάποιο καμπανάκι, ακόμα και αν σήμερα είμαστε εντελώς υγιείς. Το θέμα είναι

ότι πια οι άνθρωποι μπορούμε να βρούμε λύση και θεραπεία στο πρόβλημα αυτό.

Πώς να φέρω σε ισορροπία σωματική και ψυχική υγεία;

Η σωματική υγεία είναι σημαντική για την συνολική μας ευημερία και την ομαλή διαβίωσή μας. Όταν είμαστε άρρωστοι ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία μας, όλη μας η ενέργεια και η φροντίδα πέφτει πάνω στο πονεμένο σημείο ώστε να γιατρευτεί και να συνεχίζουμε τη ζωή μας απαλλαγμένοι από τον πόνο. Ποιος είπε όμως ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι που δεν χρειάζεται την αμέριστη φροντίδα και προσοχή μας όπως και το σώμα μας.

Έχεις ποτέ καταφέρει να είσαι απόλυτα λειτουργικός όταν πονά η ψυχή σου; Δεν μοιάζει σε αυτές τις περιόδους λες και κάποιος σε έχει βάλει σε μια φυλακή, λες και πονάει όλο σου το σώμα; Λες και το πιο απλό πράγμα, όπως το να σηκωθείς από το κρεβάτι μοιάζει με άθλο;

Αν αυτό δεν είναι ένα γερό καμπανάκι ότι πρέπει κάτι να κάνεις για τη ζωή σου, τότε τι είναι;

Αυτό εννοώ όταν μιλάω για ψυχική υγεία.Κυκλοφορούν διάφορα illustrations, που δείχνουν την κατάσταση πολύ ξεκάθαρα. Ένα από αυτά που μου αρέσουν πολύ, θα προσπαθήσω να το περιγράψω με λέξεις. Πάμε σε ένα κατάστημα να αγοράσουμε παπούτσια. Βλέπουμε ένα ζευγάρι που μας αρέσει στη βιτρίνα και το δοκιμάζουμε αλλά είναι στενό. Δεν «τα βάζουμε» ούτε με το πόδι που δεν χωράει ούτε με το παπούτσι που είναι στενό. Απλώς ζητάμε το μεγαλύτερο νούμερο. Το ίδιο ισχύει και με την ψυχική μας υγεία. Δεν φταίει κανείς. Δεν φταίει το μυαλό σου, δεν φταίει κανείς, απλώς χρειάζεται να αλλάξεις την τωρινή κατάσταση που δεν σε βοηθά.Όταν σπάσει ένα κόκαλο, θα πας στο νοσοκομείο να σου βάλουν γύψο. Αν έχεις υπέρταση, θα πάρεις χάπι και θα φροντίσεις τη διατροφή και την άσκησή σου. Όταν πονά η ψυχή σου όμως, γιατί δεν ζητάς βοήθεια για να γιατρέψεις την πονεμένη σου ψυχή; Unsplash/Paola ChaayaΠοια ήταν η τελευταία φορά που ήσουν πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα;

Δεν είναι το μόνο ζητούμενο το να σφύζουμε από υγεία, να λειτουργούν όλα μας τα μέλη και όργανα ρολόι και να διαφυλάττουμε μονάχα τη σωματική μας υγεία και ταυτόχρονα μέσα μας να είναι όλα μαύρα. Κάθε ανάσα μας να μοιάζει σαν να βγαίνει η ψυχή μας, να κλαίμε, να υποφέρουμε, να μην μπορούμε να δούμε τη χαρά σε τίποτα στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βρίσκουν νόημα, υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να είναι λειτουργικοί, υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες τους ρουφούν μέσα τους. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και αν είσαι εντελώς υγιής σωματικά, αλλά η ψυχική σου υγεία έχει θέματα, επηρεάζεται και η σωματική σου υγεία. Άρα χάνεται η ισορροπία ολιστικά.

Τι είναι η ψυχική υγεία και γιατί είναι τόσο σημαντική; Ποια καμπανάκια δηλώνουν ότι χρειάζεται να ζητήσω άμεσα βοήθεια

Πώς είναι στην πράξη η κακή ψυχική υγεία

Να πονά η ψυχή σου και μαζί να πονάει και όλο σου το σώμα. Να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, να μην έχεις δύναμη. Να μην θες να δεις άνθρωπο. Να μην μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου μόνος σου. Να έχεις ψυχαναγκασμούς, να έχεις απίστευτες μεταπτώσεις στην διάθεσή σου, εκεί που είσαι χαρούμενος να έχεις θυμό και να φωνάζεις τους πάντες και τα πάντα. Να φοβάσαι τα πάντα, να μην μπορείς να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου ή να τρως δίχως αύριο και να μην χορταίνεις. Το άγχος σου να μην σε αφήνει να είσαι λειτουργικός. Να μην μπορείς να απολαύσεις τίποτα στη ζωή, από σχέσεις, σεξ, φαγητό, όμορφες στιγμές. Όλα να έχουν ένα χρώμα και αυτό να είναι μαύρο.

Οι μέρες γεμάτες φως και χρώμα

Είναι πολύ βαρύ το μαύρο για να είναι το χρώμα που υπερισχύει στη ζωή μας. Δεν μπορούν όλες οι μέρες να είναι φωτεινές, κίτρινες, λευκές, ροζ, θα ήταν ουτοπικό. Δεν ζούμε στον μαγικό κόσμο των καρτούν που όλα είναι χαρωπά. Όμως κάτι φωτεινό, καλό είναι να υπάρχει στην ημέρα μας και αν δεν υπάρχει ας ψάξουμε να το βρούμε, ή να το δημιουργήσουμε.

Σκοπός μας είναι κάθε μέρα να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διαφυλάξουμε την σωματική και την ψυχική μας υγεία ολιστικά. Να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές, να μας προσφέρουμε όλα όσα μας δίνουν χαρά απλόχερα, να αναζητούμε βοήθεια για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Η ζωή είναι εκεί έξω και εμείς δεν θα είμαστε για πάντα εδώ. Ας βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε νόημα σε κάθε μέρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν ένα παπούτσι σου είναι στενό, δεν θυμώνεις μαζί του επειδή δεν σου κάνει. Γιατί επιμένεις να θυμώνεις με εσένα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν,otan