«Καμπανάκια» του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία λόγω διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας

21:49 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί πως η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον λόγω της διαμάχης στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Κίνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ,

Gita Gopinath, δήλωσε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι γεγονότα όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Όλο και περισσότερο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από την οικονομική ανασφάλεια και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια στον καθορισμό του με ποιον συναλλάσσονται και σε ποιον επενδύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Gopinath.

Παράλληλα, επισήμανε πως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας «δεν είναι απαραίτητα κακή», η τάση κατακερματισμού απειλεί με απομάκρυνση από ένα «παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες» και με «σημαντική αντιστροφή των κερδών από την οικονομική ενσωμάτωση».

Προ εβδομάδων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, βρέθηκε στην Κίνα όπου συζήτησε για το ενδεχόμενο στενότερων οικονομικών σχέσεων που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες μελλοντικά, επισημαίνοντας πως «καταλάβαμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε μόνον αν επικοινωνούμε άμεσα και ανοιχτά ο ένας με τον άλλον». Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν.

Keywords
Αναζητήσεις
kabanakia-tou-dnt-gia-tin-pagkosmia-oikonomia-logo-diamachis-ipa--kinas.htm
Τυχαία Θέματα