Λίγα πράγματα για το λιανεμπόριο στην εορταστική περίοδο – «Ανάσες» στην εστίαση

17:56 11/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η εορταστική περίοδος του Πάσχα δεν έφερε κάτι σημαντικό στο λιανεμπόριο από άποψη τζίρου, αλλά βοήθησε τον τομέα της εστίασης να πάρει «ανάσες» οικονομικά, λίγο πριν την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), δήλωσε χαρακτηριστικά  στο ΑΠΕΜΠΕ

πως «την περίοδο του Πάσχα η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική. Το περιορισμένο εισόδημα των καταναλωτών διατίθεται κυρίως στην πληρωμή των αυξημένων ενοικίων και στα σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αγορές στο λιανεμπόριο».

Ο «ψυχολογικός παράγοντας» της ακρίβειας

Όπως επισήμανε, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την προσπάθεια των επιχειρήσεων να συγκρατήσουν τις τιμές, οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για αυξημένους τζίρους την πασχαλινή περίοδο δεν επιβεβαιώθηκαν. «Το εμπόριο έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο τουρισμό. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν να διορθώσουν το έλλειμμα ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά. Η ακρίβεια έχει επηρεάσει την ψυχολογία των καταναλωτών και έχει μεταβάλλει ριζικά τις αγοραστικές τους συνήθειες».

Η «μάχη» της εστίασης

Ο πρόεδρος της της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, έκανε λόγο για «ικανοποιητική κίνηση» και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για να τη «ζωντάνια» του κλάδου της εστίασης.

«Η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ήταν ικανοποιητική για τις επιχειρήσεις. Ο κλάδος της εστίασης βοηθήθηκε ως έναν βαθμό. Είναι ένας κλάδος που πρέπει να παραμένει δυνατός και ζωντανός διότι έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Τα εστιατόρια αποτελούν βασικό εργαλείο Τουρισμού και πρέπει να τα στηρίζει η πολιτεία».

Εστιάζοντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο Γ. Δαβερώνης τόνισε πως τα τελευταία χρόνια «το λειτουργικό κόστος είναι αυξημένο, κυρίως λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών, ωστόσο γίνονται προσπάθειες από τις επιχειρήσεις να διατηρηθεί η ποιότητα και να συγκρατηθούν οι τιμές ώστε να αποτελούν τα καταστήματα μια σταθερή έξοδο για τις ελληνικές οικογένειες αλλά και τους Τουρίστες. Ωστόσο, τις επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζει να προβληματίζει η στελέχωση με προσωπικό. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πολιτεία μέσα από τις σχολές Τουρισμού πρέπει να αναδείξει το κομμάτι της στελέχωσης των εστιατορίων για καλύτερα αποτελέσματα στον κλάδο».

Keywords
Αναζητήσεις
liga-pragmata-gia-to-lianeborio-stin-eortastiki-periodo--anases-stin-estiasi.htm
Τυχαία Θέματα