Ανήσυχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όλα τα ζητήματα της πολιτικής του

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον Alpha δήλωσε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό τις εξελίξεις , τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για την Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επιχείρησε ουσιαστικά να εμφανιστεί καθησυχαστικός ενόψει της επικείμενης, αχρείαστης, συνάντησης Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως οι σχέσεις της Ελλάδας

με την γείτονα φαίνεται ότι έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά τονίζοντας ότι είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη. «Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς αν τον θέτει σε «εγρήγορση» η επικράτηση του ακροδεξιού VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, είπε: «Βεβαίως. Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του καθώς φαίνεται εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «κωλοτούμπα» που είχε κάνει και ουσιαστικά κάλεσε το VMRO να κάνει κάτι αντίστοιχο.

«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της Μονής της Χώρας

Ερωτώμενος για τη Μονή της Χώρας, που η Τουρκία μετέτρεψε σε τζαμί, έκανε λόγο για «παντελώς αχρείαστη και προκλητική ενέργεια» η οποία «δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» καθώς είναι ένα παγκόσμιο μνημείο.

Παρότι η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και χρόνια, το ότι τίθεται τώρα σε ισχύ, όπως είπε, του δίνει την ευκαιρία θα θέσει το ζήτημα στον Ερντογάν.

Η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Σχετικά με την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η «Ελλάδα είναι συνταγματική χώρα, δεν θα απαγορεύμε σε ξένο ηγέτη να έρθει και να κάνει ιδιωτική επίσκεψη».

Παρότι έκρινε ότι ο χρόνος της επίσκεψης δεν είναι ο «κατάλληλος», καθώς έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές και ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, «το θέμα  πήρε μεγαλύτερη έκταση απ΄ό,τι του αξίζει».

Επιμένει ότι η ακρίβεια υποχωρεί

Αναφορικά με την ακρίβεια: «Δεν είμαστε πρωταθλητές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρόβλημα όμως. Η χώρα εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση. Όλοι όσοι αναρωτιούνται γιατί συμπιέζεται το διαθέσιμο εισόδημα, ξεχνούν πως η χώρα είχε χρεοκοπήσει και είχε χάσει το 25% του πλούτου της! Είναι πρόβλημα που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Από το 2019 έχουμε πολιτική μείωσης φόρων, κάναμε παρεμβάσεις εν μέσω πανδημίας και υλοποιούμε σταθερή πολιτική αύξησης των μισθών. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στην πολιτική μας. Έχουμε κόψει πρόστιμα σε πολυεθνικές. Έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως το e-katanalotis, ώστε να συγκρίνουν οι πολίτες της τιμές. Δεν είναι η θεραπεία αλλά είναι κάτι. Αναγκάζει τα ίδια τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών. Έχουμε κάνει σκληρές παρεμβάσεις. Πιστεύω πως είμαστε στο τέλος του κύκλου του πληθωρισμού. Όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

θα τελειώσουμε με την μάστιγα του χουλιγκανισμού

Όσο αφορά  την Ασφάλεια στην καθημερινότητα, όπως ο χουλιγκανισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα του ότι : «Θα ξεριζώσουμε αυτή τη μάστιγα. Χαίρομαι που έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη δουλειά από την ΕΛ.ΑΣ. και είμαι βέβαιος πως θα φτάσει εκεί που πρέπει. Θυμάστε όταν κλείσαμε τα γήπεδα τι ακούσαμε. Τα ανοίξαμε όμως με μια εικόνα πολύ θετική. Όταν το Κράτος θέλει, μπορεί. Βλέπουμε οικογένειες πια στα γήπεδα. Είμαι αισιόδοξος πως θα τελειώσουμε με την μάστιγα του χουλιγκανισμού».

Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στην γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Ο πρωθυπουργός ερωτώμενος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αλλά πάλι προσπάθησε με αοριστίες να καλύψει το έγκλημα: «Ήταν τραγικό αυτό που έγινε στους Αγίους Αναργύρους, έγιναν όλα λάθος. Δείτε πόσες καταγγελίες έγιναν, πόσα Panic Button δόθηκαν. Οι γυναίκες εμπιστεύονται την ΕΛ.ΑΣ. Όσες βρίσκονται σε κακοποιητικό περιβάλλον να εμπιστεύονται τις Αρχές. Βγάλαμε πλατφόρμα για το bullying. Δεν είναι ελληνικό μόνο, είναι κοινοτικό. Η Πολιτεία θα είναι πάντα μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα