Ιδού τα Σκόπια, ιδού και το πήδημα

Αν με βλέπετε να γελάω, είναι για να μη βάλω τα κλάματα. Αυτό που συμβαίνει εκεί έξω, με το Μακεδονικό, θα μου φαινόταν αστείο αν δεν ήταν ολότελα τραγικό. Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση σερβίροντας στους νεοέλληνες –ειδικά τους βορειοελλαδίτες- δεμάτια μακεδονικό σανό, με τη γελοία υπόσχεση ότι θα καταργούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με ένα νόμο και ένα άρθρο, που λέει ο λόγος.

Όταν πήρε στα λερωμένα από γράσο και αίμα χέρια της την εξουσία, έκανε τη δέσμευση γαργάρα, με

πρόσχημα τις αντιρρήσεις της απέναντι πλευράς: «Δεν γίνεται να καταργήσουμε τη συμφωνία αν δεν το θέλουν και οι απέναντι». Οι Σκοπιανοί, ντε. Οι Βορειομακεδόνες. Και να που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να γίνει κυβέρνηση στη «γειτονική χώρα» το εθνικιστικό VMRO, κάτι σαν Νέα Δημοκρατία αλα-σλαβικά, αλλά στο πιο μπρουτάλ βαλκανικό, στο πιο ατίθασο και στο πιο ηφαιστειώδες. Ναι, και στο πιο ξυπόλητο.

Με το που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο της προεδρίνας η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα, ας πούμε ένας Βορίδης με ταγιέρ και χωρίς τσεκούρι, μίλησε στο κοινό της για σκέτη «Μακεδονία» και υιοθέτησε αλυτρωτική ρητορική, βγάζοντας στη σέντρα το αστείο γκουβέρνο των Αθηνών. Και λίγες ώρες αργότερα, «η Μακεδόνας πρόεδρος» έσπευσε με επίσημη ανακοίνωση να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

«Αίσχος», κραύγασαν από την Αθήνα τα εξαπτέρυγα του Μητσοτάκη. «Η κυρία αυτή οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»! Ποια συμφωνία; Αυτήν που η ΝουΔούλα ξόρκιζε σε όλους τους τόνους, βγάζοντας στους δρόμους αφιονισμένους Μακονομάχους με σάρισες, περικεφαλαίες και γυμνά κωλομέρια. Ιδού λοιπόν τα Σκόπια, ιδού και το πήδημα. Θα τολμήσει ο Μητσοτάκης να κόψει τον ομφάλιο λώρο που ενώνει τα τελευταία χρόνια, ειρηνικά, δύο χώρες που τσακώνονταν επί δεκαετίες περί όνου σκιάς; Ασφαλώς και όχι.

Διότι γνωρίζει κατά βάθος ότι το ντιλ των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελές για την Ελλάδα και στα όρια του εξευτελιστικού για την τέως FYROM, η οποία –μεταξύ πολλών άλλων- εξαναγκάστηκε να αλλάξει ακόμα και το Σύνταγμά της. Ο δικαιωμένος Νίκος Κοτζιάς χαμογελάει χαιρέκακα, ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει το υπερθέαμα με έναν κουβά ποπ-κορν στην ποδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πασχίζει να διαχειριστεί τριπλό στρίμωγμα περικυκλωμένος από το τρίο του βαλκανικού εθνικισμού (Ερντογάν, Αλβανία, Βορειοτέτοια), το ΚΚΕ στην κοσμάρα του ξεσπαθώνει ενάντια στον.. ΣυΡιζΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης σπεύδει να ξαναφέρει στη Βουλή τα ρημάδια τα τρία Μνημόνια συνεργασίας με τους Βορειομακεδόνες, αυτά που η κυβέρνηση εκτοξεύει μεθοδικά στην εξέδρα για να καθησυχάσει τους επαγγελματίες ελληνομάχους.

Με σοβαρό κίνδυνο να της φορέσουν την περικεφαλαία κολλάρο οι αφελείς που τον πίστεψαν και να χυμήξουν με τη σάρισα προτεταμένη, σημαδεύοντας γυμνά γαλάζια οπίσθια…

Και τι να πει τώρα στη λαοπρόβλητη κυβέρνηση των Σκοπίων ο φαρμακωμένος Μητσοτάκης; Ότι έλεγε αυτά που έλεγε για να μαζέψει ψήφους από τα πρόβατα και τα γίδια των οροσειρών του ελληνικού βορρά; Ότι η παράταξή του ευλογεί σιωπηρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την ψήφιζε με τέσσερα χέρια αν δεν φοβόταν το πατσαβούριασμα; Ότι η αδέσποτη εκλογική πελατεία του προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα δεξιότερα της δεξιάς; Ότι προτιμάει να προσφύγει στα διεθνή όργανα και φόρα παρά να ακολουθήσει με φόρα τους εξαποδώ του VRMO; Ότι τη Δευτέρα θα πάει να εγκαινιάσει τις …επεκτάσεις του ανύπαρκτου μετρό της Θεσσαλονίκης μπας και καλοπιάσει τους ιθαγενείς;

Xαρίσαμε λέει στους ακατονόμαστους γλώσσα και εθνότητα και επίσης τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. Στα social media συναντάει κανείς σε κάθε δύσοσμη γωνιά τον στρουμπουλό κώλο εκείνου του τύπου που πρωταγωνίστησε στα συλλαλητήρια, αλλά, επαναλαμβάνω, το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο και δεν σηκώνει χωρατά. Η χώρα άγεται και φέρεται από έναν άνθρωπο αδίστακτο, ανερμάτιστο και εθνικά επικίνδυνο, αλλά και από μία στρατιά κοιμώμενων ψηφοφόρων με περικεφαλαίες, που μείζον δείγμα πατριωτισμού θεωρούν των ψήφο στους Ισραηλινούς στη Γιουροβίζιον. Την ήττα της Μαρίνας Σάττι την πανηγύρισαν με την καρδιά τους, αλλά δεν είναι δα η πρώτη φορά που ανοίγουν σαμπάνιες για μία ήττα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα