Καιρός: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που θα φέρει τα πρώτα 35άρια – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Ο καιρός για ακόμα μια φορά δείχνει το αλλοπρόσαλλο πρόσωπό του καθώς από τις βροχές που θύμιζαν περισσότερο φθινόπωρο, από την Τετάρτη (15/05) οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν ρεκόρ Ιουλίου και θα δούμε και τα πρώτα 35αρια.

Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook περιέγραψε το φαινόμενο του «υποτροπικού αεροχεύμαρρου» που θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,

με αποκορύφωμα επτά περιοχές.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας.

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.

Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως) ,η βοιωτία,η Φθιώτιδα η Αχαΐα,η Ηλεία , η Αργολίδα ,τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική το Σαβατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς,ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Μαρουσάκης: «Η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα»

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη σημερινή (13/05) πρόγνωσή του τόνισε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα δούμε ακόμα και 35άρια σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο τμήματα. Μέχρι και την Τετάρτη θα έχουμε άστατες καιρικές συνθήκες με μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες της ημέρας, ωστόσο από Πέμπτη και στη συνέχεια περιορίζεται ή και υποχωρεί, θα μπορούσαμε να πούμε, η αστάθεια, και η θερμοκρασία ανεβαίνει σημαντικά.

Μας έρχεται ένα Σαββατοκύριακο που θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33-35 ακόμη και 36 βαθμούς Κελσίου.

Δηλαδή η ζέστη θα γίνει αρκετά έντονη προς το τέλος της εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κολυδάς: Πάνω από τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία σε κεντρικά και νότια

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρει στη σελίδα του στο Facebook του πως «τις επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη και μετά, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα», με «μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια».

Μάλιστα, η πρόγνωση των επόμενων ημερών της ΕΜΥ αναφέρει ότι, εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-05-2024Στη Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με την εκδήλωση όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων.Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-05-2024Γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο

Ειδήσεις σήμερα:

‘Αναψε φωτιές ο Πορτοσάλτε για τον τρόπο που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός-Τι του απάντησε ο Οικονόμου (video)

Αλευράς-Καλούτα για Eurovision: «Αδιάβαστους δεν μας λες» – Απαντούν στα επικριτικά σχόλια για την παρουσίαση του διαγωνισμού (Video)

Οργισμένη ανάρτηση από Μαρία Ζαχάροβα: «Η φετινή Eurovision ξεπέρασε κάθε όργιο» (video)

Έκρηξη on air του Πιρς Μόργκαν με τον εκπρόσωπο της Ισραηλινής κυβέρνησης: «Αυτά είναι ανοησίες» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα