2023: Νέο ρεκόρ στις εισαγωγές κρέατος – Αιμορραγία στο εμπορικό ισοζύγιο

Ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος το 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε αξία συγκριτικά με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων κρεάτων και όχι στην αύξηση των ποσοτήτων, οι οποίες σημείωσαν μια οριακή άνοδο περίπου 2%.

Η αιμορραγία στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας του κρέατος αποτελεί ρεκόρ για το 2023.

Μείωση στις εισαγωγές βοοειδών

Όσον αφορά στα είδη του κρέατος, τη χρονιά που μας

πέρασε, υπήρξε μια μικρή μείωση στις εισαγωγές βοοειδών και μια αντίστοιχη αύξηση των ποσοτήτων χοιρινού που εισήχθησαν. Τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών παρουσίασε το αιγοπρόβειο κρέας και ακολούθησαν τα καπνιστά, αποξηραμένα κ.λπ. κρέατα.

Σύμφωνα με το κλαδικό έντυπο Meat News που άντλησε τα στοιχεία του από την ανάλυση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, η αξία των εισαγωγών κρέατος έχει αυξηθεί κατά 52% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τα μνημόνια (2009), ενώ μόνο την τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 41%.

Η αποτυχία των κυβερνήσεων

Η πορεία αυτή, σύμφωνα με την ανάλυση του εντύπου, «δεν αποτυπώνει μόνο την αύξηση των χρημάτων που φεύγουν από τη χώρα για εισαγωγή κρέατος, αλλά κυρίως την αποτυχία των κυβερνήσεων και των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν από την Αχαρνών και ορκίζονταν σε μια πολιτική που θα αντέστρεφε κάπως τα πράγματα υπέρ του ελληνικού κρέατος».

Περισσότερο κοτόπουλο

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τόσο για λόγους υγείας όσο και οικονομίας, καθώς είναι ακριβότερο όλων, αλλά πληρώνουν περισσότερα για να το αγοράσουν.

Η ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά ωθεί το καταναλωτικό κοινό στην αναζήτηση φθηνότερων ζωικών πρωτεϊνών ενώ η αυξανόμενη ντόπια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.

216,6 εκατ. ευρώ για εισαγωγές πουλερικών

Το 2023 ξοδέψαμε σχεδόν 216,6 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές πουλερικών (μαζί με τα υποπροϊόντα τους), ποσό αυξημένο κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2022. Ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε σχεδόν 3%, αγγίζοντας τους 88.000 τόνους. Βασικός προμηθευτής στα εισαγόμενα κοτόπουλα είναι η Βουλγαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα