Μπλόκο στους αστυνομικούς που είναι δημοτικοί σύμβουλοι

Νέο κύκλο αναστάτωσης – μέχρι και με μηνύσεις σε ανώτατους αξιωματικούς – προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ., λίγο καιρό μετά τη δραματική υπόθεση των Αγίων Αναργύρων και άλλες, οι 357… «κοινοτάρχες» αστυνομικοί.

Πρόκειται για απλούς αστυνομικούς και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως από την Αττική (σε ποσοστό περίπου 70%-80%) που είχαν θέσει υποψηφιότητα και εξελέγησαν κυρίως ως εκπρόσωποι δεκάδων κοινοτήτων στην περιφέρεια στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί ζητούν να μετακινηθούν στους

τόπους εκλογής τους, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, προκαλώντας όμως αντιδράσεις στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο.

Τα «κόλπα»

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «τρικ» εκατοντάδων ενστόλων οι οποίοι έχουν κύριο στόχο να φύγουν από υπηρεσίες αιχμής της Αττικής για τους τόπους καταγωγής τους. Το αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών λόγω αυτών των υποτιθέμενων φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Οι περισσότεροι με λίγες ψήφους από μέλη των οικογενειών τους και γνωστούς τους επιδιώκουν να εκλεγούν κατά βάση κοινοτικοί σύμβουλοι σε κωμοπόλεις και μικρά χωριά. Σημαντικά λιγότερες είναι οι περιπτώσεις που έχουν εκλεγεί σε σημαντικές θέσεις σε δήμους και περιφέρειες. Με επίκληση την προσφορά στον τόπο τους φεύγουν για… τετραετίες από κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες και ουσιαστικά αδρανοποιούνται με ελάχιστες παρουσίες σε κοινοτικά συμβούλια. Από αυτούς οι 215 είχαν εκλεγεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κι άλλοι 142 υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν πρώτη φορά και εξελέγησαν στην τελευταία εκλογική δοκιμασία.

Πρόκειται για μια επιλογή από ολοένα και περισσότερους αστυνομικούς, με κύρια στόχευση – στις περισσότερες περιπτώσεις –, κατά τη γνώμη μας, την ευνοϊκή μετακίνηση και τη μηδενική απασχόλησή τους στην Αστυνομία. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να περιορίσουμε τα «κόλπα» – πέρα από τις απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις – αστυνομικών που επιδιώκουν να φύγουν προς την περιφέρεια μέσω εικονικών γάμων ή διαζυγίων (για τη φροντίδα των παιδιών τους) ή συμπαράστασης στους γονείς τους που φέρεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».

Κίνδυνος αποψίλωσης

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. λόγω άμεσου κινδύνου περαιτέρω αποψίλωσης πολλών αστυνομικών υπηρεσιών υλοποιούν με αργό ρυθμό αυτές τις μετακινήσεις των εκλεγμένων ενστόλων. Με τη σχετική διαδικασία να παρακολουθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με κύριο ζητούμενο να μην υπάρξει νέος κύκλος αποχώρησης αστυνομικών από υπηρεσίες κυρίως της Αθήνας, όπου υπηρετεί το 30%-35% των ενστόλων, παρότι συγκεντρώνει το 60%-70% της εγκληματικότητας.

Αυτή η καθυστέρηση στην απόσπαση των ένστολων «τοπικών αρχόντων» έχει προκαλέσει αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. Με την ΠΟΑΣΥ να προχωρά μέχρι και σε μήνυση εναντίον της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που προκαλεί νέα ρήγματα στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι η ΠΟΑΣΥ στις 26 Απριλίου είχε εκδώσει ανακοίνωση που ανέφερε ότι έχουν δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις ότι «οι αστυνομικοί που εκλέγονται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αποσπώνται στον τόπο εκλογής τους».

Αντιδράσεις

Ομως προ μερικών 24ώρων – δηλαδή 15 ημέρες αργότερα – εκδόθηκε άλλη ανακοίνωση όπου μνημονεύεται ότι «η Ομοσπονδία σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μηνυτήρια αναφορά κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και κατά παντός υπευθύνου, σε μια ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης της νομιμότητας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που έχουν εκλεγεί σε διάφορα όργανα της Αυτοδιοίκησης από τον Οκτώβριο του 2023 και οι οποίοι δεν έχουν αποσπαστεί ακόμα στην εκλογική τους περιφέρεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα