Βόρεια Μακεδονία: Το ΥΠΕΞ «αδειάζει» τη Σιλιάνοφσκα

Σωρεία αντιδράσεων και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της χώρας για την απαρέγκλιτη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς υποχρεώσεων, που απορρέουν από αυτές, όπως «η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας,

γνωστής ως Συμφωνία των Πρεσπών».

Υψηλό επίπεδο διαλόγου με την Ελλάδα

Υπενθυμίζει ακόμα ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Όπως υπογραμμίζεται τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλεί τους αξιωματούχους να επιδείξουν προσοχή

Το ΥΠΕΞ της χώρας καλεί «όλους τους πολιτικούς παράγοντες, ιδίως τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους, να επιδείξουν προσοχή. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί μείζον στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή, και υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Μπουχάρ Οσμάνι, που ανήκει στο αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο έχει ήδη αντιδράσει κατά της κίνησης της Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, νικητή των εκλογών, οι ανακοινώσεις για τη νέα κυβέρνηση αναμένονται εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Αντίδραση υπήρξε ωστόσο και από το συνασπισμό αλβανικών κομμάτων το κόμμα «Αξίζει» που τα σενάρια το ήθελαν να είναι η επιλογή του προέδρου του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση του το κόμμα «Αξίζει» σημείωνε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν παλιές πληγές και τόνιζε ότι η πρόεδρος πρέπει να είναι παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος, Την ίδια στιγμή εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς τα συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας δείχνουν να επηρεάζουν και τα πρώτα βήματα στην πραγματική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα