Νέες ταινίες: Η πόλη της ασφάλτου, Η άκρη του νήματος, Πολύδροσο, Βασιλιάδες του κόσμου

«Η άκρη του νήματος»

Η τρυφερή, ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), αστυνομικό θρίλερ με Βενσάν Κασέλ - Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σον Πεν σε μία ιστορία που εμπνέεται από αληθινά περιστατικά, Μπιλ Σκάρσγκαρντ σε τρελό αιματοκύλισμα, «Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι» -ταινία τρόμου στο δάσος- και πέντε παιδιά χωρίς στέγη σε αναζήτηση της  δικής τους Γης της Επαγγελίας.

Αλλά και Τζιμ Τζάρμους σε επανέκδοση.

Τι θα δούμε στις αίθουσες -και στα θερινά- από την Πέμπτη 16 Μαΐου

Πολύδροσο

Η

Σοφία, η κόρη, επιστρέφει για να φροντίσει τη Σοφία, τη μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να φύγει. Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), «μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν όχι τρυφερό κόσμο», ένα βλέμμα στη σχέση μητέρας-κόρης, με τις Σοφία Κόκκαλη και Βίκυ Καγιά.

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2023.

Η Άκρη του Νήματος

Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας του Σικάγο λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία. Οι σκηνές του εγκλήματος ταιριάζουν με εκείνες των ανεξιχνίαστων δολοφονιών που χρονολογούνται εννέα χρόνια πριν, όταν πέντε γυναίκες δολοφονήθηκαν βάναυσα στο Σικάγο, μία από τις οποίες ήταν η σύντροφος του.

Κληθείς να συμβουλευτεί τον Σκωτσέζο επικεφαλής επιθεωρητή Κέσλερ, ταξιδεύει στη Σκωτία. Ο Κέσλερ αναθέτει στον Λόουσον να εργαστεί μαζί με τον τοπικό ντετέκτιβ, για να διαπιστώσει και να επιβεβαιώσει την πιθανή σχέση μεταξύ όλων των υποθέσεων εγκλήματος.

Ο Λόουσον ξεκινά μια προσωπική αποστολή για να λύσει την υπόθεση που τον διέλυσε και να απαλλαγεί από τους δαίμονές του, συλλαμβάνοντας τον δράστη. Η έρευνα παίρνει νέα τροπή όταν εμφανίζονται καινούρια στοιχεία, καθώς όλοι παλεύουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Βενσάν Κασέλ και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον στην ταινία του Τέρι ΜακΝτόνα. Στο καστ επίσης οι Τζιάνι Καπάλντι, Λόρα Χάντοκ, Κέιτι Ντίκι.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ο νεοσύλλεκτος διασώστης Όλι Κρος ζει νύχτες γεμάτες αδρεναλίνη σε ένα ασθενοφόρο στο Μπρούκλιν, ενώ τις μέρες μελετάει για να μπει στην ιατρική σε μία τρώγλη της Τσαϊνατάουν. Μαζί με τον έμπειρο συνάδελφο του Τζιν Ρουτόφσκι, ο Κρος ανακαλύπτει από πρώτο χέρι το χάος και το δέος ενός επαγγέλματος που κινείται μεταξύ τρόμου και σπαραγμού. 

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Στεφάν Σοβέρ (Προσευχήσου πριν πεθάνεις) συνεχίζει να μελετά τη βία μέσα σε θεσμούς και κλειστά κυκλώματα, στρέφοντας το διερευνητικό βλέμμα του στη Νέα Υόρκη -σε όλο τη άθλιο μεγαλείο της. Στο επίκεντρο της ιστορίας του είναι δύο διασώστες ασθενοφόρου, οι σύνθετες και εξουθενωτικές ζωές των ίδιων και των ανθρώπων που καλούνται να σώσουν.

Στην ταινία, που εμπνέεται από αληθινά περιστατικά, πρωταγωνιστούν οι Σον Πεν, Τάι Σέρινταν, Μάικλ Πιτ, Μάικ Τάισον, Κάθριν Γουότερστον.

Επίσημο Διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Καννών 2023.

Boy Kills World

Ο «Boy» είναι ένα κωφάλαλο αγόρι που μεγαλώνει αναζητώντας εκδίκηση από την Χίλντα Βαν Ντερ Κόι, την παρανοϊκή αρχηγό μιας μετα-αποκαλυπτικής δυναστείας που δολοφόνησε τους γονείς του. Με τη βοήθεια ενός μυστηριώδους σαμάνου και οδηγό την εσωτερική του φωνή, το αγόρι μετατρέπεται σε φονική μηχανή. Με τον «Boy» να σκορπάει τον θάνατο, οι σφαγές και το αιματοκύλισμα οδηγούν σε ένα εφιαλτικό χάος.

Η ταινία (τύπου John Wick), πρώτη μεγάλου μήκους του Μόριτζ Μορ, ξεκινάει ως μια τυπική αφήγηση εκδίκησης αλλά η πλοκή επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Πρωταγωνιστούν οι Μπιλ Σκάρσγκαρντ -ο οποίος για τις ανάγκες του ρόλου έχασε δέκα κιλά και ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης-, Τζέσικα Ροθ, Μισέλ Ντόκερι, Άντριου Κότζι, Γιαγιάν Ροχιάν, Φάμκε Γιάνσεν.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Ο Ρα, ένας φτωχός έφηβος, λαμβάνει ένα πολυαναμενόμενο γράμμα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας του έχει στείλει ένα πιστοποιητικό που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα του στη γη των προγόνων του, την οποία είχαν υφαρπάξει παραστρατιωτικές ομάδες από την οικογένειά του δεκαετίες νωρίτερα.

Μεθυσμένος από την προοπτική του να αποκτήσει επιτέλους ένα σπίτι, μαζεύει την οικογένεια που έχει ο ίδιος επιλέξει: πέντε αγόρια που ψάχνουν παλιοσίδερα στους δρόμους του Μεντεγίν. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής σε ένα τοπίο όπου τα καταπράσινα δάση και η πυκνή ομίχλη κρύβουν μια πανδημία διάχυτης βίας.

Πέντε μικροί βασιλιάδες χωρίς βασίλειο, πέντε παιδιά χωρίς στέγη και χωρίς κανέναν ενήλικα να τους ψάχνει, σε αναζήτηση της  δικής τους Γης της Επαγγελίας, ξεκινούν μία άγρια περιπλάνηση στο πουθενά -όπου όλα μπορούν να συμβούν. «Να προσέχετε και να συμπεριφέρεστε σωστά», τους συμβουλεύει μία γυναίκα, «ώστε να είστε οι τελευταίοι που θα σκοτώσουν».

Μια ταινία για την ανυπακοή, τη φιλία και την αξιοπρέπεια, μια σουρεαλιστική και επικίνδυνη οδύσσεια στη βίαιη κληρονομιά της σύγχρονης Κολομβίας,  γεμάτη απρόοπτα και καταιγιστική δράση, στο μαγευτικό τοπίο μιας αντιφατικής χώρας, με (αντι)ήρωες πέντε παιδιά του δρόμου  που προσπαθούν, ολομόναχα, να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, σε ένα υποτυπώδες «σπίτι».

Η ταινία της Λάουρα Μόρα («Killing Jesus») απέσπασε το Χρυσό Κοχύλι καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και ήταν επίσημη πρόταση της Κολομβίας για τα Όσκαρ. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παίζουν οι Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, Μπραχιάν Στίβεν Ασεβέδο.

Κλείδωσες; Οι Άγνωστοι

Ένα νεαρό ζευγάρι αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα στο απομακρυσμένο σπιτάκι ενός δάσους, που βρίσκεται σε μία μικρή πόλη. Όμως, μετά από λίγο τρομοκρατούνται από τρεις άγνωστους μασκοφόρους που χτυπούν την πόρτα και εισβάλουν, φαινομενικά χωρίς κίνητρο.

Πρώτο κεφάλαιο της επερχόμενης σειράς ταινιών τρόμου, σε σκηνοθεσία Ρένι Χάμλιν. Το σενάριο του Άλαν Ρ. Κοέν βασίζεται στην ιστορία The Strangers του Μπράιαν Μπερτίνο.

Όπως σημειώνει ο Χάμλιν «Όταν είδα την ταινία The Strangers - Κλείδωσες; του Bryan Bertino πριν από περισσότερα από 15 χρόνια, δεν είχα ιδέα τι να περιμένω. Η ταινία με ξάφνιασε εξαλείφοντας κάθε είδους συλλογισμό πίσω

από την τρομακτική ιδέα της εισβολής στο σπίτι. Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για κάποιον εφιάλτη που έγινε πραγματικότητα. Η Λιβ Τάιλερ και ο Σκοτ Σπίντμαν ήταν τα θύματα των βάναυσων δολοφόνων μόνο και μόνο επειδή έτυχε να είναι σπίτι εκείνο το βράδυ. Αυτή η ταινία έχει μείνει στο μυαλό μου ως μια από τις αγαπημένες μου ταινίες τρόμου: Τόσο απλή, αλλά τόσο τρομακτική».

Λώξη

Η Λωξάνδρα, μια νέα γυναίκα με σύνδρομο Down, γίνεται το πρώτο ανάπηρο άτομο που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Αφήνει την πόλη και τη γνώριμη καθημερινότητά της και ταξιδεύει στην Αθήνα για να γίνει μέλος του επαγγελματικού θιάσου του Εθνικού. Για τους επόμενους 6 μήνες η Λώξη κάνει πρόβες και φίλους, ερωτεύεται, διασκεδάζει, απογοητεύεται και συνεχίζει ξανά και ξανά να διεκδικεί προσβασιμότητα στην πράξη, ανατρέποντας ένα στερεότυπο τη φορά.

H «Λώξη», η ταινία των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή που έκανε πρεμιέρα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κερδίζοντας την αγάπη του κοινού καθώς και το Βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank, είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας, μιας νεαρής γυναίκας και ηθοποιού, η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Τη στιγμή που η κουβέντα για την συμπερίληψη και την αναπηρία ως κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα κερδίζει ολοένα χώρο στον δημόσιο διάλογο, η «Λώξη» αποτυπώνει τη σημαντική στιγμή στην οποία η θεωρία περνάει στην πράξη, ο αποκλεισμός αίρεται, η Λωξάνδρα γίνεται το πρώτο ανάπηρο άτομο που ανεβαίνει ως ηθοποιός στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Μια ιστορία ειπωμένη χωρίς ταμπού και κλισέ, που δεν εξιδανικεύει (την κανονικότητα), ούτε εξωτικοποιεί (την αναπηρία),  παρά μόνο δίνει τον χώρο και τον χρόνο στην πρωταγωνίστριά της να υπάρξει όπου και όπως επιθυμεί, όπως θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει σε μια αληθινά συμπεριληπτική κοινωνία.

Searching for Rodakis

Όταν ένας ελληνικός τάφος αποκαλύπτεται κάτω από τα σανίδια ενός παλιού σπιτιού σ’ ένα χωριό της Τουρκίας, αρχίζει να ξεδιπλώνεται μια μάλλον ξεχασμένη ιστορία που χρονολογείται από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923. Μια ανάγλυφη ελληνική επιγραφή κάνει λόγο για μια γυναίκα, τη Χρυσούλα Ροδάκη, που πέθανε το 1887. Και κάπως έτσι ξεκινά η αναζήτηση των απογόνων της. Ο σκηνοθέτης Κερέμ Σογιουλμάζ καταφεύγει σε ιστορικά αρχεία, τα οποία φανερώνουν και τον ρόλο της δικής του οικογένειας στην ιστορία· επισκέπτεται ρημαγμένες πόλεις-φαντάσματα και περιηγείται στις αναμνήσεις των ηλικιωμένων ντόπιων.

Στην Παγίδα του Νόμου (1986)

Ένας Ιταλός τουρίστας που μιλάει ελάχιστα αγγλικά, ένας άνεργος ντι-τζέι, κι ένας μαστροπός της «πλάκας», βρίσκονται φυλακισμένοι στο ίδιο κελί στη Λουϊζιάνα, κατηγορούμενοι για αδικήματα που δεν διέπραξαν. Κανένα κελί όμως δεν είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει αυτούς τους τρεις απίθανους και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους τύπους.

«Down by Law» του Τζιμ Τζάρμους με  Ρομπέρτο Μπενίνι, Τζον Λούρι και Τομ Γουέιτς, σε μια άλλη Αμερική (επανέκδοση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φεστιβάλ Καννών: Η Μέριλ Στριπ και ο Messi στο κόκκινο χαλί

Βενσάν Κασέλ και Νταϊάν Κρούγκερ στο «The Shrouds» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

«Megalopolis»: Συναρπαστικό πρώτο τρέιλερ, λίγο πριν την πρεμιέρα στις Κάννες

Keywords
ταινιες, νεες ταινιες, σον πεν, alpha bank, μαΐου, νέα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, τζιν, βαν, john, ροθ, δραση, jesus, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, bryan, θεατρο, ελλαδα, αθηνα, alpha, σημαίνει, law, τομ, messi, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ξανα, κοινωνια, συνδρομο down, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, φεστιβαλ θεσσαλονικης, φεστιβαλ κινηματογραφου, αδρεναλινη, γυναικα, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, θριλερ, ιατρικη, μητερα, ντοκιμαντερ, οδυσσεια, προγραμμα, φιλια, alpha, αγαπη, αμερικη, αναμνησεις, αναπηρια, αξιοπρεπεια, ατομο, αφηγηση, βικυ, βικυ καγια, βλεμμα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γειτονια, γινει, γινεται, γονεις, γραμμα, δαιμονες, δασος, δεος, δημοσιο, εγινε, επρεπε, ερευνα, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδιο, υποθεση, θεωρια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κιλα, κοεν, λαουρα, λογο, μαΐου, μηνες, μυαλο, νεα υορκη, νυχτα, ντετεκτιβ, τζιν, παντα, οικογενεια, ομιχλη, παιδια, πεθανε, πεμπτη, πορτα, ροθ, ρολο, σεναριο, συμμετοχή, σικαγο, σκηνες, σκηνοθεσια, σκωτια, σον πεν, σοφια, σπιτι, στο κοκκινο, ταινιες τρομου, ταφος, το αγορι, τρειλερ, τομ, φαντασματα, φεστιβαλ, φτωχος, φωνη, φορα, χερι, χαος, αντρες, αγορια, αγορι, βαν, bryan, δικαιωμα, εκδικηση, εννεα, εθνικο, john, κληση, μεινει, messi, ομαδες, σημαίνει, σκηνη, ταξιδι, τρελο, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Νέες, Πολύδροσο Βασιλιάδες,nees, polydroso vasiliades