Βαγγέλης Μουλαράς: Ενας stand up κωμικός που ψάχνει ισορροπία μεταξύ «αστείου» και «ειλικρινή»

Στην πρώτη του σόλο παράσταση stand up πήρε άριστα και δεν το λέει ο ίδιος -ως άλλος Αγραβάνης- αλλά το κοινό που την αγκάλιασε. Ομως, τώρα, ο Βαγγέλης Μουλαράς ετοιμάζεται να αποχωριστεί το αγαπημένο του «αρκουδάκι» - έτσι παρομοιάζει την επιτυχημένη παράσταση «Δέκα με τόνο», που ρίχνει αυλαία. Ωστόσο, μιλώντας στη HuffPost, απειλεί ότι θα επανέλθει σύντομα με... αλλοπρόσαλες εξομολογήσεις.

Παράλληλα, συνεχίζει μας ενημερώνει για «Τα Νέα της Εβδομάδας» μέσα από την ομώνυμη εκπομπή του στο YouTube,

οπότε η διαδικασία της συγγραφής κωμικών κειμένων δεν σταματά ποτέ ενώ σύντομα αναμένεται να ανέβει στο κανάλι του και η βιντεοσκόπηση του «Δέκα Με Τόνο» που πραγματοποιείται την Τετάρτη (15/5) στο θέατρο Μπέλλος (Κέκροπος 1, Πλάκα) - (Περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Την ίδια στιγμή, πάντως, δείχνει διατεθειμένος να κόψει μέχρι και καρότα ζουλιέν στo TikTok στο βωμό της δημοφιλίας - αν και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν το εννοεί (μάλλον). Ως κωμικός περισσότερο φαίνεται να αναζητεί τη «χρυσή» ισορροπία ανάμεσα στο «αστείος» και «ειλικρινής», αποποιούμενος την επίπλαστη οικειότητα των social media.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βαγγέλης Μουλαράς δεν είναι ο stand up comedian που έχεις συνηθίσει. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

H παράσταση «Δέκα με τόνο» φτάνει αισίως στο τέλος της και αναμένεται να βιντεοσκοπηθεί. Πώς νιώθει ένας κωμικός όταν ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα και να δοκιμάσει νέα κείμενα;

Αγχώνεται! Τουλάχιστον εγώ αγχώνομαι φουλ. Από την μία, ξεκινάς από την αρχή, λευκή κόλλα, μπορείς να γράψεις ό,τι θες. Από την άλλη, πετάς όλα τα κείμενα που εμπιστευόσουν μέχρι τώρα. Που ήξερες ότι θα δουλέψουν. Σκέψου λίγο, όταν ήμασταν μικρά παιδιά, είχαμε το αγαπημένο μας αρκουδάκι που χωρίς αυτό δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Ε, για τους κωμικούς, τα δοκιμασμένα κείμενα είναι αυτό το αρκουδάκι. Κι αφού δεν τα έχουμε πια, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Θεωρείς ότι ο κύκλος που κλείνει με αυτή την παράσταση αξίζει «Δέκα με τόνο»; 

Εντάξει, δεν μπορώ να πω ότι κάτι δικό μου αξίζει το άριστα, δεν είμαι ο Αγραβάνης να λέω μπράβο στον εαυτό μου. Ήταν ένας κύκλος με πολλές δυσκολίες, βέβαια, οπότε το ότι φτάνει στο τέλος του αξίζει μια επιβράβευση. Σίγουρα όχι δέκα με τόνο, όμως, γιατί άργησα λιγάκι.

Πόσο άλλαξε η πανδημία το ελληνικό stand up; 

Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν κάναμε παραστάσεις. Όσα κείμενα και να γράψεις, αν δεν τα παίξεις μπροστά στο κοινό για να δεις τι δουλεύει και τι όχι, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτά. Γι’ αυτο λέω ότι άργησα να φτάσω στην σόλο παράσταση. Εχασα κι εγώ περίπου δύο χρόνια λόγω covid, όπως όλοι μας.

Ποιοι είναι οι τομείς που δεν έχει νιώσει έτοιμος να αγγίξει ακόμα ο Βαγγέλης Μουλαράς και θα ήθελε να θίξει στην επόμενη σόλο παράστασή του;

Θα ήθελα η επόμενη παράσταση μου να είναι πιο προσωπική και πιο εξομολογητική. Κάπως σαν το Rothaniel του Jerrod Carmichael ή το Mr. Morale του Kendrick Lamar. Νομίζω πως το «Δέκα Με Τόνο» έχει κατά βάση mainstream θεματολογία. Θα ήθελα στην επόμενη αυτό να αλλάξει, να είναι λίγο πιο quirky. Έχω μερικά πράγματα στο μυαλό μου αλλά προς το παρόν περιμένω την βιντεοσκόπηση και το ανέβει το «Δέκα Με Τόνο» στο YouTube. Για το μετά, οψόμεθα.

Eχεις μια σατιρική εκπομπή στο YouTube με σταθερό κοινό τα τελευταία χρόνια, «Τα Νέα της Εβδομάδας». Πόσο δύσκολο είναι για έναν κωμικό να γράφει κάθε εβδομάδα κείμενα;

Το δύσκολο είναι η πίεση χρόνου. Με το ίντερνετ και τα social media να είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, όλα μαθαίνονται και κρίνονται αστραπιαία. Είναι πολύ δύσκολο αλλά και πολύ σημαντικό να είσαι ο πρώτος που θα αντιδράσει σε κάτι. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν έχεις το χρόνο που χρειάζεται για να βρεις το τέλειο αστείο. Όχι ότι είμαι νευροχειρούργος που πρέπει να σώσει τον ασθενή μέσα σε ένα λεπτό αλλά στο ίντερνετ όλα λειτουργούν με αντίστροφη μέτρηση. Μέσα από αυτό βέβαια γίνεσαι καλύτερος στο να γράφεις αστεία οπότε κερδίζεις και κάτι. Για το μέλλον της εκπομπής, όλα είναι πιθανά: μπορεί να μας αγοράζει το ertflix, μπορεί και να το γυρίσουμε σε podcast. Βασικά, όχι, υπάρχουν ήδη πολλά podcast εκεί έξω, δεν θα ήθελα να συνεισφέρω στον κορεσμό. Οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει podcast.

Ποιες είναι οι κινήσεις που θα έκανες για να ανοίξεις κι άλλο την «ομπρέλα» του κοινού σου;

Θα έκανα vlog στο tiktok για το πώς ήταν η μέρα μου με έμμεσες αναφορές στο πόσο καλός πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να με πάρουν σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Θα είχα μπροστά μου καρότα και θα έλεγα “θα τα κόψω ζουλιέν, όπως κόβει ο πρωθυπουργός μας φόρους”. Θα ήμουν ένας συνδυασμός masterchef με Πορτοσάλτε. Νομίζω αυτό τα κουλ παιδιά το αποκαλούν heel turn.

Θα ήθελα την τοποθέτησή σου για την ψυχολογία ενός κωμικού. Πόσο εύκολο είναι να προσπαθείς να προσφέρεις γέλιο στο κοινό και ταυτόχρονα να είναι αρεστός;

Ε, καλά, μαζί πάνε αυτά. Για να γελάσει ο άλλος θα πρέπει να του είσαι έστω συμπαθής. Το ψυχοφθόρο του πράγματος έγκειται στο πώς θα φτάσεις μέχρι εκεί. Θα παρουσιάσεις μια τελείως διαφορετική εκδοχή του εαυτού σου; Θα γράψεις κάτι που δεν πιστεύεις για να πάρεις ένα γέλιο; Θα γράψεις κάτι μόνο και μόνο για να σοκάρεις το κοινό; Θα συνεχίσεις να κάνεις το ομοφοβικό αστείο που παίρνει κάθε φορά χειροκρότημα; Πρέπει να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στο αστείος και στο αληθινός. Ή μάλλον στο ειλικρινής. Δεν ξέρω.

Τέλος, μια επίκαιρη «Netflix» ερώτηση. Εχεις υπάρξει θύμα stalking όπως ο πρωταγωνιστής του Baby Reindeer; Πόσο σε άγγιξε η συζήτηση γύρω από αυτή τη σειρά;

Όχι αλλά έχω υπάρξει ο stalker. Πλάκα κάνω -δεν έχω εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα, να πω την αλήθεια, δεν μου έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Νομίζω, όμως, πως όντως η σειρά ανοίγει μια συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι celebrity και την σχέση του κοινού με μια διασημότητα. Και νομίζω πως με τους πάντες να προσπαθούν να πετύχουν αυτήν την επίπλαστη οικειότητα μέσω του instagram και του TikTok, τα όρια ανάμεσα σε καλλιτέχνη και φαν είναι δυσδιάκριτα. Αν δείχνεις σε κάποιον 24/7 πώς είναι η ζωή σου, ο άλλος νιώθει ότι σε ξέρει. Εγώ πάλι δεν έχω αρχίσει να δείχνω το πώς κόβω καρότα οπότε είμαι safe.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαγγέλης Μουλαράς, Ενας,vangelis moularas, enas