Μεγάλο κύμα διαδικτυακής απάτης από την Κίνα, με θύματα πάνω από 800.000 καταναλωτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

12:44 8/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Ένα πρωτοφανές κύκλωμα διαδικτυακής εξαπάτησης, με καταγωγή που εικάζεται ότι βρίσκεται στην Κίνα, έχει καταφέρει να παγιδεύσει περισσότερους από 800.000 ανυποψίαστους καταναλωτές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια εις βάθος έρευνα που διεξήχθη από κοινού από τις έγκριτες εφημερίδες Guardian, Die Zeit και Le Monde αποκάλυψε το εύρος και την πολυπλοκότητα αυτής της

απάτης, η οποία θεωρείται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Εμπορικών Προτύπων ως μία από τις μεγαλύτερες του είδους της.

Οι δράστες, επιδεικνύοντας υψηλό επίπεδο οργάνωσης και τεχνολογικής πολυπλοκότητας, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο έως και 76.000 ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Αυτά τα δήθεν e-shops προσέφεραν μια ευρεία γκάμα προϊόντων από δημοφιλείς μάρκες όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace, Prada και πολλές άλλες, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές και εκπτώσεις.

Οι ιστοσελίδες, που ήταν διαθέσιμες σε πολλαπλές γλώσσες όπως αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, σχεδιάστηκαν με μοναδικό σκοπό να πείσουν τα υποψήφια θύματα να δώσουν τα χρήματά τους και να αποκαλύψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες όσων έπεσαν στην παγίδα, τα εν λόγω καταστήματα δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τις επώνυμες μάρκες που ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι παραγγελίες δεν εκτελέστηκαν ποτέ και οι καταναλωτές έμειναν με άδεια χέρια.

Τα πρώτα ίχνη αυτής της εκτεταμένης απάτης φαίνεται να ανάγονται στο 2015, αλλά η δραστηριότητα κορυφώθηκε την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψεύτικες παραγγελίες καταγράφηκαν μόνο σε αυτό το διάστημα. Η ομάδα των απατεώνων εκτιμάται ότι επιχείρησε να αποσπάσει έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, αν και δεν ήταν όλες οι συναλλαγές επιτυχείς.

Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα ύποπτα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν πλέον κλείσει, περισσότερα από 22.500 παραμένουν ενεργά, συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητά τους. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, έχουν παραδώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στους απατεώνες. Επιπλέον, 476.000 θύματα φέρεται να κοινοποίησαν τα πλήρη στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας. Όλοι οι εξαπατηθέντες αποκάλυψαν επίσης το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό τηλεφώνου και τον ταχυδρομικό τους κώδικα.

Αυτή η πρωτοφανής υπόθεση διαδικτυακής απάτης καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κυβερνοχώρο και την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση. Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων και την προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή όταν πραγματοποιούν αγορές από άγνωστα ή ύποπτα ηλεκτρονικά καταστήματα και να αποφεύγουν να μοιράζονται ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες χωρίς να έχουν προηγουμένως διασφαλίσει την αξιοπιστία του εκάστοτε ιστότοπου.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα